HÄTÄNUMERO 112
Hätäkeskuslaitoksen lakisääteisenä tehtävänä on hätätilanteita koskevien hätäpuheluiden vastaanottaminen ja arviointi sekä tehtävän välittäminen pelastus-, poliisi- tai sosiaali- ja terveystoimen viranomaiselle välittömiä toimenpiteitä varten.
Alkukeväinen jää kutsuu kulkijaa nauttimaan pilkkimisestä, luistelusta, hiihtämisestä ja kävelystä. Jäällä kävely on vapauttavaa - on silmänkantamattomiin hiljaisuutta, luonnonrauhaa ja tilaa hengittää. Auringon sulattelema jää juttelee rauhallisella tavallaan: se poksuu, paukkuu ja natisee sillä kulkevalle. Jään alla velloo kuitenkin lainehtiva vesi odottaen itsekin kevättä ja pääsyä vapauteen. Keväisellä ihanuudella on tummanpuhuva kääntöpuolensa, sillä kevätjäät ovat arvaamattomat. Tämä kuuluukin hätäkeskuksissa vuoden ensimmäisina "ihmisen pelastaminen vedestä" -tehtävinä. Osaatko sinä varoa heikkoja jäitä?
Normaalioloissa viisi senttiä paksu teräsjää kantaa ihmisen painon, mutta kevätjää on auringon haurastuttamaa ja saattaa pettää, vaikka jäällä olisi vahvuutta jopa 30 cm. Kevätjäälle ei tämän vuoksi voidakaan antaa minkäänlaisia varmoja kantavuuslukuja.
Jäiden turvin ulkoilija saattaa mennä paikkoihin, joihin ei avoveden aikaan ole pääsyä; järven ylittämistä jalan, tutustumisretkiä asuttamattomiin saariin, oikopolkuja luodolta luodolle ja jäätiellä autolla ajamista. Jäällä tulee kuitenkin noudattaa varovaisuutta, eikä tyhmänrohkeaksi kannata ryhtyä. Ohessa seitsemän vinkkiä jäällä olemisesta nauttimiseen:
Ihania aurinkoisia ja turvallisia kevätpäiviä kaikille ulkoilun ystäville! Hätäkeskuspäivystäjä Anne