Yksinäisyys ja kotiolojen ongelmat korostuvat hätänumerossa jouluisin

22.12.2020 8.25
Tiedote
Jul i nödcentralen

Hätäkeskuspäivystäjä Anne Mäkisen mukaan joulu ei ole kaikille iloinen asia. Erityisesti alkoholinkäyttöön liittyvät ongelmat ja yksinäisyys korostuvat hätäilmoituksissa perinteisen perhejuhlan aikaan.

Hätänumeroon 112 tulisi soittaa vain hätätilanteissa, jolloin paikalle tarvitaan kiireellistä viranomaisapua eli poliisi- pelastus-, sosiaali- tai terveystoimen yksiköitä. Henkeen ja terveyteen liittyvät hätätilanteet tunnistetaan hyvin, mutta esimerkiksi sosiaalitoimen alaan kuuluvissa viranomaistehtävissä, kuten kiireellisissä lastensuojeluasioissa, voidaan helposti jättää soittamatta hätänumeroon.

-    Hätänumeron näkökulmasta mielenterveysongelmat korostuvat varsinkin yksinäisillä ihmisillä näin perhejuhlakauden aikana. Alkoholiin liittyvät lieveilmiöt kuten väkivalta aiheuttavat poliisille ja sosiaalipäivystykselle tehtäviä. Kaikille lapsille joulu ei ole se tunnelmallinen koko perheen yhdessäolon aika vaan osa heistä joutuu kokemaan perheväkivallan pimeän puolen myös jouluna. Jokaiselle meille kuuluu turvallinen joulu ja siitä pitäisi meidän pitää huolta, toteaa hätäkeskuspäivystäjänä työskentelevä Anne Mäkinen.

Jouluna ei vältytä myöskään vahingoilta. Sen vuoksi ihmisten olisi hyvä kiinnittää huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn.

-    Joululiikenteessä tapahtuu onnettomuuksia ja kotona vaaratilanteita aiheuttavat esimerkiksi varomaton kynttilöiden polttaminen, kinkun paistaminen ja saunan lämmittäminen. Myös jännityksestä ja stressistä tulee sydänoireisiin liittyviä hätäpuheluita, luettelee Mäkinen joululle tyypillisiä hätäilmoituksia.

Kaikki tilanteet eivät vaadi hätänumeroon soittamista

Mäkisen mukaan kiireetöntä avuntarvetta varten on tarjolla muun muassa keskusteluapua eri järjestöjen toimesta.

-    Ennen hätänumeroon soittamista on hyvä harkita, voisiko erilaisten järjestöjen tarjoama neuvonta tai keskusteluapu ratkaista tilanteen. Monet ammattilaiset ja vapaaehtoistyöntekijät päivystävät eri yhteisöjen auttavissa puhelimissa ja chat-palveluissa myös juhlapyhinä, hän muistuttaa.

Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovellukseen on koottu useita päivystysnumeroita kiireettömään avuntarpeeseen. 

-    112 Suomi sovelluksesta on apua myös esimerkiksi tiellä sattuvissa onnettomuuksissa, kun tarkka sijaintipaikka ei ole tiedossa. Sovelluksen palveluvalikoimaan kuuluvat myös muun muassa lähin sydäniskuri ja koronavirustaudin oirearvio. Sovelluksen lataaminen omaan puhelimeen on hyvää varautumista erilaisiin hätä- ja ongelmatilanteisiin.

Hätäkeskuspäivystäjän viisi vinkkiä joulun viettoon

1)    Vahdi silmä tarkkana kinkun paistoa.
2)    Älä jätä palavaa kynttilää yksin. Sijoita myös ulkotulet tarpeeksi kauas rakennusten läheltä.
3)    Älä stressaa ja nauti alkoholia kohtuudella.
4)    Kysy kuulumiset naapuriltasi, soita yksinäiselle ihmiselle jouluntoivotus ja ole läsnä läheisillesi.
5)    Lataa 112 Suomi -mobiilisovellus. Sovelluksesta löydät hätänumeron lisäksi mm. päivystysnumeroita ja lähimmän sydäniskurin.

Hätäkeskuslaitos toivottaa kaikille rauhallista joulun aikaa! Hätätilanteet eivät katso aikaa tai paikkaa, joten on tärkeää, että jokainen meistä kiinnittää huomionsa tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn. Pitäkää huolta itsestänne ja läheisistänne.
 

Hätäkeskuspalvelut