Uusimmat uutiset
Kokeneen hätäkeskuspäivystäjän mieleenpainuvin tapaus on Estonian uppoaminen
- Oliskohan tämä kutsumustyö minulle, puntaroi Margareta. Keväällä 1983 Margaretan isä soitti tyttärelleen todeten, että nyt on tulossa hyvä työpaikka Kristiinankaupunkiin....
Hätäkeskuslaitos perustettiin 20 vuotta sitten
Laki valtiollisesta Hätäkeskuslaitoksesta tuli voimaan 1.1.2001, jolloin perustettiin uusi valtion virasto: Hätäkeskuslaitos. Viraston perustamista edelsi hätäkeskuskokeilu, jonka tehtävänä oli...
Vuonna 2001 perustettiin uusi toimija viranomaiskenttään
Alun perin hätäkeskuslaki valmisteltiin siten, että sen oli määrä kattaa koko maa, mutta valmisteluvaiheessa pääkaupunkiseudun poliisi- ja pelastustoimen johto esitti vaatimuksen pääkaupunkiseudun...
Kokeiluhätäkeskukset toimivat Hätäkeskuslaitoksen suunnannäyttäjinä
1990-luvun puoliväliin mennessä oli jokaiselle asiaa seuranneelle tullut selväksi, mihin suuntaan sisäasiainministeriö ja erityisesti sen pelastusosasto oli maan hätäkeskustoimintaa kehittämässä....
Henkilöstökertomus 2020: Lähtövaihtuvuus puolittui
Hätäkeskuslaitoksessa oli käytettävissä vuoden 2020 aikana 635 henkilötyövuotta. Henkilötyövuosien täyttöaste oli 92,2 %, eli 51,5 henkilötyövuotta jäi käyttämättä, valtaosin operatiivisella...
Sydänturvallista Satakuntaa rakennetaan yhdessä

Sydänpysähdys on yksi aikakriittisimmistä hätätilanteista. Sen hoito edellyttää nopeaa, minuuttien sisällä aloitettavaa maallikkoelvytystä. Säännöllinen elvytyksen harjoittelu kehittää elvytystaitojen lisäksi paitsi auttamisvalmiutta ja –halukkuutta, niin ennen kaikkea rohkeutta.
Yksi tapa lisätä elvytystaitoja on kouluissa tapahtuva elvytysopetus. Käypä hoito -suosituksen mukaan koulujen opetussuunnitelmien pitäisi sisältää elvytysopetusta yli 12-vuotiaille koululaisille vähintään 2 tuntia vuodessa. Opetusohjelmat mahdollistavat elvytysopetuksen, mutta käytännön toteutus vaihtelee kunnittain ja kouluittain. Sydäniskuri on opettajille vielä uusi asia, mutta käytyjen keskustelujen perusteella opettajat ovat innokkaita ja kiinnostuneita asiasta.
Oikea toiminta sydänpysähdystilanteessa tulisi olla kansalaistaito.
Satakunnan sydänpiiri vahvistaa Sydänturvallinen Satakunta -hankkeen avulla koululaisten maallikkoelvytystaitoja ja lisäksi myötävaikuttaa elvytyksen opetuksen kirjaamiseen koulujen opetukseen laatimalla tuntisuunnitelmia opetuksen tueksi. Näin elvytyksen harjoittelusta tulee säännöllistä ja systemaattista. Hanketta toteutetaan tiiviissä yhteistyössä koulujen ja kuntien viranhaltijoiden kanssa.
Porissa toiminta istuu hyvin vireillä olevaan Lasten ja nuorten turvataitojen opillistamisen suunnitelmaan. Tarkoituksena on koota samalle ”alustalle” turvataitojen kokonaisuus, jossa erilainen tietoperusteinen sisältö ja tämän aihealueen toiminnallinen taito olisi ”opillistettu”.
Tero Grönmark Porin kaupungin Kasvun ja oppimisen tuen perusyksiköstä kertoo, että opillistaminen liittää turvataitoihin ”kasvun kaaren”.
Porin kaupunki haluaa maallikkoelvytystaidon osaksi lasten ja nuorten turvataitoja. Yhdessä Satakunnan Sydänpiirin kanssa toteutetussa suunnitelmassa pyritään siihen, että maallikkoelvytystaito olisi kansalaistaito, johon lapset ja nuoret saavat yhtenäisen opin perusopetuksessa..
- Kasvun ja kehityksen myötä itsensä suojaamisessa ja turvaa edistävässä toiminnassa yksilön toimintavalmius ja -vastuu muuttuu matkalla esikoululaisesta 2. asteen opiskelijaksi. Tarkoituksena on nyt yhdessä Satakunnan sydänpiirin kanssa liittää maallikkoelvytystaito osaksi porilaisten las-ten ja nuorten turvataidot -suunnitelmaa. Toiminnoissa pyritään siihen, että maallikkoelvytystaito olisi kansalaistaito, johon lapset ja nuoret saavat mahdollisimman yhtenäisesti tiedollisen opetuk-sen ja taidon harjoittelun kokemuksen. Kun tämä tapahtuu perusopetuksessa, voidaan olettaa, että lähes kaikki oppilaat tavoitetaan perusopetuksen aikana, Grönmark tähdentää.
Opettajille eväitä koululaisten elvytysopetukseen
Opettajat ovat avainasemassa, kun mietitään turvataitojen opettamista koululaisille.
- Haluamme olla opettajien apuna ja tukena, jotta maallikkoelvytyksen opettaminen olisi mahdollisimman mutkatonta ja toteutuisi systemaattisesti esi- ja perusopetuksen aikana, toteaa Satakunnan sydänpiirin toiminnanjohtaja Susanna Lehtimäki.
- Opetuksen sisältöjen tueksi laadimme yhteistyössä Sydänliiton kanssa tuntisuunnitelmat eri luokka-asteille sisältäen valmiit diaesityspohjat. Yhdessä Osaava Satakunta -verkoston kanssa toteutamme opettajille keväällä 2021 kaksi Maallikkoelvytyksestä kansalaistaito – tietoa ja tukea elvytystaitojen opettamiseen – etäkoulutusta, jossa käydään läpi tuntisuunnitelmia ja esitellään, miten elvytystä voisi opettaa, sekä millaisia harjoitusvälineitä ja muuta materiaalia on käytettävissä. Kun koronatilanne jälleen mahdollistaa, niin jalkaudumme kouluihin, joissa paitsi oppilaat, niin myös opettajat pääsevät sitten hiomaan elvytystaitojaan ihan käytännössäkin, lupaa Lehtimäki.