Henkilöstön hyvinvointia kehittämässä

Paula on työskennellyt Hätäkeskuslaitoksessa kymmenen vuoden ajan: ensin yhdeksän vuotta viestinnän asiantuntijan ja vuoden 2024 alusta lähtien työhyvinvoinnin asiantuntijan tehtävissä. Henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiessaan hän kokee tekevänsä merkityksellistä työtä ja pystyvänsä välillisesti vaikuttamaan koko Suomen turvallisuuteen.

Paula kertoo, että lukion jälkeen hän halusi nähdä maailmaa ja lähti välivuoden ajaksi tekemään vapaaehtoistyötä Englantiin. Englannissa hän toimi toimittajana Neighbourhood Watch -nimisessä turvallisuusalan lehdessä.

− Lehti tuki paikallisen yhteisön toimintaa ja turvallisuutta. Hyväntekeväisyysjärjestön vapaaehtoiset tarkkailivat alueen ympäristöä, tekivät yhteistyötä poliisin kanssa ja pyrkivät parantamaan asuinalueen turvallisuutta. Tuon lehden toimittajan työstä alkoi urani viestinnän alalla, ja sieltä lähtien myös turvallisuus on ollut jonkinlainen punainen lanka urallani – viestinnän ja psykologian lisäksi, Paula kertoo. 

Paulalle kirjoittaminen, uutta luova ja kehittävä työ on aina tuntunut luonnolliselta. Englannin vuoden jälkeen hän päätti hakea Kymenlaakson ammattikorkeakouluun opiskelemaan yhteisöviestintää. Vaikka Paula hakikin viestinnän koulutukseen, hän oli kiinnostunut myös psykologiasta. Aika ei tuolloin tuntunut kuitenkaan oikealta hakea yliopistoon, joten ajatus jäi vielä muhimaan hänen mieleensä. 

Opiskelujen aikana Paula teki jo alan kesätöitä ja valmistuttuaan vuonna 2004 hän siirtyi heti Rauman telakalle sisäisen tiedottajan tehtävään. Laivanrakennusteollisuudessa hän koki vauhdikkaan uranousun ja viimeisimpinä vuosina hän toimi kolmen telakan HR-viestintäpäällikkönä. 

− Olen kiitollinen niistä vuosista. Sain sieltä tärkeitä oppeja mm. työhyvinvoinnista ja -turvallisuudesta, johtamisesta, työnantajakuvan kehittämisestä ja yhteisiin tavoitteisiin pyrkimisen tärkeydestä. Kaikkia niitä oppeja olen voinut hyödyntää Hätäkeskuslaitoksessa. Opiskelin niinä vuosina töiden ohessa myös johtamisen erikoisammattitutkinnon, Paula kertoo.

Laivanrakennusteollisuudesta Paula siirtyi viestinnän asiantuntijan hommiin Hätäkeskuslaitokselle vuonna 2014. Hän huomasi nopeasti, että pääsi tekemään virastossa sitä, mikä motivoi häntä työssä suuresti tänä päivänäkin, ja se on kehittäminen. 

− Olen työskentelytavoiltani jonkinlainen kehittäjä. Minulla on olla jalat maassa, mutta katson asioita kuitenkin hyvin laajasti ja pitkällä tähtäimellä, jatkuvasti uusia ideoita ja mahdollisuuksia löytäen ja myös toteuttaen, Paula avaa. 

Hän on työskennellyt nyt Hätäkeskuslaitoksella 10 vuoden ajan ja sinä aikana hän on edistänyt monia työkulttuuriin liittyviä osa-alueita. Paula on muun muassa saanut aikaan aloitetoimikunnan perustamisen, aloittanut organisaatiokulttuurin ja työnantajakuvan kehittämistyön, ollut luomassa ja kouluttamassa työyhteisötaitoja sekä aloittanut yhteistyön Pelastusopiston kanssa rekrytointiviestinnän suhteen, jonka vaikutukset olivat nähtävissä hätäkeskuspäivystäjien koulutuksen hakijamäärien kasvussa.

