Mistä apua myrskytilanteissa?

Myrskyt aiheuttavat erilaisia ongelmia ja tuhoja, kuten puiden kaatumisia ja sähkökatkoja. On tärkeää tietää, milloin myrskyn aiheuttamissa haasteissa on syytä soittaa hätänumeroon ja miten myrskyn aiheuttamiin hätätilanteisiin voi varautua.
Myrskyt ovat usein yllättäviä ja nopeasti eteneviä tilanteita. Sähkökatko tai kaatunut puu voivat olla isoja ongelmatilanteita yksittäisille kotitalouksille, mutta ne eivät välttämättä ole hätätilanteita. Hätänumeroon 112 soitetaan vain kiireellisessä hätätilanteessa, kun paikalle on hälytettävä auttavia turvallisuusviranomaisia (poliisi, pelastus, ensihoito, sosiaali- ja kriisipäivystys).
Näin toimit yleisimmissä myrskyn aiheuttamissa tilanteissa
Sähkökatko
Sähkökatkoihin liittyvät tiedustelusoitot eivät kuuluu hätänumeroon. Seuraa alueesi sähköverkkoyhtiön tiedotteita.
Kaatunut puu
Jos kaatunut puu ei aiheuta vaaratilanteita, siitä vastaa alueesta riippuen kaupunki, kunta, yksityinen urakoitsija tai maanomistaja. Jos puu on kaatunut sähkölinjan päälle, ilmoita siitä sähköverkkoyhtiölle.
Kun puusta aiheutuu tai voi aiheutua vaaratilanteita, soita hätänumeroon 112.
Puhelinverkko ei toimi
Hätänumeroon soittamisessa voi esiintyä ongelmia, jos puhelinverkossa on häiriöitä. Mikäli et saa yhteyttä hätänumeroon, toimi seuraavasti:
- Käynnistä puhelin uudelleen.
- Ohita PIN-koodi.
- Soita 112.
Tällöin puhelin hakee toimivan verkon.
Hätänumero on ruuhkautunut
Hätänumero voi pahimmillaan ruuhkautua, jos hätänumeroon tulee yhtäaikaisesti paljon hätäilmoituksia myrskytuhoista. Hätäpuheluihin vastataan aina soittojärjestyksessä.
Jos hätänumerossa on ruuhkaa, älä katkaise puhelua vaan odota linjalla. Kuulet seuraavan nauhoitteen:
"Älä katkaise puhelua. Olet hätäkeskuksen jonossa.
Avbryt inte samtalet. Du är i kö till nödcentralen.
Please hold the line. You are in the queue for the Emergency Response Centre."
Mikäli katkaiset puhelun ja soitat uudelleen hätänumeroon, joudut jonon viimeiseksi.
Onnettomuuspaikalle pysähtyminen
Jos näet tien päällä onnettomuuden tai vaaratilanteen, älä aja ohi. Kun hätäilmoitus tehdään suoraan onnettomuuspaikalta, välittyy hätäkeskukselle tarkka sijainti ja oikeat tiedot tilanteesta. Näin paikalle voidaan hälyttää tarkoituksenmukaisin apu ja antaa henkeä pelastavia ohjeita.
112 Suomi -sovellus apuna
112 Suomi -mobiilisovelluksesta löydät erilaisia palveluita hätä- ja ongelmatilanteiden varalle. Sovelluksen kautta saat yhteyden esimerkiksi Tienkäyttäjän linjalle, johon ilmoitetaan maanteiltä akuutit ongelmat, joista on vaaraa liikenteelle. 112 Suomi -sovelluksen kautta saat myös sijaintiin perustuvat tieliikenteen häiriötiedotteet sekä mahdolliset vaaratiedotteet.
Hätäkeskuslaitos muistuttaa, että hätänumero säästetään vain kiireellisiin hätätilanteisiin. Näin ruuhkien aikana myös ne, jotka tarvitsevat esimerkiksi kiireellistä ensihoitoa, eivät joutuisi jonottamaan vuoroaan. Muista käyttää oikein hätänumeroa 112.
Iso osa myrskyn aiheuttamista vahingoista olisi vältettävissä myrskyyn varautumalla. Lue lisää myrskyihin varautumisesta pelastustoimen verkkosivuilta pelastustoimi.fi.
Edit: 20.11.2024 klo 10:22 Uutisen URL on korjattu.
Edit: 20.11.2024 klo 13:28 Uutisen ruotsinnos lisätty.
Edit: 20.11.2024 klo 14:34 Somejaon kuvaa on korjattu kahdesti.
Se även
Prioritering av uppdrag möjliggör hjälpen i akut nöd
Nödfallen stannar inte upp under julen
Prioritering av uppdrag möjliggör hjälpen i akut nöd
Nödcentralsverkets instruktion för behandling av uppdrag inom akutvården förnyades i slutet av november 2023. Reformen syns i mängden uppdrag och i prioritetsfördelningen inom akutvården.
Översikt över 2024
Nödcentralsverkets bokslut för 2024 är färdigt. Servicenivån inom nödcentralsverksamheten förblev på en god nivå, trots att alla resultatmål inte uppnåddes. Personalens sjukfrånvaro minskade och arbetsbördan jämnades ut under året. Kundernas förtroende för och tillfredsställelse med nödcentralsverksamheten var fortsättningsvis höga.
Rekordstort antal tolkade nödsamtal
Ökningen av antalet invånare med främmande språk som modersmål syns också i antalet nödsamtal som tolkas. Till exempel har behovet av tolkning på ukrainska ökat betydligt under de senaste åren.
112-dagens erkännande till Punainen Risti Ensiapu Oy
Nödcentralsverket belönade Punainen Risti Ensiapu Oy för det arbete som de gjort till förmån för nödnumret 112. Priset beviljades på nödnummerdagen den 11 februari 2025.
Av nödmeddelandena hörde 1 600 inte till nödcentralen
År 2024 tog Nödcentralsverket dagligen emot i genomsnitt 7 600 nödmeddelanden. Av dessa hade 1 600 inte hört till nödcentralen. Ungefär hälften av meddelandena ledde till uppdrag som förmedlades till myndigheterna, medan hälften behandlades med hjälp av nödcentraloperatörens råd och instruktioner. Meddelandena besvarades i genomsnitt på sju sekunder.