Ihmisen kohtaaminen on hätäkeskuspäivystäjän työn ytimessä

Vaikka teknologia kehittyy, ovat hätäkeskuspalvelut jatkossakin pääasiassa ihmisten palvelua ihmisille. Se vaatii vuorovaikutustaitoja, ja itsetuntemusta omien reaktioiden tunnistamiseksi ja kuormituksen rajaamiseksi.
Hätäkeskustoiminnan toimintaympäristö on murroksessa (Sisäministeriö 2022a, 15-17). Väestön ikääntyminen, teknologian kehittyminen, sosiaalisten hätätilanteiden ja mielenterveystehtävien määrällinen kasvu, nuorten pahoinvointiin liittyvät ilmiöt sekä monikulttuurisuuden myötä tulevat vuorovaikutukselliset haasteet ovat kaikki sellaisia, jotka kuuluvat hätälinjalla.
Pelastusopiston vanhempi opettaja Titta Lindholm tutki pro gradu -työssään hätäkeskuspäivystäjien osaamisvaatimuksia asiakkaan kohtaamisessa hätäpuhelussa. Tutkielman tarkoituksena oli kuvata osaamisvaatimukset, ja selvittää millaista osaamista ja valmiuksia hätäkeskuspäivystäjien mielestä hätäpuhelun käsittelyssä vaaditaan.
− Haastatteluissa moni hätäkeskuspäivystäjä koki kaipaavansa lisää työkaluja asiakkaan kohtaamiseen. Siirtymä akuutista hädästä pitkittyneeseen ja ehkä kroonistuneeseen, sosiaaliseen hätätilanteeseen vaatii joustavuutta. Tutkielmani mukaan päivystäjät kokivat, että työn ydinosaamista on itsetuntemus, joka tarkoittaa omien reaktioiden ja tunteiden tunnistamista. Tätä pidettiin konkreettisena keinona vuorovaikutusosaamisen vahvistamiseksi, Lindholm kertoo.
Vuorovaikutusosaaminen lisää riskinarvion osuvuutta
Opinnäytetyöprosessin aikana Lindholm tutustui norjalaiseen tutkimukseen, jonka mukaan päivystäjien vuorovaikutusosaamiseen panostamisella voitiin vähentää riskinarvioon ja päätöksentekoon kuluvaa aikaa. Kokonaisuuden hallinta kasvoi, ja tilanteen tunnistamisen osuvuus oli parempaa.
− Hätäkeskuksissa on viime vuosina panostettu paljon hätäkeskustietojärjestelmään, tekniikkaan ja riskinarvioon liittyvään koulutukseen. Tutkimuksessa kävikin ilmi, että osa koki kaipaavansa lisää koulutusta ja valmiuksia asiakkaan kohtaamiseen. Onkin tärkeää muistaa, että siihen panostettu aika ei ole pois muusta: kyky kohdata asiakas oikein on edellytys tilannekuvan muodostamiselle ja sitä kautta riskinarvion osuvuudelle.
Hätäkeskuspäivystäjän osaamisvaatimukset muodostavat kokonaisuuden, jossa eri osa-alueiden osaaminen tukee kokonaisuuden hallintaa. Jos hätäpuhelun aikana esimerkiksi ilmenee haasteita tietoteknisessä osaamisessa, voi se merkittävällä tavalla vaikuttaa vuorovaikutukseen ja aiheuttaa jopa tunnelinäköä. Kyseessä on kognitiivinen ilmiö, joka kaventaa ihmisen havaintokykyä, ja vaikuttaa suorituskykyyn ja päätöksentekoon.
− Tunnelinäössä ei tunnista asiakkaan tilannetta ja tämä voi olla asiakkaalle kohtalokasta. Tähän liittyen löytyikin mielenkiintoista tutkimustietoa, jonka valossa stressinhallinnan ja itsetuntemuksen merkitys kasvaa entisestään. Kognitiiviseen ergonomiaan onkin jatkossa tärkeä hakea uusia ratkaisuja, Lindholm toteaa.
Asiakkuudet murroksessa
Vaikka on helppo nähdä hätäkeskuspalveluiden teknisen toimintaympäristön muutos, on tärkeää tehdä näkyväksi myös asiakkuuksien murros. Esimerkiksi digipalveluiden lisääntyminen ja lähipalveluiden vähentyminen voi luoda tilanteita, joissa hätänumeroon otetaan yhteyttä yhä kirjavammissa tilanteissa.
− Päivystäjät kokevat sen kuormittavana, kun hätäilmoituksen tekijä ei vastaa kysymyksiin, mutta vaatii itselleen ambulanssia kertoen, että hänellä on siihen oikeus. Toisaalta ilmoittajana voi olla huonosti kuuleva, ikääntynyt henkilö, vieraskielinen tai nuori, joka seuraa muualla tapahtuvaa vaaratilannetta sosiaalisen median livelähetyksen kautta. Nämä vaativat kaikki paljon osaamista, ja hyvin erilaista sellaista. Asiakkuuksien muutos on tärkeää tunnistaa, jotta päivystäjien täydennyskoulutus kohdennetaan oikein.
