Turvallisuustaitoja on hyvä harjoitella 

Lasten- ja nuorten hätänumeroon soittamista on hyvä harjoitella koulussa, vanhempien kanssa tai harrastuksissa. Harjoittelun lomassa on tärkeä muistaa muutamia asioita. 

1. Hätänumero on vain hätätilanteita varten.

Hätänumeroon ei saa soittaa pilapuheluita tai muiden yllytyksestä. 

Hätänumeroon saa soittaa, kun on oikea hätätilanne. Näitä ovat esimerkiksi tulipalot ja sairauskohtaukset. Lisäksi hätänumeroon on tärkeä soittaa, jos

  • et saa ystävääsi, isovanhempia tai vanhempia hereille voimakkaasta puhuttelusta ja ravistelusta huolimatta,
  • kaverillasi on joku sairaus ja hän käyttäytyy normaalisti poiketen eikä osaa kertoa mikä on hätänä
  • kaverisi voi niin huonosti, että haluaa satuttaa itseään.

2. Tiedä sijaintisi.

Hätäkeskukseen soittaessa pitää tietää mistä osoitteesta soittaa, joten opettele oma kotiosoitteesi. Kun liikut vapaalla kavereiden kanssa, tiedä koko ajan, missä olet. 

Jos menet metsään, muista kartta.

On myös tärkeä tietää oma henkilötunnus eli syntymäaika ja se loppuosa, joka tulee joko - tai A kirjaimen jälkeen, koska ensihoitajat ja poliisit sitä kysyvät. Heille sen voit turvallisesti kertoa. 

3. Lataa 112 Suomi -sovellus.

112 Suomi -sovellus auttaa paikantaa sinut yleensä suhteellisen tarkasti. Sovelluksesta löytyy paljon hyvää tietoa ja eri numeroita, joihin soitetaan, kun kyseessä ei ole hätätilanne. 

4. Älä jätä kaveria yksin.

Kaveria, joka on loukkaantunut tai ottanut päihteitä, ei saa koskaan jättää yksin. Älä pelkää, jos teet joskus jotain väärää ja siinä sattuu jotain. Pyydä apua rohkeasti, koska ilman soittoa seuraamukset voivat olla isompia. 

Kun soitat hätänumeroon, hätäkeskuspäivystäjät kysyvät tärkeitä kysymyksiä ja niihin pitää vastata. He myös auttavat ja neuvovat. Opasta myös auttajat paikalle ja kuuntele heidän ohjeita.

5. Ennalta ehkäise uhka- ja vaaratilanteet.

On myös tärkeä toimia ja käyttäytyä niin, ettei hätänumeroon 112 tarvitse soittaa. Omasta ja kavereiden turvallisuudesta pitää huolehtia. On rohkeaa sanoa, että tuo somehaaste on liian vaarallinen tai tyhmä, ei tehdä sitä.

Ensihoitaja Henri Backman

Kuva: Salla Merikukka.