Hätäkeskuspäivystäjät valmistuivat Pelastusopistolta

Julkaisuajankohta 22.12.2023 13.49
Uutinen

Hätäkeskuspäivystäjäkurssin 41 valmistujaisia juhlittiin Pelastusopistolla perjantaina 22.12.2023. Tutkinnon vastaanotti 25 uutta hätäkeskuspäivystäjää. Työt hätäkeskuksissa kutsuvat jo 8.1.2024.

1,5 vuoden uurastus palkittiin tänään tutkintotodistuksella valmistujaisjuhlassa Kuopion Pelastusopistolla. Valmistujaisjuhlaa vietettiin opiskeluaikoja muistellen ja tulevaisuuteen katsoen. Juhlapuheissa valmistuneita kehotettiin jatkuvaan oppimiseen ja itsensä kehittämiseen, vaikka nyt saatu tutkintotodistus antaa hyvät eväät kohti työelämää.  

Vastavalmistuneita hätäkeskuspäivystäjiä odotetaan jo innolla töihin keskuksiin. Työt hätäkeskuksissa alkavat 8. tammikuuta. Ensimmäiset viikot täyttyvät perehdytyksellä, jonka jälkeen uudet hätäkeskuspäivystäjät saavat vähitellen työskennellä itsenäisesti hätälinjassa.

Tuore tutkimus osoittaa, että kansalaisten luottamus Hätäkeskuslaitosta ja 112-toimintaa kohtaan on vahva. Uudet hätäkeskuspäivystäjät aloittavatkin ammatissa, jonka osaamista ja ammattitaitoa suomalaiset arvostavat.

Monipuolinen koulutus

Yksi tänään valmistuneista on Annika Rautio. Annika kiinnostui viranomaisyhteistyöstä jo lukioaikana kesävaihdossa USA:ssa, jossa vaihtoperheen isä teki vastaavaa työtä. Myöhemmin uutinen ruotsinkielisestä hätäkeskuspäivystäjäkoulutuksesta innosti Annikaa hakeutumaan kouluun. Annika aloitti opintonsa jo syksyllä 2020, mutta lisääntynyt perheonni laittoi opinnot hetkeksi tauolle.

− Tykkäsin hätäkeskuspäivystäjän opinnoista todella paljon. Myös koulun ja perhe-elämän yhteensovittaminen sujui hyvin, vaikkei se aina helppoa ollut. Tuntuu kuitenkin mahtavalta saada opinnot viimein päätökseen. Kiitos siitä kuuluu tietysti myös läheisille, erityisesti omalle puolisolle, Annika iloitsee.

Annikan mukaan opetus oli monipuolista ja käytännönharjoittelua oli melko paljon. Päällimmäisenä hänen mieleen on jäänyt Kuopiossa suoritettu hätäkeskusharjoittelu.

− Harjoittelun aikana sai todella paljon arvokasta oppia niin omilta ohjaajilta, kuin muiltakin kokeneemmilta työntekijöiltä. Ja ehkä tärkeimpänä, sai onnistumisen kokemuksia oikeiden hätäpuheluiden käsittelystä sekä varmuutta siihen, että tämä on työtä, mitä ihan oikeasti haluan tehdä, kertoo Annika.

Haku päivystäjäkoulutukseen nyt käynnissä

Tällä viikolla käynnistyi haku hätäkeskuspäivystäjän koulutukseen. Opinnot alkavat elokuussa 2024 ja kestävät 1,5 vuotta. Opetus on Kuopiossa Pelastusopistolla, Tampereella Poliisiammattikorkeakoululla ja yhdessä hätäkeskuksista.

− Hakekaa rohkeasti! Omia taustoja tai kokemusta ei kannata liikaa miettiä. Tässä koulussa ja ammatissa erilaiset taustat ovat rikkautta. Kaikenlainen elämänkokemus ja tietotaito voi olla tukena hätäpuhelun käsittelyä, koska linjan päässä voi oikeasti olla mitä tahansa, Annika kannustaa.

Katso tallenne valmistujaisjuhlasta.

Lue lisää hätäkeskuspäivystäjän työstä.

Koulutus