
Nödcentralsverkets stategi
Nödcentralsverkets uppgift som producent av den interna säkerheten i samhället är central. I nödsituationer befinner vi oss nära för att säkerställa hjälpen.
Förändringarna i säkerhetsmiljön, nya servicekrav och teknik som ständigt utvecklas återspeglas i vår verksamhetsmiljö. Utmaningarna inom den offentliga ekonomin och förväntningarna på att förvaltningens effektivitet och ekonomi ska utvecklas förutsätter kontinuerlig utveckling av ämbetsverket.
Nödcentralstjänster ska produceras i alla samhälleliga situationer. Verksamheten måste skyddas med tanke på såväl verksamhetslokalerna som tekniken. Samarbetet med olika myndigheter och intressentgrupper säkerställer en resultatrik nödcentralsverksamhet.
Strategins mål är att högklassiga nödcentralstjänster ska produceras under alla förhållanden även i framtiden. Vid verkställandet koncentrerar vi oss på de tyngdpunkter med hjälp av vilka vi når våra mål.
Genomförandet av strategin är beroende av oss alla. Strategin får inte bli ett papper på högre nivå, utan den måste konkretiseras till åtgärder. Var och en av oss arbetar för att nå målen och vars och ens insats behövs.
Ett tryggt Finland byggs genom högklassiga nödcentralstjänster – under alla förhållanden.
Strategi 2025–2028
Mission
Den första myndighetslänken för hjälp och skydd i den hjälpande kedjan.
Vision
Högklassiga nödcentralstjänster under alla förhållanden.
Värderingar
- Yrkeskompetens: Vi upprätthåller vår yrkesskicklighet genom att sörja för kompetensutvecklingen och kvalitetssäkringen, lyssna på olika intressentgrupper och utveckla lösningar i nätverk samt vara entusiastiska för den nya tekniken och dess möjligheter.
- Pålitlighet: Vi betjänar på ett pålitligt sätt genom att svara snabbt och med god serviceattityd, stödja och ge råd, även till arbetskamraterna, genom att glädjas åt livet och dess betydelse.
- Rättvisa: Vi betjänar våra kunder och varandra rättvist genom att respektera olikheter och mångfald, genom att jämlikt agera lika och på samma sätt i liknande situationer och se till att likbehandlingsprincipen förverkligas.
Strategiska tyngdpunkterna i verksamheten
Vi vill särskilt betona betydelsen av kompetens, en fungerande organisation och arbetsgemenskap samt god arbetsatmosfär i skötseln av våra kärnuppgifter. Kompetens, personalens arbetsförmåga och välmående i arbetet förutsätter planmässighet och högklassigt genomförande i chefsarbetet samt en preliminär personalledning.
Centrala mål:
- Vi satsar övergripande på kompetensutveckling.
- Vi vidareutvecklar praxis i anslutning till personalens välmående i arbetet och ork.
- Vi utvecklar organisationskulturen genom att söka nya sätt med hjälp av vilka man kan öka den positiva och uppmuntrande arbetsatmosfären samt arbetsgemenskapsfärdigheterna.
- Vi utvecklar planmässigheten i chefsarbetet och utvecklas i personalledning.
Vi utvecklar Nödcentralsverkets produktivitet, effektivitet och verksamhetssätt. Utgångspunkten för utveckling av verksamhet är analysering och uppföljning av verkningsfullhet samt planmässig kvalitetsutveckling.
Centrala mål:
- Vi förenhetligar ämbetsverkets verksamhetssätt, ledning och projekthantering inom alla centrala delområden. Vi satsar på kunskapsbaserad ledning.
- Vi utför planmässigt och helhetsbetonat kvalitetsutvecklingsarbete med hjälp av ändamålsenliga mätare och mätmetoder.
- Vi arbetar kostnadseffektivt.
Vi satsar i synnerhet på driftsäkerhet och användarvänlighet då det gäller teknik som stöder nödcentralsverksamheten. Utöver kompetent personal krävs det också fungerande och tillförlitlig teknik för att kunna producera högklassiga nödcentralstjänster. Fokusen ligger på att under alla förhållanden säkerställa kontinuiteten i nödcentralstjänsterna.
Centrala mål:
- Vi prioriterar lagstadgade utvecklingsuppgifter.
- Vi söker, testar och inför ny teknik som bidrar till att förbättra produktionen av nödcentralstjänster.
- Vi utvecklar beredskapen för nödcentralsverksamheten tillsammans med myndigheter och serviceproducenter.
- Vi utvecklar lokalerna så att de motsvarar förändringarna i verksamhetsmiljön.