Uratarina: Veena

Hätäkeskuspäivystäjä Veena Särkinen.

Veena valmistui hätäkeskuspäivystäjäksi joulukuussa 2022 ja sai valmistujaistilaisuudessa Hätäkeskuslaitoksen PRO 112 -stipendin. Hän kannustaa hätäkeskuspäivystäjän urasta haaveilevia hakemaan rohkeasti koulutukseen ja lähtemään avoimin mielin opiskelemaan uutta uraa yhteiskunnallisesti merkittävälle alalle.

Etelä-Savosta kotoisin oleva Veena on asunut Kuopiossa jo vuodesta 2007 saakka ja on kotiutunut hyvin. Ennen hätäkeskuspäivystäjän opintoja Veena ehti kouluttautua pariinkin eri ammattiin ja hän on tehnyt paljon vaihtelevia töitä. Hotelli- ja ravintola-alan töissä hän kerrytti itselleen kokemusta asiakaspalvelutyöstä, josta on hyötyä myös hätäkeskuspäivystäjän työssä.

– Kaipasin työhön haasteita ja vaihtelevuutta, joten päätin hakea Pelastusopiston hätäkeskuspäivystäjän tutkintokoulutukseen. Halusin päästä tekemään yhteiskunnallisesti merkittävää työtä, jossa pääsen auttamaan ihmisiä. Myös työn vaativuus oli inspiroivaa, sillä jokainen hätäpuhelu on erilainen. 

Epävarmoihin työmarkkinoihin kyllästynyt Veena oli hätäkeskuspäivystäjän koulutukseen hakeutuessaan lomautettuna, mikä vauhditti ja helpotti päätöksentekoa alanvaihdosta.

– Olin miettinyt koulutukseen hakeutumista jo aikaisemmin. Kun sain tietää, että hätäkeskuspäivystäjille on töitä hyvin tarjolla – on virat tai virkasuhteet, joissa lomautuksia ei tarvitsisi joka talvi pelätä – päätin kokeilla, olisiko minusta siihen. Onneksi kokeilin rohkeasti, sillä tämä matka on ollut hurjan hieno!

Veena kertoo jännittäneensä pääsykokeita etukäteen, mutta itse koetilaisuus oli positiivinen kokemus. Pääsykokeissa hän tutustui jo etukäteen useampaan kurssikaveriin, ja koulun alkaessa syksyllä 2021 olikin mukavaa nähdä tuttuja kasvoja.

– Pääsykokeet olivat hyvin opintoja kuvaavat. Koronan takia ensimmäinen vaihe, eli kielet, tietotekniikka ja kirjallinen osuus, pidettiin etänä. Siitä sitten jatkettiin Pelastusopistolle psykologisiin testeihin ja psykologin sekä opettajien haastatteluihin. 

Opinnoissa itsensä haastaminen oli sekä parasta että rankinta

Veena opiskeli hätäkeskuspäivystäjäkurssi numero 39:llä ja kertoo kurssilla olleen hyvä henki. Kurssin kanssa koettiin paljon jännittäviä asioita, kuten simulaatioharjoitukset, Tampereen jaksot Poliisiammattikorkeakoululla, liikuntatuntien kuntopiirit sekä monet muut ilot ja surut, joiden myötä joukko hitsautui hyvin yhteen. Samalta kurssilta valmistuneita tapaa onneksi vielä työelämässäkin.

Veenan mukaan opinnoissa itsensä haastaminen oli parasta, mutta myös rankinta. Hätäkeskuspäivystäjäkoulutuksessa joutuu jatkuvasti asettamaan itsensä epämukavuusalueelle ja tekemään uusia haastavia asioita. Mutta kun niissä onnistuu, sitä tunnetta ei voita mikään – se on mahtavaa.

– Meidän kurssi oli siinäkin mielessä ihana, että ihmiset tukivat toisiaan ja olivat aidosti iloisia toisten onnistumisista. Koko ajan oli hyvä tsemppi päällä. Opinnoissa joutui myös opettelemaan palautteen antamista ja vastaanottamista. Siitä taidosta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa niin töissä kuin siviilielämässäkin. Pelastusopistolla joutui myös opiskelemaan ihan tosissaan. Oli tosi hienoa, kun teoria kohtasi käytännön ja "palaset loksahtivat kohdalleen". Parasta oli myös ne monet onnistumisen tunteet ja kurssilaisten tsemppi, jotka kantoivat myös niinä päivinä, kun tuntui ettei nyt oikein suju.

