Amanda fick ett tips om ett jobb av en bekant 

Amanda Vesalainen (26) tog examen som nödcentraloperatör den 4 juni. Hon fick ett tips om utbildning och arbete som nödcentraloperatör av en bekant som tidigare hade arbetat som nödcentraloperatör.

- Utbildningen verkade vara mångsidig och intressant. Jag tog själv reda på mer om nödcentraloperatörens arbete, och för första gången gjorde en bransch intryck på mig, säger hon. 

Amanda flyttade till Kuopio för studierna och nu återvände hon till sin hembygd i Åbo. Före studierna arbetade hon bland annat som skiftchef.

- I maj 2014 tog jag studentexamen. Efter det gick jag direkt över till arbetslivet, och senast, före studierna till nödcentraloperatör, arbetade jag som skiftchef på Lidl. 

Amandas studier gick bra, trots att coronatiden medförde utmaningar för dem. Det var ovanligt mycket distansstudier. Det mest intressanta för henne var tredje läsårets praktik på nödcentral.

- Det var fint att höra olika myndigheters och experters personliga erfarenheter på fältet under praktiken. Först kändes det utmanande att arbeta inom ett främmande område, särskilt i simuleringsövningar. För lärandet var just dessa övningar särskilt värdefulla.

Amanda tilldelades ett PRO112-stipendium av Nödcentralsverket för god studieframgång. Hon ser fram emot att få utvecklas till en bra nödcentraloperatör påjobbet.

- Jag ser fram emot att ständigt utveckla mig själv och växa till en bra nödcentraloperatör. Liksom vi fick höra i skolan fortsätter lärandet i arbetslivet. Det är också fint att få lära känna både den kommande arbetsgemenskapen och myndigheternas verksamhet på fältet.

Amanda börjar arbeta som nödcentraloperatör på Åbo nödcentral den 10 juni. Samtidigt börjar arbetet för 19 andra nödcentraloperatörer som utexaminerats från Räddningsinstitutet den 4 juni.

Läs mer:

Läs om utbildningen till nödcentraloperatör