
Eläin hädässä - milloin soitat 112?
Hyvä muistisääntö on, että eläimiä koskevissa hätätilanteissa soitetaan hätänumeroon, kun yleinen turvallisuus vaarantuu merkittävästi tai silloin, kun tehtävään tarvitaan viranomaisten erityiskalustoa tai -asiantuntemusta.
- Poliisille välitettäviä keskeisiä eläintehtäviä ovat eläinsuojelurikokset ja eläinten aiheuttamat järjestyshäiriöt.
- Lisäksi poliisi hälytetään paikalle silloin, kun eläin eksyy esimerkiksi moottoritielle tai suurpeto taajama-alueelle.
- Pelastustoimen tehtäviä ovat muun muassa omaisuudeksi lukeutuvien eläinten, kuten maatalouden tuotantoeläimien auttaminen kiireellisessä hädässä ja nostolavaa tai muuta erikoiskalustoa vaativat pelastustehtävät. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi eläimen pelastaminen sortumasta, jäistä tai kaivosta.
Osa pelastuslaitoksista tekee myös kiireettömiä pelastustehtäviä, kuten kissan auttamista puusta. Kyseisissä tilanteissa hätäkeskus on kuitenkin väärä yhteystaho, koska kyseessä ei ole kiireellinen hätätilanne. Pelastuslaitosten omista numeroista voi kysyä tarvittaessa apua ja pelastuslaitos päättää tapauskohtaisesti avunannosta resurssitilanteensa tai omien linjaustensa mukaan.
Milloin hätänumeroon 112 soitetaan, kun kyse on eläimen aiheuttamasta asiasta?
Esimerkiksi, kun
- lehmä on juuttunut lietekaivoon
- peura on pudonnut jäihin
- kyykäärme on purrut lasta
- hirvi juoksee moottoritiellä
Hätänumeroon ei soiteta, esimerkiksi kun
- on tavattu eläin kuolleena
- kauppatorilla on yksijalkainen lokki
- kissa ei tule alas puusta
- maassa on orvonnäköisiä linnunpoikasia
Usein kysyttyä - eläimet ja hätänumero
Kesäaikana yhteydenottoja tulee, mutta ei onneksi kuitenkaan kovin paljoa. Lukumäärätietoa ei tarkasti tilastoida niiden osalta.
Eläimiä koskevissa hätätilanteissa on syytä soittaa hätänumeroon, kun yleinen turvallisuus vaarantuu merkittävästi tai silloin, kun tehtävään tarvitaan viranomaisten erityiskalustoa tai -asiantuntemusta.
Hyvä tietää
Lemmikin sairastuminen ja vahingoittuneet eläimet
Omistajalla on aina vastuu lemmikistään, ja lemmikin sairastuessa oikea auttava taho on eläinlääkäri. Eläinlääkäreiden yhteystiedot löytyvät muun muassa oman kunnan sivuilta. Löytöeläinten kohdalla on syytä olla yhteydessä paikalliseen eläinhoitolaan. Nämä tapaukset eivät ole hätätilanteita, joissa soitetaan 112.
Sairasta, vahingoittunutta tai muuten avuttomassa tilassa olevaa eläintä on pyrittävä auttamaan
Eläin voidaan ottaa haltuun hoitoon kuljettamista ja tilapäistä hoitoa varten. Jos eläin on sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta sitä kohtaan, eläin on lopetettava tai on huolehdittava siitä, että se lopetetaan. Mikäli epäilet eläimen pidossa puutteita, ole yhteydessä eläinsuojeluun. Eläinsuojeluviranomaisen tiedot löydät kyseisen kunnan verkkosivuilta haulla ”eläinsuojelu” tai ”eläinlääkäri” tai soittamalla kunnan vaihteeseen.
Koira kuumassa autossa
Toimi näin jos näet koiran kuumassa autossa:
- Huomauta asiasta auton omistajalle.
- Jos et tavoita omistajaa, soita hätäkeskuksen numeroon 112.
- Ota ylös auton rekisterinumero ja merkitse muistiin päivämäärä ja kellonaika.
- Ota mahdollisuuksien mukaan valokuva.
- Hätätapauksessa olet myös itse oikeutettu pelastamaan eläin kuumasta autosta. Tällaisessa tilanteessa pyydä neuvoa hätäkeskuksesta ja riko ikkuna, joka on mahdollisimman kaukana lemmikistä.
Koiran lämpöhalvauksen oireita ovat muun muassa voimakas läähättäminen, heikentynyt motoriikka sekä oksentaminen. Jos koira menettää tajuntansa, tilanne on jo hengenvaarallinen.
Lähde: SEY