112 Suomi - mobiilisovellus turvanasi

Sovelluksen keskeisin hyöty on, että avunsaanti hätätilanteessa nopeutuu. Soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti, mikä nopeuttaa hätäpuhelujen käsittelyä.  Suomi 112 - sovelluksen logo, jossa teksti 112 Suomi.

112 Suomi -sovelluksen palveluihin kuuluvat:

 • soittajan sijaintitiedon välittäminen hätänumeroon 112, Meripelastuksen hälytysnumeroon ja Tienkäyttäjän linjalle soitettassa
 • päivystysnumerot kiireettömään avuntarpeeseen
 • alueelliset vaara- ja viranomaistiedotteet
 • lähin sydäniskuri
 • huviveneilijöille suunnatut toimintakortit hätä- ja ongelmatilanteiden varalle
 • linkki koronavirustaudin oirearvioon Omaolo-verkkopalveluun

112 Suomi on ladattavissa sovelluskaupoista ilmaiseksi Android- ja iPhone-puhelimiin. Jolla- ja Windows-puhelimien sovellusversiota ei enää päivitetä.

Sovelluksen kehittämisestä vastaa Hätäkeskuslaitos, ja sovelluksen toteuttaa Digia Oyj.

Usein kysyttyä Suomi 112 -sovelluksesta

Sekä Android- että Apple-puhelimissa kaikki voimassa olevat vaaratiedotteet ja viranomaistiedotteet voi tarkistaa avaamalla 112 Suomi -sovelluksen tiedotelistauksen.

Sovelluksen toiminnassa on pieniä eroja eri käyttöjärjestelmien välillä.
iOS-käyttöjärjestelmän puhelimissa 112 Suomi -sovellus tulisi pitää koko ajan taustalla päällä, jotta vaaratiedotteet tai viranomaistiedotteet tulevat läpi. Android-käyttöjärjestelmän puhelimiin vaaratiedote tai viranomaistiedote tulee läpi, olipa sovellus päällä tai ei.
iOS-käyttöjärjestelmän puhelimissa kysytään asennuksen yhteydessä, saako sovellus käyttää sijaintiasi. Tähän tulisi vastata "Salli aina". Tämän jälkeen kysytään, sallitaanko liikunta- ja kuntoilutietojen käyttö ja ilmoitusten lähettäminen. Ne pitää sallia, jotta vaara- ja viranomaistiedotteet tulevat perille. Sovellus käyttää puhelimen kiihtyvyysantureita tarkistaakseen sijaintiaan suhteessa vaara-alueeseen vain, kun puhelin liikkuu. Tämä toteutus säästää akkua.

Jos puhelimen ollessa suljettuna lähetetään useampi tiedote, laite antaa ilmoituksen vain viimeisimmästä tiedotteesta. Kaikki aktiiviset ja päättyneet tiedotteet voi halutessaan tarkistaa sovelluksen listauksesta.

Näihin käyttäjä voi vaikuttaa:

 • Sovelluksen on oltava koko ajan auki taustalla, jotta ilmoitukset tulevat läpi.
 • Puhelin kysyy ajoittain käyttäjältä, haluaako tämä jatkaa 112 Suomi -sovelluksen taustapaikannusta.
 • iPhonessa kysytään asennuksen yhteydessä ensin, saako sovellus käyttää sijaintiasi. Tähän tulisi vastata "Salli aina".
 • Tämän jälkeen kysytään, sallitaanko liikunta- ja kuntoilutietojen käyttö ja ilmoitusten lähettäminen. Ne pitää sallia, jotta vaaratiedote tulee perille. Sovellus käyttää puhelimen kiihtyvyysantureita tarkistaakseen sijaintiaan suhteessa vaara-alueeseen vain, kun puhelin liikkuu. Tämä toteutus säästää akkua.
 • Jos käyttäjä ei reagoi saapuneisiin tiedotteisiin, käyttöjärjestelmä saattaa rajoittaa tiedotetoimintoa.

Lisäksi voi ilmetä seuraavia rajoitteita:

 • Jos käyttäjä on jatkuvasti saapuvien tiedotteiden eikä niistä näytetä ilmoitusta, käyttöjärjestelmä saattaa olettaa viestien olevan "turhia" ja rajoittaa tiedotetoimintoa.
 • Tiedotteet jaetaan laitteisiin ryppäinä Applen omasta palvelusta. , kunnes puhelimeen on menossa myös muuta dataa, jolloin tiedotteen lähetys voi viivästyä.
 • Tiedotteiden vastaanottaminen ei toimi ollenkaan iOS-käyttöjärjestelmän versiossa 10.0. Versioissa 11.0 ja 11.1 toimii niin kauan kunnes puhelin käynnistetään uudestaan ja 112 Suomi -sovellus avataan seuraavan kerran.

Apple ei julkista tarkkoja ehtoja, missä tilanteissa ilmoituksia rajoitetaan. Ehdot voivat myös muuttua.