Djur i nöd - när ska du ringa 112?
En god minnesregel är att man alltid ska ringa nödnumret i nödsituationer där djur är inblandade om den allmänna säkerheten äventyras i betydande grad eller om myndigheternas specialutrustning eller -kunskaper krävs för uppdraget.
- Viktiga djuruppdrag som överförs till polisen är djurskyddsbrott och ordningsstörningar orsakade av djur, till exempel ett djur som går vilse på en motorväg och äventyrar trafiken eller ett stort rovdjur som rör sig i ett tätortsområde.
- I räddningsväsendets uppgifter ingår bland annat att hjälpa djur som räknas till egendom i akut nöd, såsom lantbrukets produktionsdjur, och räddningsuppdrag som kräver en sky-lift eller annan specialutrustning. Exempel på detta är räddning av djur som råkat ut för jordskred, gått ned genom isen eller fallit ned i en brunn.
När ska du ringa nödnumret 112?
Exempelvis när
- en ko fastnat i en slambrunn
- ett rådjur eller en älg har fallit genom isen
- en huggorm har bitit ett barn
- en älg eller häst springer på motorvägen
- ett stort rovdjur rör sig i tätorten
Ring inte 112
Ring inte nödnumret till exempel när
- ett dött djur påträffas
- det finns en enbent mås på salutorget
- katten inte vill komma ned från trädet
- det verkar finnas övergivna fågelungar på marken
- djuret lider av ett sjukdomsanfall
Frågor och svar
Ring inte nödnumret om enstaka döda fåglar.
Om du upptäcker massdöd eller massjukdomar hos vilda fåglar, kontakta tillsynsveterinären i din kommun.
Du kan få hjälp av veterinärjouren i din kommun.
Veterinärjouren har ordnats på olika sätt i olika kommuner. Du hittar kontaktinformationen för den jourhavande veterinären (smådjur och produktionsdjur) på din kommuns webbplats.
Vissa räddningsverk utför också oprioriterade räddningsuppdrag, t.ex. hjälper ned katter från träd. Detta är dock inte en brådskande nödsituation, så ring inte 112. Vid behov kan man fråga efter hjälp på räddningsväsendets egna nummer. Räddningsverket beslutar om hjälpen från fall till fall utifrån resurssituationen och de egna riktlinjerna.
Ägaren har alltid ett ansvar för sitt husdjur. Om djuret insjuknar är den rätta hjälpinstansen en veterinär. Veterinärernas kontaktuppgifter finns till exempel på den egna kommunens webbplats. Kommunerna har veterinärjour dygnet runt.
I fråga om upphittade djur finns skäl att kontakta det lokala djurhemmet. Dessa fall är inte nödsituationer där man ringer 112.
Om du misstänker brister i djurets hållning, vänligen kontakta djurskyddet. Djurskyddsmyndighetens uppgifter finns på den berörda kommunens webbplats genom att söka efter "djurskydd" eller "veterinär" eller genom att ringa kommunens växel.
Alla personer är skyldiga enligt djurskyddslagen att hjälpa eller göra en anmälan om ett djur som är sjukt, skadat eller annars i hjälplöst tillstånd. Skyldigheten att hjälpa gäller både vilda djur samt hus- och produktionsdjur.
Försök hitta ägaren till bilen och påpeka om saken. Om du inte kan nå ägaren och hunden (eller annat djur) är symptomatiskt för värmeslag, ring 112 och följ instruktionerna. Symptom på värmeslag hos hundar inkluderar bland annat kraftigt flåsande, försvagad motorik, kräkningar eller medvetslöshet.