Työnantaja mahdollistaa osaamisen jatkuvaa kehittämistä

Työn ohessa Paula täytti unelmansa opiskella myös psykologiaa ja on pian valmistumassa hallintotieteiden maisteriksi Lapin yliopistosta. Yliopisto-opinnot ovat keskittyneet johtamisen psykologiaan ja pro gradu -tutkielman aihe liittyy työntekijäkokemukseen ja pitovoiman kehittämiseen. 

Paula kertoo, että viestintä ja työpsykologia liittyvät hyvin paljon toisiinsa ja niiden kummankin osaaminen tukevat toisiaan.

− Sekä viestinnän ja että työpsykologiaan liittyvissä töissä on kyse ihmisen tai työyhteisön ajattelun ja toiminnan ymmärtämisestä ja sen tukemisesta. Kumpikin liittyy myös jollain tavalla vaikuttamiseen, organisaatiokulttuuriin ja vaikka johtamisen ja esihenkilötyön osaamisen kehittämiseen. Mielestäni tuossa on todella hyvä osaamisalue, ja sitä pääsen nyt työssäni Hätäkeskuslaitoksessa käyttämään, Paula avaa.  

Opintovapaan lisäksi toinen työnantajan tarjoama osaamisen kehittämisen mahdollisuus oli henkilökierto, johon Paula tarttui vuonna 2023. 

− Olin henkilökierrossa Maahanmuuttoviraston koulutus- ja kehittämispalveluissa. Oli erittäin mielenkiintoista ja kaikille osapuolille hyödyllistä nähdä toisen hallinnonalan viraston toimintaa ja laajentaa osaamista ja verkostoyhteistyötä, hän kertoo.

Hätäkeskuspäivystäjien erityislaatuinen työ vaatii erityistä panostusta työhyvinvointiin

Nykyisessä tehtävässä työhyvinvoinnin asiantuntijana hän keskittyy henkilöstön hyvinvointiin, työhyvinvointitoiminnan koordinointiin ja kehittämiseen, työkykyjohtamisen kehittämiseen, työterveysyhteistyöhön, työsuojeluun ja tiedolla johtamisen tukemiseen.

− Hätäkeskuspäivystäjien työ on erittäin vaativaa ja kuormittavaa, mikä edellyttää erityistä tukea ja panostusta työhyvinvointiin. Viime vuosina olemmekin panostaneet työkykyjohtamisen kehittämiseen ja vertaistukiohjaustoimintaan, joiden vaikutukset ovat selvästi jo nyt nähtävissä, Paula kertoo. 

Paula kertoo, että työhyvinvointiasiantuntijan tehtävä on laaja, haastava ja erittäin mielenkiintoinen. 

− Kun henkilöstö voi hyvin, heijastuu se myös työn laatuun ja tuottavuuteen. Pyrin työssäni mahdollistamaan, tukemaan ja kehittämään hätäkeskuspäivystäjien työhyvinvointia, jotta he voisivat tuottaa laadukkaita hätäkeskuspalveluita. Siten näen vaikuttavani välillisesti heidän kauttaan koko Suomen turvallisuuteen ja hädässä olevien avunsaantiin, Paula kertoo.  

Paula ajattelee asioita pitkälle tulevaisuuteen, ja hän onkin mukana kehittämässä virastolla pitkän aikavälin suunnitelmia ja toimenpiteitä työhyvinvoinnin edistämiseksi. 

− Nyt työn alla ovat mm. uuden strategiakauden työhyvinvointiohjelman suunnittelu, Pulssikyselyn ja HenkilöstöBaron sekä vertaistukiohjaaja-koulutuksen valmistelutyöt. Niin kauan kuin osaamistani tarvitaan, näen itseni täällä tulevaisuudessakin, Paula summaa.