Vaaratiedote
Ti 5.11.2024 05:50VAARATIEDOTE: Tampere, Rusko 05.11.2024. Terveydelle vaarallista savua ilmassa. Tulipalo Tampere Ruskon kaupunginosa. Alueen ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ilmanvaihto, sekä odottamaan tiedotetta vaaratilanteen päättymisestä. Pirkanmaan pelastuslaitos.
Hätäpuhelun paikannus
Hätäpuhelussa tärkeintä avun saannin kannalta on tietää sijainti, jotta auttajat löytävät paikalle mahdollisimman nopeasti. Hätäpuhelun paikantamiseen on kehitetty runsaasti erilaisia työkaluja 112 Suomi -mobiilisovelluksen lisäksi.
Hätätilanteessa ei kannata kuitenkaan koskaan heittäytyä pelkästään paikannustekniikan varaan. Kun soitat hätäkeskukseen, kerro tapahtumapaikka myös suullisesti. Jos tarkka osoitetieto on saatavilla, anna aina se. Tällä hetkellä ei pystytä tarkasti paikantamaan esimerkiksi kerrostalon asuntoa tai kerrosta.
AML
Hätäpaikannuspalvelu AML:n (Advanced Mobile Location) on oltava kaikissa Euroopassa myytävissä puhelimissa maaliskuusta 2022 alkaen. Palvelussa puhelin aktivoi automaattisesti puhelimen sijaintitiedot päälle hätänumeroon soitettaessa ja lähettää sijaintitietoa hätäkeskukseen puhelun ajan. Palvelu toimii Android-puhelimissa myös hätätekstiviesteissä.
Sijaintitieto välittyy käyttöjärjestelmästä riippuen eri tavoin. Android- ja Sailfish -käyttöjärjestelmän puhelimissa sijaintitieto välittyy puhelun alusta alkaen 5, 15, 30, 60, 90, 120 sekunnin jne. välein koko hätäpuhelun keston ajan. iOS- ja HarmonyOS -käyttöjärjestelmän puhelimissa sijainti välittyy puhelussa vain kerran, noin 20 sekunnin kohdalla. Sijaintitiedon välitys toimii ilman datayhteyttä.
Kyseessä on yleiseurooppalainen palvelu. AML-sijaintitieto välittyy Suomessa ulkomaalaisten liittymien osalta vain Android-käyttöjärjestelmän puhelimissa. Muissa käyttöjärjestelmissä se toimii Suomessa vain suomalaisista liittymistä soitettuna.
Matkapuhelimen hätäpaikannus
Hätäpaikannus suoritetaan GSM-liittymänumeron perusteella ja paikkatieto saadaan kysytyn liittymän kotiverkko-operaattorin paikannuspalvelimelta. Hätäkeskustietojärjestelmästä tehdyn paikannuspyynnön avulla hätäkeskuspäivystäjä voi saada tiedon liittymän sijainnista alle 10 sekunnissa.
Paikannuspyyntö voidaan tehdä Suomessa toimivien matkaviestinoperaattoreiden verkon matkapuhelimiin.
Tee turvallisuusteko
- lataa Suomi 112- sovellus
Sijaintitietolomake (pdf)
Selvitä saaren, vapaa-ajan asunnon, retkipaikan tms. tarkka sijainti mahdollisen hätätilanteen varalta ja kiinnitä sijaintitietolomake näkyvälle paikalle.
Mikäli paikalla ei ole tarkkaa osoitetta, voit selvittää koordinaatit 112 Suomi -sovelluksesta paikan päällä.
Voit selvittää koordinaatit myös osoitteen perusteella Maanmittauslaitoksen sivuilta. Kun olet syöttänyt osoitteen tiimalasista avautuvaan kenttään, klikkaa sen jälkeen oikeassa reunassa olevaa näppäintä XYº ja valitse ETRS89 maantieteelliset (~WGS84) koordinaatit. Myös muut koordinaatistot antavat hätäpuheluihin suositellut koordinaatistot tekstinä koordinaatiston alla.