Hätäkeskuslaitos

Huolto- ja häiriötiedotteet

Tiedotearkisto

Hätäilmoituksen voi tehdä usealla eri tavalla

Hätänumeroon 112 voi tehdä hätäilmoituksen soittamalla, tekstiviestillä (vaatii ennakkorekisteröitymisen), viittomakielellä, eCall-hätäviestipalvelun avulla tai palo- ja rikosilmoitinlaitteella.
Lue hätäilmoitustavoista

Näin hätäilmoituksesi käsitellään

Kun hätänumeroon vastataan, hätäkeskuspäivystäjä aloittaa heti muodostamaan tilannekuvaa ja tekemään riskinarviota tapahtuneesta. Riskiarvio ja tehtäväkäsittelyohjeet perustuvat hätäkeskustoimintaan osallistuvien viranomaisten antamiin ohjeisiin.
Lue hätäilmoituksen käsittelystä
Uutishuoneeseen

Materiaalit ja ohjeet

Materiaalipankista löydät aineistoja hätänumeron käytön koulutukseen, paikkatietolomakkeita ja muuta materiaalia liittyen Hätäkeskuslaitoksen toimintaan ja hätänumeron oikeaan käyttöön.

Meille töihin

Etsitkö tietoa Hätäkeskuslaitoksen avoimista viroista? Haluaisitko kouluttautua hätäkeskuspäivystäjäksi?

Yhteystiedot

Hätäkeskuslaitoksen hallinnon, viestinnän, kirjaamon, hätäkeskusten, laskutuksen ja ilmoitinlaitepalvelun yhteystiedot löydät täältä. Hätäilmoituksen voi tehdä vain soittamalla 112 tai hätätekstiviestillä - ei sähköpostitse.

Näin soitat 112

Kiireellinen hätätilanne? Soita 112. Kuuntele ja vastaa kysymyksiin. Soita aina itse jos voit.

Varautuminen sähköpulaan

Sähkökatkoihin varautuessa on hyvä huomioida miten hätäkeskuspalvelut toimivat erilaisissa häiriötilanteissa ja miten kiireellisessä hätätilanteessa saa yhteyden hätänumeroon.

Palo- ja rikosilmoitinlaitteet

Hätäkeskuslaitokseen voi liittää palo- ja rikosilmoitinlaitteita. Katso tästä lisätiedot palvelusta ja liitä ilmoitinlaite Hätäkeskukseen.