Ladda ned appen 112 Suomi, så får du varnings- och myndighetsmeddelanden direkt till din telefon

Utgivningsdatum 18.1.2023 10.29
Pressmeddelande
112 Suomi -sovelluksen kuvituskuva.

Med hjälp av appen 112 Suomi får medborgaren varnings- och myndighetsmeddelanden direkt i sin telefon utifrån telefonens positionsdata. Den avgiftsfria appen används redan av cirka två miljoner finländare. Nödcentralsverket uppmuntrar alla att göra startinställningarna i appen, bekanta sig med tjänsterna och använda appen i nöd- och problemsituationer.

Enligt applikationsexpert Sami Suomalainen från Nödcentralsverket når varnings- och myndighetsmeddelandena medborgarna bättre, när de använder appen 112 Suomi.  De regionala meddelandena förmedlas till appen utifrån telefonens positionsdata. 

– Appen förbättrar säkerheten eftersom allt fler alltid har en mobiltelefon nära till hands, vilket inte är fallet med radio- eller TV-apparater.  Ett bevis på detta är kundrespons som vi fick från en skötare på ett daghem. 

Skötaren förde in barnen från gården efter att hen fått ett varningsmeddelande i sin telefon om en eldsvåda som spred farlig rök i omgivningen. 
Den 18 januari görs en uppdatering i appens meddelandefunktion. Efter uppdateringen visas händelseplatsen och det område som informationen gäller på en karta.

– Syftet med uppdateringen är att framhäva händelseplatsen och det område som informationen gäller med hjälp av en karta. Avsikten är att kartvyn gör det lättare till exempel för bilister att uppfatta var händelseplatsen finns, eftersom enbart namnet på en kommun eller väg inte alltid är nog för en bilist som är ute på landsvägen. Myndigheten bestämmer ett område som informationen gäller och meddelandet förmedlas till alla appar som finns i det aktuella området. Meddelandet förmedlas också till appen när en person kommer in på ett område som informationen gäller. Trafikmeddelanden avviker något från de övriga meddelandena: i dem visas antingen ett vägavsnitt eller ett geografiskt område som verkningsområde. 

112 Suomi är en mobilapplikation som producerats på uppdrag av Nödcentralsverket och som utvecklats i samarbete med olika säkerhetsaktörer. På grund av appens stora popularitet och nedladdningsmängder har den byggts ut till en större helhet av tjänster för säkerhet, där medborgaren hittar tjänster för hjälpbehov av olika slag.  

– Den avgiftsfria appen som myndigheten rekommenderar har redan cirka två miljoner användare. Det visar att människor vill vara beredda på nöd- och problemsituationer. Det räcker ändå inte med att bara ladda ner appen. För att appen ska vara färdig att användas och du ska få tillgång till tjänsterna, ska du öppna appen och omsorgsfullt göra startinställningarna. 
 

Så här börjar du använda appen Suomi 112

 1. Ladda ner den kostnadsfria appen på din telefon från en appbutik (App Gallery, Google Play, App Store). 
 2. Placera ikonen på telefonens hemskärm så att du hittar den snabbt. 
 3. Starta appen, mata in ditt telefonnummer och välj det språk du vill ha (finska, svenska eller engelska). 
 4. Du får tillgång till alla funktioner genom att svara jakande på de frågor som appen ställer. Frågorna varierar något beroende på operativsystem.
 5. Öppna appen. Du behöver inte oroa dig för att det skulle inleda ett nödsamtal. Studera urvalet av tjänster i appen i lugn och ro.

Bra att veta om meddelandefunktionen i appen 112 Suomi

 • Det är alltid den myndighet som utfärdar ett meddelande som har ansvaret för meddelandets innehåll.
 • När det kommer ett nytt varnings- eller myndighetsmeddelande hör du en ljudsignal och får en avisering på telefonskärmen.
 • Alla öppna meddelanden finns på fliken Meddelanden. 
 • Telefonernas operativsystem kan begränsa mottagningen av meddelanden. Det kan hända att du inte får någon avisering, till exempel om du inte har gett appen tillstånd att spåra positionen eller skicka aviseringar, om telefonen är i strömsparläge eller om telefonens position av någon anledning inte kan bestämmas.
 • Du kan justera ljudinställningarna för meddelanden i appen i punkten Inställningar/Aviseringar.
 • Mobilappen 112 Suomi rekommenderas av säkerhetsmyndigheterna. Din integritet är säker.
 • Du kan få nya uppdateringar genom att uppdatera appen.
Nödcentralstjänster