Ongelmatilanteet ja tiedustelut

Hätänumeroon 112 soitetaan usein tilanteissa, jotka eivät vaadi paikalle kiireellistä viranomaisapua. Tältä sivulta löydät tietoa, miten toimia erilaisissa ongelmatilanteissa, jotka eivät vaadi yhteydenottoa hätänumeroon.

Ilotulituksesta muuna kuin uudenvuoden aikana (31.12 klo 18:00-1.1. klo 02:00) on hankittava lupa poliisilta. Lisätietoa ilotulituksesta saat myös Pelastustoimen sivuilta.

Mikäli puu on sähkölinjan päällä, ilmoita siitä sähkölaitokselle. Jos puu ei aiheuta vaaratilanteita, siitä vastaa kaupunki, kunta, yksityinen urakoitsija tai maanomistaja. Jos puusta aiheutuu tai voi aiheutua vaaratilanteita, soita hätänumeroon 112.
 

Kulotuksesta on ilmoitettava ennakkoon pelastuslaitokselle. Ilmoituksen tehtyään kulottaja on edelleenkin vastuussa toimenpiteen turvallisuudesta. Metsämaan kulotus voidaan suorittaa vain työhön perehtyneen metsäammattilaisen valvonnassa. Lisätietoa kulotuksesta saat Pelastustoimen sivuilta.

Hätäkeskuslaitoksella ei ole mahdollisuutta kirjata ja ylläpitää rekisteriä kansalaisten ilmoittamista tapahtumista tai heitä koskevista yhteys- ja tavoitettavuustiedoista. Terveystietojen osalta kyseessä on arkaluontoinen henkilötieto, jonka tallentaminen ei ole sallittua.

Hätäkeskuslaitos ei voi ottaa vastaan ja tallentaa oven, puomin, portin tms. avauskoodeja tai muita tietoja tallennettavaksi Hätäkeskustietojärjestelmään. Suosittelemme kirjaamaan tällaiset tiedot esimerkiksi sivuiltamme löytyvään sijaintitietolomakkeen kohtaan ”Ajo-ohje tai muita kohteen tietoja:”

Mikäli puhelinverkossa on häiriöitä, etkä saa yhteyttä hätänumeroon, toimi seuraavasti: 

  • käynnistä puhelin uudelleen 
  • ohita PIN-koodi ja soita 112. 

Tällöin puhelin hakee toimivan verkon. Jos verkkoa ei edelleenkään löydy, pyri hakeutumaan häiriöalueen ulkopuolelle (esim. läheiselle mäelle tai muuhun korkeaan paikkaan) ja yritä uudelleen.

Hätäkeskuslaitos ei ota kansalaisilta vastaa ilmoituksia esimerkiksi avotulen teosta, risujen tai kokon poltosta. Avotulen tekoon tarvitaan aina maanomistajan lupa, eikä avotulta saa tehdä metsäpalovaroituksen aikana. Lisätietoa tulenkäsittelystä saat Pelastustoimen sivuilta.

Seuraa sähkölaitoksen tiedotteita. Älä soita hätänumeroon.

Hätäkeskuslaitos ei voi ottaa vastaan ja tallentaa kansalaisten terveystietoja. Koska kyseessä on arkaluontoinen henkilötieto, näitä tietoja ei voi tallentaa edes sellaisessa tilanteessa, jossa henkilöllä on sairaus, jonka vuoksi hän ei pysty puhumaan hätäilmoituksen aikana tai sairastaa jotain sellaista harvinaista tautia, jonka tietoon saattaminen hoitohenkilöstölle on ensiarvoisen tärkeää.

Hätäkeskuslaitos ei ota vastaan kansalaisten ilmoituksia tiekatkoista tai muista tietöistä.