Lumiset 112-terveiset!

Julkaisupäivä 22.1.2021 13.04 Blogit

"Ettekö te siellä ymmärrä, että täällä tarvitaan aura-autoa!" tai "Hoitakaa se auraus tänne ja heti!". Näitä samankaltaisia lausahduksia on hätäkeskuksissa vastaanotettu viime päivinä. Lunta on tuprutellut taivaalta ihan kunnolla, ja se on aiheuttanut osittain lievää liikennekaaosta ympäri Suomen. Talvi se yllättää aina suomalaisen autoilijan ja muun tiellä liikkujan. Lumi tulee hetkessä ja kun sitä tulee paljon, maalaisjärjen käyttö unohtuu ja apua haetaan lumiongelmiin 112-hätänumerosta.

Auraukseen ja lumen tukkimiin liikenneväyliin liittyvät ilmoitukset eivät kuulu hätänumeroon.


Hätäkeskuksissa ei hälytetä aurauskalustoa tien päälle vaan näissä tilanteissa tulee ottaa yhteys Tienkäyttäjän linjaan. Se löytyy helpoiten 112 Suomi -sovelluksen kautta Palvelut -välilehdeltä, josta löytyy Tienkäyttäjän palvelut. Klikkaamalla sen auki, saat suoran numeron soittaaksesi Tienkäyttäjän linjalle, joka on muissakin maanteiden kuntoon tai liikenteen ongelmiin liittyvä taho, jonne kansalainen voi huolensa antaa käsiteltäväksi. Samalla sijaintitietosi välittyy oikeaan paikkaan.

Mikäli esimerkiksi painava lumimassa on rakennuksen katolla ja on mahdollista, että se alkaa aiheuttaa vaaraa ihmisille, omaisuudelle tai liikenteelle, silloin tulee soittaa 112. Tilanne käsitellään hätäkeskuksessa ja selvitetään avun tarve. Samoin jos ihminen on jäänyt pudonneen lumimassan alle, silloin soitto hätänumeroon 112 on oikea taho. 

Kun viranomaistaho varoittaa äkillisen lumentulon tai muun sääilmiön vaarantavan kansalaisten turvallisuutta ja kehottaa pysymään sisätiloissa tai välttämään turhaa liikkumista ulkona, otetaan varoitus vakavasti ja uskotaan heitä. Kova lumipyry, navakka tuuli tai rankkasade ovat usein niitä tilanteita, joissa varoituksia välitetään kansalaisille. Noudatetaan siis kehotuksia ja taataan täten parempi turvallisuus paitsi itsellemme myös muille tiellä liikkujille.

Kaikesta huolimatta nautitaan tästä ihanasta valkoisesta talvesta ja lumesta, jonka saimme!

Talvisin terveisin,
Anne, hätäkeskuspäivystäjä

Hätäkeskuspalvelut