18 vuotta Hätäkeskuslaitoksessa

Monet viihtyvät pitkään Hätäkeskuslaitoksen palveluksessa. Yksi heistä on Juha, joka jäi eläkkeelle työskenneltyään 18 vuoden ajan hätäkeskustoiminnan kehittämisen parissa.

""

Juha aloitti uransa poliisissa vuonna 1984. Poliisiuransa loppuvaiheessa hän johti poliisin Oulun hälytyskeskusta Oulussa, mistä hän siirtyi vuonna 2004 viestipäällikön tehtäviin silloiseen Pohjois-Pohjanmaan hätäkeskukseen. Kun vuonna 2011 Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Lapin ja Oulun hätäkeskukset yhdistyivät, aloitti hän erityisasiantuntijan työt Hätäkeskuslaitoksen hallintohenkilöstössä. Sen jälkeen hän on tehnyt myös suunnittelupäällikön töitä, vastaten hätäkeskustoiminnan kehittämisestä. 

Juha jäi eläkkeelle kiitollisena kaikista niistä kokemuksista, opeista, keskusteluista ja ihmissuhteista, mitä hän sai näiden vuosien aikana työskennellessään Hätäkeskuslaitoksessa.

– Se on suuri rikkaus, että olen saanut koko maasta ystäviä ja tuttuja ja voinut luoda valtakunnallisen verkoston työni ympärille.

Juha pitää tärkeänä jokaisen ammattitaidon ylläpitämisen ja kehittämisen lisäksi myös turvallisuusviranomaisten hyvää yhteistyötä. Se on olennaista Hätäkeskuslaitoksen toiminnan onnistumisen kannalta.

– Hätäkeskuslaitoksen onnistuminen pohjautuu siihen, että meillä työskentelee ammattitaitoisia hätäkeskuspäivystäjiä ja teemme hyvää viranomaisyhteistyötä. Kaikilla viranomaisilla on pulaa resursseista, joten pitää löytyä yhteistä ymmärrystä ja ottaa toiset viranomaiset huomioon myös organisaatiotasolla, hän sanoo.

Juha kertoo oppineensa työelämässä kaikkein eniten erilaisista keskusteluista. Iän myötä hän on oppinut arvostamaan yhä enemmän toisten näkemyksiä. Ajatteluun on tullut lisää sävyjä ja värejä.

– Viisaus ei ole kenessäkään yksinään, vaan se syntyy siitä, kun olemme yhdessä yhteisen asian ympärillä. Kaikki työ on yhteistyötä, ja yhdessä voimme pystyä parempaan kuin kukaan yksinään.

Tämä ajattelun sävyjen lisääntyminen on Juhan mielestä juurikin hyvä puoli ikääntymisessä. Hän pohtii, että eläkkeelle siirtyminen pitkän hätäkeskusuran jälkeen on myös kasvun paikka.

– Ikääntyminen ei aina ole pelkästään huono asia! Uudet elämänvaiheet ovat myös aina kasvunpaikkoja. Kukaan meistä ei ole työelämässä korvaamaton, ja pitää antaa tilaa nuoremmille.

Hätäkeskuslaitoksessa avautuu useita hallintohenkilöstön virkoja syksystä 2022 alkaen. Kaikki avoimet työpaikkamme julkaistaan sivustolla valtiolle.fi.