Professionell inom säkerhetsbranschen i pappas fotspår

Katri åkte från huvudstadsregionen till Kuopio för att studera på Räddningsinstitutet. Att arbeta med intern säkerhet motiverar och belönar.

""

Ansökan till utbildningen av nödcentraloperatörer pågår 2.12.2024–10.1.2025. Räddningsinstitutet i Kuopio svarar för examensutbildningen.

En av de utexaminerade är ledande nödcentraloperatör Katri som fick förverkliga sin dröm sedan länge. 

Katris dröm om en karriär som nödcentraloperatör började redan vid åtta års ålder när hon besökte dåvarande Helsingfors nödcentral genom verksamheten i frivilliga brandkåren. Hennes karriärdrömmar fick fart även genom att hon hamnade i säkerhetsbranschen i sin pappas fotspår. 

– Arbetet som nödcentraloperatör är dock mer än bara släckning av bränder, berättar Katri om sina erfarenheter.

Trots glöden för säkerhetsbranschen, hann Katri arbeta i nästan tio år i arbetsuppgifter inom ekonomiförvaltning. Under hela den tiden följde dock drömmen alltid henne. Katri berättar att det gav tid att låta tanken om karriärbyte mogna. 

Det är inte ovanligt att de studerande även har ett annat yrke eller en annan examen, eftersom  antagningsgrunderna för nödcentraloperatörsexamen är att sökande måste vara minst 18 år när studierna börjar. 

Antagningsgrunderna omfattar också kravet att sökande har utfört gymnasiets hela lärokurs, avlagt studentexamen, yrkesinriktad grundexamen eller motsvarande tidigare examen innan ansökningstiden går ut. Sökande kan också antas till utbildningen enligt prövning, då man bedömer sökandens behörighet, även om denne inte har utfört ovannämnda utbildningar. 

Förmånerna underlättade studiebeslutet

När tiden var inne sökte Katri till Räddningsinstitutet för att studera för en nödcentraloperatörsexamen. Beslutet motiverades av gratis boende i Räddningsinstitutets studenthem och tre kostnadsfria måltider på vardagar. 

För närvarande kan man avlägga examen endast i Kuopio, så möjligheten till gratis boende och måltider underlättar för sökande som söker till utbildningen från längre avstånd, som till exempel Katri.  

Efter ansökan började några månader av pina för Katri när hon väntade på svar om hon fick en studieplats eller inte. Katris dröm blev sann när meddelandet om en studieplats damp ner i brevlådan. Sedan började flytten till Kuopio. 

– Den nya vardagen orsakade förstås nervositet, men vi svetsades snabbt samman som en familj i kursen, minns Katri. 

Nuförtiden får Katri genom sitt arbete förverkliga det som ursprungligen var skälet till att hon ansökte till nödcentraloperatör.  

– Alla dagar är olika och man får utföra nationellt betydelsefullt arbete för ett säkrare Finland, sammanfattar Katri. 

Hon arbetar som ledande nödcentraloperatör på en av Nödcentralsverkets sex nödcentraler. För närvarande finns nödcentralerna i Uleåborg, Kuopio, Vasa, Björneborg, Åbo och Kervo.
Nästa kurs till nödcentraloperatör inleder studierna i augusti 2025. Utbildningen tar 1,5 år, varefter de utexaminerade kan, på samma sätt som Katri, söka arbete som nödcentraloperatör med yrkesutbildning inom säkerhetsbranschen.

Läs mera om Nöcentralsoperatören på Räddningsinstitutets webbplats

Sök in till examensutbildningen

Läs om flera karriärer hos oss