Öva på färdigheter som skapar säkerhet
Barn och ungdomar kan öva på att ringa nödnumret i skolan, med föräldrar eller i hobbyn. Under sådana övningar är det viktigt att hålla några saker i tankarna.
1. Nödnumret är bara till för nödsituationer.
Man får inte göra busringningar eller bara för att någon utmanat att göra så.
Nödnumret är till för nödfall. Med detta avses t.ex. bränder och sjukdomsanfall. Dessutom är det viktigt att ringa om:
- du inte kan väcka din vän, dina föräldrar eller far-/morföräldrar trots att du försökt väcka dem eller skaka om dem,
- din vän har någon sjukdom och hen plötsligt börjar bete sig på ett avvikande sätt och inte kan säga varför,
- din vän mår så dåligt att hen vill skada sig själv.
2. Känn till var du är.
När man ringer nödcentralen är det viktigt att veta varifrån man ringer, så lär dig din hemadress. När du på fritiden rör dig med dina vänner är det viktigt att känna igen var ni är.
Om du beger dig ut i skogen, kom ihåg kartan.
Det är också viktigt att känna igen sitt personsignum, det vill säga födelsedatum och slutdelen som kommer efter – eller bokstaven A, för polisen och akutvårdarna kommer att fråga efter det. Åt dem är det tryggt att berätta signumet.
3. Ladda ner 112 Suomi -appen.
Med hjälp av 112 Suomi -appen och platstjänsten får myndigheterna vid behov en relativt bra positionsbedömning, det vill säga att de ser var du är. I appen hittas en massa bra information, och flera nummer dit man kan ringa ifall behovet av hjälp inte gäller ett akut nödfall.
4. Lämna inte din kompis ensam.
En kompis som har stött sig eller är berusad får inte lämnas ensam. Var inte rädd om du gör ett misstag och det händer en olycka. Det är modigt att be om hjälp, utan det kan konsekvenserna bli värre.
När du ringer nödcentralen ställer operatörerna viktiga frågor, och det är viktigt att du svarar. De hjälper och rådger dig också. Visa hjälpen till olycksplatsen och lyssna till deras råd.
5. Förebygg faro- och hotfulla situationer.
Det är också viktigt att bete sig så att man inte behöver ringa nödnumret 112. Man måste se efter sin egen och sina kompisars trygghet. Det är modigt att t.ex. säga att någon utmaning på sociala media är för farlig, den ska vi inte göra.
Akutvårdare Henri Backman
Bild: Salla Merikukka.