""

Hätä- ja ongelmatilanteet ulkomailla

112 on Euroopan Unionin yhteinen hätänumero. EU:n alueella soitto hätänumeroon 112 ohjautuu aina kohdemaan hätäkeskukseen. Ulkomailla viranomaiset ovat vastuussa paitsi omien kansalaistensa, myös alueellaan oleskelevien ulkomaalaisten turvallisuudesta. 

Hätäkeskuslaitos ottaa vastaan hätäilmoituksia Manner-Suomen alueella. Suomessa vastattavaan hätänumeroon 112 ei saa yhteyttä ulkomailta.  

Hätäkeskuslaitoksen kansainvälinen numero 

Hätäkeskuslaitoksen kansainvälinen numero on tarkoitettu tilanteisiin, jolloin ilmoittaja on ulkomailla, mutta hätätilanne on Suomessa. Numeroa päivystää Hätäkeskuslaitoksen johtokeskus. Mikäli kyseessä on kiireellinen hätätilanne, johtokeskus siirtää puhelun oikeaan hätälinjaan ja avun tarve arvioidaan muiden hätäpuheluiden tapaan hätäkeskuksesta. 

Hätäkeskuslaitoksen kansainvälinen numero on +358 9 2297 0908. Numero löytyy 112 Suomi -sovelluksen päivystysnumerot-välilehdeltä. 

Ulkoministeriön konsulipalveluiden päivystys  

Hätäkeskuslaitoksen johtokeskus tuottaa päivystyspalvelua ulkoministeriölle. Konsulipalvelulain mukainen päivystystoiminta auttaa ja ohjaa ulkomailla ongelmatilanteisiin joutuneita Suomen kansalaisia tai Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia esimerkiksi tilanteissa, joissa henkilö on joutunut ongelmiin sairauden, tapaturman, onnettomuuden, rikoksen tai muun näihin rinnastettavan syyn vuoksi. 

Konsulipalveluiden maksuton puhelinpäivystys: +358 9 1605 5555. Numero löytyy 112 Suomi -sovelluksen päivystysnumerot-välilehdeltä. Konsulipalvelua tarjotaan lisäksi sähköpostitse (pa[email protected]) sekä Facebookissa Nettikonsuli-sivulla. 

Ulkoministeriön päivystys palvelee ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.