Hii-o-hoi hiihtolomalaiset!

Julkaisupäivä 19.2.2021 8.33 Blogit

Nyt on tänä vuonna kelit kohdillaan koko Suomen lapsilla ja perheillä hiihtoloman alkaessa: lunta riittää niin etelästä pohjoiseen kuin idästä länteen.

Kun ulkona ollaan ja upeista talvikeleistä nautitaan, tässä hätäkeskuspäivystäjän pieni muistilista varmuuden varalle, jotta 112:een soittoa ei tarvitsisi tehdä:

  • Muista pulkkamäessä, laskettelurinteessä ja rinnehississä hyvät käytöstavat, auta ystävällisesti apua tarvitsevaa.
  • Älä laturaivoa hitaammin eteneville, älä etenkään hiihtoa opettelemassa oleville lapsille ja nuorille; jokaiselle riittää latua ja jokainen on joskus vasta-alkaja.
  • Järvien ja meren jäällä liikkuessasi pidä naskalit kaulassasi roikkumassa, varo erityisesti ojien ja jokien virtauspaikkoja, niissä jää on heikompi. Älä mene jäälle yksin, ota kaveri mukaan turvaksi ja seuraksi.
  • Muista autolla liikkuessasi noudattaa liikennesääntöjä, pitää hyvät turvavälit matkan ajan ja ennakoida sään muutokset matkareitille tai nopeuksille. Jätä kiire kotiin.
  • Soita yksinäiselle vanhukselle tai mene hänen kanssaan ulos kävelylle kuulumisia vaihtamaan.
  • Kerro naapurillesi, jos olet lähdössä reissuun hiihtolomallasi useammaksi päiväksi tai koko viikoksi; jätä hänelle myös puhelinnumero, josta sinut saa kiinni jos jotain kodissasi sattuu tällä välin. Älä jätä asuntoa täysin pimeäksi: pieni valo eteisessä ja keittiössä kertoo muille, että asunto on asuttu.
  • Tarkista, mitä lisäpalveluja löytyy 112-sovelluksestasi. Voit tarvita esim. Tienkäyttäjän palvelua matkasi aikana tai keskusteluapua kriisitilanteessa. 

Muistetaan lomasta huolimatta myös korona-ajan rajoitukset: pidetään hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä huolta, käytetään kasvomaskeja silloin kun turvavälit eivät toteudu sekä vältetään kokoontumisia.  

Lähdetään ulos nauttimaan näistä upeista talvikeleistä, jotka saimme!

Hyvää ja turvallista hiihtolomaa kaikille,
toivottaa Anne, hätäkeskuspäivystäjä

 

Erityistilanteet