Nödnumret ger säkerhet för barn och ungdomar

Det är en säkerhetsgärning att lära barn rätt användning av nödnumret. Det är viktigt att prata med barn om identifiering av nödsituationer och inge mod att ringa ett nödsamtal.
Barn är utmärkta på att ringa nödsamtal, även om man önskar att de aldrig hamnar i en nödsituation. Det är dock viktigt att barnen lär sig korrekt användning av nödnumret, precis som vuxna. I handledningen är det viktigt att beakta barnets ålder och miljö. Det väsentliga är att förstärka känslan av säkerhet - nödsituationen är inte på barnets eller den ungas ansvar, utan hjälp finns på numret 112.
− Det viktigaste är att var och en av oss vet när vi ska ringa, det vill säga identifierar en nödsituation. Man behöver inte vara nervös att man inte vet vad man ska säga på nödlinjen, eftersom nödcentraloperatörerna ställer rätt frågor och tar reda på det som är väsentligt. Utöver identifiering av situationen kan det vara bra att öva att ringa också: det är en främmande tanke för många att prata med en främling i telefon, eftersom man ofta sköter situationer i vardagen genom chattar och andra meddelanden, säger kommunikationssakkunnig Patrick Tiainen vid Nödcentralsverket.
När man handleder i att ringa nödnumret är det också viktigt att beakta sociala medier, brottslighet på nätet och till exempel farliga situationer som orsakas av utmaningar i sociala medier. Det är viktigt att förmedla en relevant bild av situationer där man ska lämna ett nödmeddelande. När man lämnar nödmeddelandet kan det avbryta en farlig aktivitet och förhindra allvarliga skador. Mod är att meddela
Gemensamma säkerhetsanvisningar för barn genom EU-projekt
År 2024 deltog Nödcentralsverket i en kampanj som leddes av Missing Children Europe, där man har uppmanat EU:s medlemsstater att kommunicera om system som hjälper barn som har försvunnit. Anledningen har varit en växande oro för försvunna barn och de bakomliggande orsakerna till fenomenet.
För Finlands del inleddes samarbetet genom inbjudan av Lasten perusoikeudet ry. Kampanjen fokuserade på korrekt användning av nödnumret 112, eftersom minderåriga som försvinner i Finland och andra nödsituationer som rör minderåriga ska meddelas till nödnumret.
Så uppstod kampanjen Keep Safe, där man producerade material för skolor, sammanställde en uppsättning med 10 säkerhetsanvisningar för barn på fyra språk (finska, svenska, engelska, samiska), gav stöd till lärare i att hålla lektioner med 112-tema och genomförde skolbesök. Projektet En trygg stad i Vasa anslöt sig till kampanjen, där man genomförde lektioner i säkerhet, liksom Sametinget som hjälpte till att förmedla säkerhetsanvisningarna på samiska till skolorna i norr.
− Kampanjen nådde över 20 000 barn och ungdomar. Under utarbetandet av kampanjens slutrapport har det blivit tydligt att säkerhetsarbetet bland barn och ungdomar bör fortsätta och vidareutvecklas. Flera lärare berättade att de upplevde osäkerhet beträffande teman som anknyter till nödnumret, men att det färdiga undervisningsmaterialet och träningslektionen var ett bra sätt att öka färdigheterna att hålla en lektion med 112-tema, säger Tiainen.
I samband med säkerhetslektionerna i kampanjen genomförde man också en enkätundersökning som visade att många barn tror att endast vuxna får ringa nödnumret 112. Detta visar också att kommunikationen om säkerhet är viktig även bland de allra yngsta.
See also
Finnish Emergency Response Centre operations attracting international interest
Director General Taito Vainio: our reliability will be maintained in all circumstances
Task prioritisation makes it possible to provide help in acute emergencies
Finnish Emergency Response Centre operations attracting international interest
Each year, the unique Finnish model for producing ERC services attracts international guests to visit Finland in order to monitor daily operations at emergency response centres. Visitors want to emulate the model, which is cost efficient and makes it possible to dispatch help quickly.
Director General Taito Vainio: our reliability will be maintained in all circumstances
Taito Vainio started his second five-year term as the Director General of the Emergency Response Centre Agency in early March. In the coming years, his work will be characterised by the challenges arising from the changes in the operating environment.
Task prioritisation makes it possible to provide help in acute emergencies
The Emergency Response Centre Agency’s guidelines for handling prehospital emergency care tasks were revised at the end of November 2023. The change is reflected in the number of tasks assigned to prehospital emergency care and in their priority distribution.
2024 in review
The Emergency Response Centre Agency’s financial statements for 2024 are complete. The service level of emergency response centre (ERC) operations remained good, even though we were not able to meet all our performance targets. During 2024, absences due to illness decreased and the work load was evened out. Customer confidence and satisfaction in ERC operations remained high.
Record number of emergency calls interpreted
The growth in the foreign-language population is reflected in the number of interpreted emergency calls. The demand for Ukrainian interpretation, for example, has increased significantly over the past few years.