112-päivän tapahtumat tuovat turvaa ja tietoa 

Hätänumeroviikko huipentuu sunnuntaina ympäri Suomea pidettäviin 112-päivän tapahtumiin. Myös jokainen hätäkeskus järjestää oman tapahtumansa, ja minä olen saanut toimia Porin hätäkeskuksen tapahtumajärjestäjänä.

Olen ollut monena vuonna mukana 112-päivän tapahtumissa, ja jokaisella kerralla olemme saaneet valtavan hyviä keskusteluita aikaiseksi kävijöiden kanssa. Muistan käydyn keskustelun vanhemman henkilön kanssa, joka oli huolissaan siitä, miten hänen kotiinsa päästään sisälle, jos hänelle sattuu jotakin eikä hän pääse ovea avaamaan. Kerroin, että sisälle päästään vaikka ovi rikkomalla palokunnan toimesta. Samalla vinkkasin hänelle koodilla toimivasta avainboksista; hän ei ollut sellaisesta ennen kuullutkaan ja sanoi lähtevänsä sellaista hankkimaan. Muistan myös keskustelun omaisensa itsetuhoisesta käyttäytymisestä huolissaan olevan henkilön kanssa, joka kyseli ohjeita tilanteeseen. Tärkeitä kohtaamisia, ja näille tapahtumille on ehdottomasti tarvetta!

Tapahtumat ovat mukavia tilaisuuksia myös meille päivystäjille päästä kohtaamaan ihmisiä kasvotusten, sillä yleensä olemme puhelimen päässä auttavia ääniä.

Ihan yksinkertaista ja nopeaa tapahtumien järjestäminen ei ole, vaan suunnittelu on aloitettu jo viime vuoden puolella. Tapahtumissa on yleensä mukana myös joukko yhteistyöviranomaisia ja rajapinnassa toimivia tahoja. Monta sähköpostia onkin tullut asian tiimoilta naputettua ja se on tuottanut tulosta: Porin Puuvillan kauppakeskukseen on viikonloppuna kokoontumassa upean iso porukka 112-päivää viettämään!

Jokainen hätäkeskus järjestää hieman erilaisen tapahtuman, mutta useimmissa pääset tutustumaan laajasti viranomaisten hälytysajoneuvoihin, harjoittelemaan alkusammutusta tai sydäniskurin käyttöä tai tapaamaan Hätäkeskuslaitoksen maskottia Manu Mangustia. Joissakin on mukana myös pelastuskoiria. Katso sinua lähin 112-päivän tapahtuma 112.fi-sivustolta ja tule mukaan viettämään mukavaa päivää!

Minut ja muut porilaiset löydät sunnuntaina Kauppakeskus Puuvillasta, nähdään toivottavasti siellä!

ylipäivystäjä Essi Molkkari