Uratarina: vuoromestari Pekka

 

Pekka heiinen makaa maraton maalilla suorituksen jälkeen.

Urheilullinen Pekka harrastaa myös maratoneja: Tampereen maratonin maalissa vuonna 2019.

Ammattihaaveissani oli jo nuoresta lähtien tavoitteena työskennellä turvallisuuteen liittyvässä työssä. Sitä olen saanut tehdä jo yli 30 vuotta enkä ole katunut.

Yhtenä vahvana tekijänä ammatillisiin haaveisiin oli se, että palopäällikön poikana ajauduin puolivakinaisen palokunnan nuoriso- ja hälytysosastoon, jossa olin vajaat kymmenen vuotta.  Armeijan jälkeen hain poliisikouluun ja pääsinkin heti ensimmäisellä yrityksellä. Opiskelu vaikutti heti mielenkiintoiselta ja vahvisti, että olen oikealla alalla. Poliisikoulun jälkeen pääsin heti Helsinkiin töihin. Olin poliisin palveluksessa yhteensä yli 15 vuoden ajan. 

Ajauduin hätäkeskusuralle poliisin hälytyskeskuksen kautta. Pääsin muuntokoulutukseen, jossa meille opetettiin ensihoidon ja pelastuksen asioita. Siellä tapahtui lopullinen päätös siirtyä Hätäkeskuslaitoksen palvelukseen, sillä halusin yhdistää oppimaani poliisi- ja palokunta-ajoilta. 
Tällä hetkellä työskentelen vuoromestarina. Vuoromestarin työnä on päivystyssalin työn johtaminen. Muissa vuoroissa työskentelen kaikissa muissakin päivystyssalin rooleissa. Vuoromestarille kuuluvat myös vuoronsa päivystäjien hallinnolliset asiat, mm. osaamisen kehittämisestä huolehtiminen. Tässä apuna ovat vuoron ylipäivystäjät. Lisäksi vuoromestarin työhön kuuluu mm. vuoron päivystäjien lomasuunnittelu. Vuoromestarin tehtävä on siis huolehtia, että päivystäjillä on mahdollisimman hyvät olosuhteet omaan työhönsä.

Vaikka työskentelemme aikapaineen alla, meidän tulee koko ajan muistaa, että tuotamme palvelua ihmiseltä ihmiselle.  

Päivystäjän työ on henkisesti vaativaa, joka vaatii hyvää valmistautumista ja jatkuvaa osaamisen kehittämistä. Tätä haluan vuoromestarina olla auttamassa ja tukemassa. Tämä vaatii luottamusta ja avoimuutta koko ryhmän kesken.

Hätäkeskuslaitoksessa tuetaan kouluttautumista hyvin. Aiemmin suoritetun poliisin alipäällystötutkinnon lisäksi olen suorittanut vuoromestarikoulutuksen ja lähiesimiehen ammattitutkinnon. 

Vaikka työskentelemme aikapaineen alla, meidän tulee koko ajan muistaa, että tuotamme palvelua ihmiseltä ihmiselle.