Karriärberättelse: Nödcentraloperatör Veena Särkinen
Veena Särkinen utexaminerades som nödcentraloperatör i december 2022 och tilldelades Nödcentralsverkets PRO 112-stipendium vid examensceremonin. Hon uppmuntrar dem som drömmer om en karriär som nödcentraloperatör att modigt söka till utbildningen och att studera för en ny karriär inom ett samhällsviktigt område med ett öppet sinne.
Veena, som ursprungligen kommer från södra Savolax, har bott i Kuopio sedan 2007 och blivit hemmastadd i staden. När Veena studerade till nödcentraloperatör hade hon redan ett par examensintyg i bakfickan och erfarenhet av varierande arbetsuppgifter. Inom hotell- och restaurangbranschen fick hon erfarenhet av kundservicearbete, vilket också är användbart i hennes arbete som nödcentraloperatör.
– Jag saknade utmaningar och variation i arbetet, och därför bestämde jag mig för att söka till examensutbildningen till nödcentraloperatör vid Räddningsinstitutet. Jag ville arbeta med uppgifter som är viktiga för samhället och där jag får hjälpa människor. Jag blev också inspirerad av att arbetet är krävande, eftersom varje nödsamtal är annorlunda.
Veena tröttnade på den osäkra arbetsmarknaden och var permitterad när hon sökte till utbildningen till nödcentraloperatör, vilket påskyndade och underlättade beslutet om att byta bransch.
– Jag hade redan tidigare funderat på att söka till utbildningen. När jag fick veta att det finns gott om jobb för nödcentraloperatörer – det finns tjänster eller tjänsteförhållanden där man inte behöver oroa sig för permitteringar varje vinter – bestämde jag mig för att försöka om jag klarar av det. Som tur är försökte jag modigt, för den här resan har varit jättefin!
Veena säger att hon var nervös för inträdesprovet i förväg, men att själva provtillställningen var en positiv upplevelse. Under inträdesproven lärde hon känna flera kurskamrater på förhand , och när skolan väl började hösten 2021 var det trevligt att se bekanta ansikten.
– Inträdesprovet beskrev studierna mycket väl. På grund av coronaviruset hölls den första delen, dvs. språk, IT och den skriftliga delen, på distans. Därifrån fortsatte vi till Räddningsinstitutet för psykologiska test och intervjuer med psykologer och lärare.
Att utmana sig själv var både det bästa och det tuffaste med studierna
Veena studerade på nödcentraloperatörskurs nummer 39 och säger att andan på kursen var god. Kursen fick uppleva en mängd spännande saker, t.ex. simulationsövningar, Tammerforsperioder vid Polisyrkeshögskolan, konditionscirklar på idrottslektionerna och många andra glädjeämnen och sorger, vilket gjorde att gruppen blev sammansvetsad. Som tur är träffas de utexaminerade från kursen ännu i arbetslivet.
Enligt Veena var det bästa med studierna att utmana sig själv, men det också det tuffaste. I nödcentraloperatörsutbildningen måste man ständigt kliva ut från bekvämlighetszonen och göra nya, utmanande saker. Men när man lyckas med dem finns det ingenting som slår den känslan – det är fantastiskt.
– Vår kurs var härlig också i det avseendet att människorna stöttade varandra och var genuint glada över varandras framgångar. Det rådde en god kämparanda hela tiden. I studierna fick vi också lära oss att ge och ta emot feedback. Den färdigheten kommer säkert att vara användbar i framtiden, både på jobbet och i det civila. Det gällde också att studera på allvar vid Räddningsinstitutet. Det var jättefint när teorin mötte praktiken och bitarna föll på plats. Det bästa var också de många framgångskänslorna och kämparandan bland kursdeltagarna, som bar även de dagar då det kändes att saker och ting inte löpte smidigt.
Veenas bästa praktikminnen är människorna. Personerna som gjorde nödmeddelanden var väldigt olika, liksom också arbetsgemenskapen.
– Det var fantastiskt att komma in i en arbetsgemenskap där vi blev så varmt välkomnade! Jag behövde aldrig sitta tyst ensam på pauserna, eftersom mina framtida kollegor kom glatt och talade med mig, och stöttade mig också när det kändes svårt.. Jag minns särskilt min handledare Sinna med värme, och jag hoppas att jag en dag ska få jobba med henne!
Arbetet kommer att bli givande
I december 2022 utexaminerades två kurser med nya nödcentraloperatörer, som alla hade möjlighet att få arbete på någon av de sex nödcentralerna, beroende på behovet i dem. Veenas arbetskarriär började måndagen 9.1.2023 på Åbo nödcentral.
– Mitt första önskemål var Kuopio, eftersom hemmet som vi själva byggt, min man och mina husdjur finns där. Mitt andra önskemål var Åbo, och dit åkte jag nu i januari. Till en början var jag lite chockad då jag stod inför ett arbete på en annan ort än var min familj bor. Nu ser jag dock redan fram emot framtiden, eftersom jag tror att äventyret som nu ska börja kommer ge mig många fina upplevelser! När tjänster eller visstidsanställningar öppnas upp i Kuopio kan jag söka dit igen.
Efter examen såg Veena fram emot att lära sig arbetet i praktiken. Hon tror att det också kommer att bli roligt att lära känna den nya staden och kollegorna. Efter studierna kommer den första lönedagen naturligtvis att vara en av höjdpunkterna i januari!
– Arbetet kommer säkert att vara tungt i till en början, eftersom det gäller att lära sig rytmen i skiftarbete efter studierna.. Jag tror ändå att det blir givande! Efter praktiken i Kuopio är det också intressant att få se nödcentralen i Åbo och dess vardag.
En positiv attityd och att vara snäll mot sig själv och andra hjälper till att orka på jobbet
Veena tror att alla färdigheter som studeras på nödcentraloperatörskursen säkert kommer att vara nyttiga i arbetslivet. Av de personliga egenskaperna är lugn, positivitet och beslutsamhet, liksom en god förmåga till social interaktion säkerligen färdigheter som kommer att behövas i det framtida arbetet. Även om arbetet är självständigt utförs det tillsammans med andra människor och för andra människor, och därför är det viktigt med social kompetens.
Nödcentraloperatörens arbete kan vara belastande, så det gäller att komma ihåg att ta hand om sin egen ork i arbetet.
– Jag tror att motion, tillräcklig vila och nära relationer samt sällskapsdjur och andra trevliga aktiviteter att hjälpa till att koppla bort tankarna från arbetet på fritiden. Tillräckligt med pauser, pausgymnastik, god mat och snack med kollegor hjälper till med att orka på jobbet. På den mentala sidan hjälper en positiv attityd och att vara snäll mot sig själv och andra hjälper till att orka.
Veena uppmuntrar dem som drömmer om en karriär som nödcentraloperatör att söka till den 1,5 år långa utbildningen till nödcentraloperatör vid Räddningsinstitutet. Med ett öppet sinne får man många minnesvärda upplevelser av allt detta!
– Lär känna dig själv och var redo att lära dig mer om dig själv. Utbildningen och arbetet är krävande, men att känna sina egna gränser och reaktioner kommer säkert att vara till hjälp. Det gäller att vara tillräckligt beslutsam i sina egna handlingar för att gå utanför sin bekvämlighetszon, men samtidigt måste man kunna och komma ihåg att ta det lugnt. Och kom ihåg att ta ut allt av studentlivet!