Mikä on 112-päivä?

Hätänumeroviikko on valtakunnallinen tempaus, jonka tavoitteena on kiinnittää suomalaisten huomio arjen turvallisuuteen ja sen parantamiseen. Viikko huipentuu 112-päivään 11. helmikuuta. 112-päivä on perinteisesti eri turvallisuusviranomaisten, järjestöjen sekä vapaaehtoistyöntekijöiden yhteinen tapahtuma. Tapahtumia on järjestetty vuosittain eri puolilla Suomea ja somessa kampanjointi on ollut aktiivista.  

Vuonna 2024 teemana on hätänumeron oikea käyttö, ja erityisenä kohderyhmänä lapset ja nuoret.

Näin osallistut

  • Teemapäivä: Kampanjaviikon aikana ketkä tahansa voivat viettää 112-päivän teemapäivää esimerkiksi työpaikalla, koulussa tai harrastustoiminnassa.
  • Yleisötapahtumat: Yhteistyössä järjestettäviä yleisölle suunnattavia tapahtumia voi järjestää esimerkiksi kauppakeskuksissa, kävelykaduilla tai paloasemilla. 
  • Some: Turvallisuustietoa voi jakaa myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #112paiva #112dagen #112day.

Paikallistapahtumat ovat tärkeä osa 112-päivän kampanjaa ja perinteitä, mutta teemapäivän voi ottaa huomioon myös verkossa tai ilman yleisöä. Kampanjassa turvallisuustoimijat sekä esimerkiksi koulut, työpaikat, harrasteseurat ja yhdistykset voivat jakaa arvokasta turvallisuustietoutta. Lisäksi jokainen meistä voi parantaa omaa ja läheistensä turvallisuutta kiinnittämällä huomion pieniin arjen tekoihin ja valintoihin. 

112-päivä muistuttaa myös Euroopan yhteisestä hätänumerosta 112 sekä hätätilanteessa toimimisesta. 

EU:n yhteinen hätänumeropäivä

Jo perinteeksi muodostunutta 112-päivää on vietetty Suomessa vuodesta 1997 lähtien. 

Vuonna 2008 vietettiin ensimmäistä Euroopan yhteistä 112-päivää. Jotta 112 saataisiin tunnetuksi kaikkialla EU:ssa, Euroopan komissio on yhdessä Euroopan parlamentin ja neuvoston kanssa julistanut helmikuun 11. päivän Euroopan 112-päiväksi.

Ilmoita tapahtuma 112-päivän verkkosivuilla

Lataa materiaalia 112-päivän verkkosivuilta