Harjoittelusta Veenalle jäi parhaiten mieleen ihmiset. Ilmoittajissa oli iso kirjo erilaisia ihmisiä, samoin myös työyhteisössä. 

– Oli hienoa mennä työyhteisöön, jossa toivotettiin niin lämpimästi tervetulleeksi! Koskaan ei tarvinnut istua tauolla yksin tuppisuuna, sillä tulevat kollegat tulivat juttelemaan hyväntuulisesti ja myös tukivat vaikeina aikoina. Erityisesti ohjaajani Sinna jäi positiivisesti mieleen, ja toivon, että joskus pääsen vielä työskentelemään hänen kanssaan!

Työ tulee olemaan antoisaa ja palkitsevaa

Joulukuussa 2022 valmistui kaksi kurssillista uusia hätäkeskuspäivystäjiä, joilla kaikilla oli mahdollisuus työllistyä johonkin kuudesta hätäkeskuksesta sen mukaan, miten keskuksissa oli tarvetta. Veenan työura alkoi maanantaina 9.1.2023 Turun hätäkeskuksessa. 

–  Ensimmäinen sijoitustoiveeni oli Kuopio, sillä minulla on itse rakennettu koti, mies ja lemmikit Kuopiossa. Toinen toiveeni oli Turku, jonne matkasin nyt tammikuussa. Alkuun olin hieman järkyttynyt, kun edessä oli työ eri paikkakunnalla, kuin missä perhe asuu. Nyt kuitenkin odotan jo innolla tulevaa, sillä uskon, että nyt alkava seikkailu antaa minulle paljon hienoja kokemuksia! Sitten kun Kuopiossa aukeaa virkoja tai määräaikaisia virkasuhteita, voin hakea sinne uudelleen.

Valmistumisen jälkeen Veena odotti innoissaan, että pääsee oppimaan työtä käytännön kautta. Hän uskoo, että myös uuteen kaupunkiin ja työkavereihin tutustuminen tulee olemaan mukavaa. Opintojen jälkeen ensimmäinen palkkapäivä tulee tietysti olemaan yksi tammikuun kohokohdista! 

– Työ tulee varmasti alkuun olemaan raskasta, sillä myös vuorotyörytmiin joutuu opettelemaan opiskelujen jälkeen. Uskon kuitenkin, että työ on antoisaa ja palkitsevaa! On myös Kuopion harjoittelujakson jälkeen mielenkiintoista päästä näkemään Turun hätäkeskus ja sen arki.

Positiivinen asennoituminen ja armollisuus itseä ja muita kohtaan auttavat jaksamaan työssä

Veena uskoo, että kaikki taidot, joita hätäkeskuspäivystäjäkurssilla opiskeltiin, tulevat varmasti olemaan hyödyllisiä työelämässä. Henkilökohtaisista ominaisuuksista rauhallisuus, positiivisuus ja päättäväisyys sekä hyvät vuorovaikutustaidot ovat varmasti taitoja, joita tulevassa työssä tarvitaan. Vaikka työ on itsenäistä, sitä tehdään muiden ihmisten kanssa ja muille ihmisille, joten ihmissuhdetaidot ovat tärkeitä. 

Hätäkeskuspäivystäjän työ voi olla kuormittavaa, joten omasta työssäjaksamisesta pitää muistaa huolehtia. 

– Vapaa-ajalla liikunta, riittävä lepo ja läheiset ihmissuhteet sekä lemmikit ja muu mieleinen puuhastelu auttavat varmasti saamaan ajatukset pois työmoodista. Riittävät tauot, taukoliikunta, hyvin maittavat eväät ja rupattelu kollegojen kanssa auttavat jaksamisessa. Henkisellä puolella positiivinen asennoituminen ja armollisuus itseä ja muita kohtaan auttavat jaksamaan.

Veena kannustaa hätäkeskuspäivystäjän urasta haaveilevia hakeutumaan 1,5 vuotta kestävään hätäkeskuspäivystäjän koulutukseen Pelastusopistolle. Avoimin mielin tästä kaikesta saa paljon ikimuistoisia kokemuksia!

– Opettele tuntemaan itsesi ja ole valmis oppimaan itsestäsi lisää. Koulutus ja työ on vaativaa, mutta omien rajojen ja reaktioiden tunnistaminen auttaa varmasti. Omassa toiminnassa pitää olla riittävästi päättäväisyyttä puskea epämukavuusalueen läpi, mutta pitää osata ja muistaa ottaa myös rennosti. Ja ota kaikki irti opiskelijaelämästä!