Mod är att anmäla

"Hej dom tänker råna den där och en har redan kniven framme, ring polisen!"
"Vi skvallrar inte på nån, det blir bara problem."

"Borde vi ringa efter hjälp åt hon där, hon är redan så full att hon kräks och slocknar?"
"Glöm det, då är det slut på den här festen!"

"Kolla på den här som sa på some att han tagit mediciner och tänker hoppa under tåget!"
"Äh, inte menar han det, någon annan kommer nog att ringa om han menar allvar ..."

När man pratar med unga både på sociala medier, ute och på offentliga platser framkommer det situationer där de upplevt eller sett något brottsligt eller något annat oroväckande, men inte har vågat eller kunnat ringa nödcentralen för att kalla på myndighetshjälp. Det kan till exempel ha handlat om att ta hand om berusade kompisar, våldsamma situationer eller kriser med anknytning till självskadebeteende. Mitt i en situation verkar i synnerhet unga glömma att de inte behöver lösa sådana situationer själva eller äventyra sitt eget liv och sin hälsa, utan att det viktiga är att kalla på hjälp.

I synnerhet unga bör komma ihåg att det inte är normalt att någon blir omringad och misshandlad, att någon bär kniv till exempel på en järnvägsstation eller försöker sälja rusmedel till unga. Sådana situationer kräver ingripande av myndigheter, och de får inte ses som normala delar av livet, även om de ständigt finns där, särskilt på sociala medier. Och om det känns oöverkomligt svårt att kalla på hjälp ska du be en vuxen göra det. Kom ihåg att berätta vad som hänt när du kommer hem. Det är helt normalt att avvikande händelser av det här slaget är något som du blir och funderar på.

Fråga dig själv om situationen blir bättre av att du inte ringer. Nästan utan undantag blir det värre tills någon vågar ingripa och kalla på hjälp. Polisen hjälper alltid, men det är omöjligt för oss att hjälpa om vi inte vet vad som händer. Att kalla på hjälp är inte att skvallra, det är omtanke om andra. Föreställ dig att du själv befinner dig i en situation där till och med ditt liv kan vara hotat. Helt säkert vill du att någon annan kallar på hjälp när du inte kan göra det själv.

Nödcentralsoperatören kan bedöma situationen utifrån telefonsamtalet och bedöma om händelsen kräver ingripande av myndigheter. Det enda du behöver göra är att ringa. När du använder 112 Suomi-appen är det lättare för nödcentralsoperatören att se var du befinner dig.
Ett praktiskt tips ännu: efter att du ringt nödnumret, håll telefonen påslagen och svara om du får ett samtal från ett okänt nummer. Det är till stor hjälp för myndigheterna att direkt kunna få mer information om situationen av den som ringde nödsamtalet. Det är onödigt att vara osäker på om du kan säga rätt saker. Det är upp till oss som arbetar med de här sakerna att kunna ställa frågor och göra tolkningar.

"Hörde du, just som de tänkte råna den där så kom polisen dit, vi ringde precis i tid."

"Ambulanspersonalen sa att hon antagligen sku ha dött om vi inte hade ringt efter hjälp."

”Han var på väg dit ut på rälsen helt på riktigt, tänk om vi inte hade ringt nödcentralen. Jag tror vi räddade hans liv."

Våga ringa. Och ett stort tack till er alla som har ringt.

konstapel Michela Söderström