Sydämen asia
Vuorovaikutus on Titta Lindholmille sydämen asia. Hän on toiminut vakituisena opettajana Pelastusopistolla vuodesta 2012, mutta mielenkiinto vuorovaikutukseen hätäpuheluissa heräsi jo 90-luvulla Keski-Suomen hätäkeskuksessa Jyväskylässä.
− Tuolloin sisäministeriö käynnisti hankkeen, jossa kokeiltiin eri viranomaisten hätäkeskustoimintojen yhdistämistä saman katon alle. Pelastus- ja poliisitaustaiset päivystäjät alkoivat työskennellä samassa salissa. Aloin seuraamaan miten erilaisia vuorovaikutustyylejä päivystäjillä on, ja miten ne vaikuttivat päivystäjän tilanteen arviointiin.
− Mielenkiintoni kohdistui myös siihen, miten asiakas käyttäytyy hädässä. Hän ei aina huuda ja itke, vaan asiakas voi myös lamaantua tai olla haluton kertomaan tilanteesta. Kiinnitin yhä enemmän huomiota aktiiviseen kuunteluun, tilannearviointiin ja tilanteen oikeaan tunnistamiseen vuorovaikutustaitojen avulla. Myöhemmin pääsin myös mukaan kehittämään koulutusta. Asiakkaan kohtaaminen säilyi sydämen asiana, Lindholm kertoo.
Pelastusopistolla on tällä hetkellä käynnissä haku hätäkeskuspäivystäjän tutkintokoulutukseen. Haku elokuussa 2025 alkavaan koulutukseen (kurssi 47) on käynnissä 10.1.2025 saakka.
Mikä on Lindholmin viesti uutta ammattia pohtivalle?
− On ensiarvoisen tärkeää perehtyä hyvin, minkälaiseen työhön on hakeutumassa. Työ ei ole vain puhelimeen vastaamista, mitä kuulee toisinaan sanottavan. Hätäkeskuspäivystäjän tehtävät edellyttävät valmiuksia käsitellä erilaisia asiakkaita ja vaihtelevia tilanteita puhelimessa. Työn ytimessä on osata hallita useita tapahtumia, kuten käyttää tietojärjestelmiä ja keskustella asiakkaan kanssa samaan aikaan. Hätäkeskuspäivystäjältä vaaditaan kykyä hallita päällekkäisiä tapahtumia ja työsuorituksia ja soveltaa joustavasti saamaansa tietoa. Työ on vaativaa ja hätäkeskuspäivystäjän ammattitaidolla ja päätöksenteolla on merkittävä vaikutus ihmisen hädän arvioimisessa, asiakkaan ohjaamisessa ja viranomaisavun sujuvuudessa.
Lindholm palkittiin vuonna 2010 Hätäkeskuslaitoksen PRO112-tunnustuksella hätäkeskuspäivystäjien vuorovaikutus- ja asiakaspalvelukoulutuksen kehittämistyöstä. Hän on ollut mukana myös useissa päivystäjien täydennyskoulutuksissa.
Lue lisää hätäkeskuspäivystäjätutkinnosta Pelastusopiston sivuilta
Hae hätäkeskuspäivystäjäksi
Edit 4.4.2025 klo 13:50 Lisätty kieliversiot (ruotsi ja englanti).
See also
Director General Taito Vainio: our reliability will be maintained in all circumstances
Task prioritisation makes it possible to provide help in acute emergencies
Representing your profession at the Independence Day Reception
Director General Taito Vainio: our reliability will be maintained in all circumstances
Taito Vainio started his second five-year term as the Director General of the Emergency Response Centre Agency in early March. In the coming years, his work will be characterised by the challenges arising from the changes in the operating environment.
Task prioritisation makes it possible to provide help in acute emergencies
The Emergency Response Centre Agency’s guidelines for handling prehospital emergency care tasks were revised at the end of November 2023. The change is reflected in the number of tasks assigned to prehospital emergency care and in their priority distribution.
2024 in review
The Emergency Response Centre Agency’s financial statements for 2024 are complete. The service level of emergency response centre (ERC) operations remained good, even though we were not able to meet all our performance targets. During 2024, absences due to illness decreased and the work load was evened out. Customer confidence and satisfaction in ERC operations remained high.
Record number of emergency calls interpreted
The growth in the foreign-language population is reflected in the number of interpreted emergency calls. The demand for Ukrainian interpretation, for example, has increased significantly over the past few years.
Statistics on the emergency number 112
In 2024, the Emergency Response Centre Agency received an average of 7,600 emergency calls every day. Of these calls, 1,600 should not have been made to the emergency response centre. Roughly one half of the calls were passed on to authorities while the other half were handled by the emergency response centre operator through guidance and advice. The average time in which an emergency call was picked up was seven seconds.