Hätäkeskuslaitoksen toimintaan voi nyt tutustua verkkojulkaisusta
Uudessa Hätäkeskustoiminta Suomessa -julkaisussa kuvataan ytimekkäästi Hätäkeskuslaitoksen toimintaa ja palveluita. Julkaisu on suunnattu kaikille 112-toiminnasta ja virastosta kiinnostuneille. Myös sidosryhmät voivat hyödyntää julkaisua omassa toiminnassaan.
Traumasta voi puhua
112 Hätäkeskus -podcastin kolmannen jakson aiheina ovat posttrauma sekä siihen liittyvä posttrauma-työpaja, joista keskustelemassa ovat vuoromestari Miia Pohjolainen ja psykoterapeutti Markku Andelin. Keskustelua johtaa viestintäasiantuntija Patrick Tiainen.
Vastuullisuusraportissa uudet tunnusluvut
Hätäkeskuslaitos julkaisi huhtikuussa 2022 ensimmäisen vastuullisuusraporttinsa. Tänä vuonna raporttiin tehtiin päivitykset tunnuslukuihin ja tilastoihin. Sisällöltään päivitetty raportti on edellisen kaltainen.
Kansalaisten toiminta onnettomuuspaikalla näkyy sekä hätäkeskuspäivystäjän että palomestarin työssä
Hätäkeskuslaitoksella ja pelastuslaitoksilla törmätään ajoittain samanlaisiin ilmiöihin ja asioihin. Osa tällaisista liittyy liikenteeseen sekä onnettomuuspaikalla toimimiseen.
eCall tuo turvaa tilanteisiin, joissa kuljettaja ei voi hälyttää apua itse
Viime aikoina on uutisoitu ajoneuvojen automaattisista hätäpuhelujärjestelmistä. Niistä paneurooppalainen eCall muodostaa yhteyden suoraan lähimpään hätäkeskukseen, ja lähettää tietoa suoraan hätäkeskustietojärjestelmään.
Hätäraketteja Espoon taivaalla 12.2. klo 9-17

Vapaaehtoiset meripelastajat järjestävät veneilijöille hätämerkinantoharjoituksen Espoon Haukilahdessa sunnuntaina 12.2. Harjoituksessa veneilijät saavat harjoitella mm. punaisten hätärakettien ampumista. Tästä syystä Espoon taivaalla tulee näkymään satoja hätäraketteja päivän aikana.
Espoon Meripelastajat ry ja Hätäkeskuslaitos tiedottavat 8.2.2023
Pyroteknisten hätämerkinantovälineiden käyttäminen on kiellettyä paitsi hätätilanteessa tai luvallisissa harjoitustilanteissa. Vapaaehtoiset meripelastajat sekä veneseurat järjestävät silloin tällöin harjoituksia, jotta veneilijät pääsevät testaamaan miten heidän omat hätämerkinantovälineensä toimivat. Edellisen kerran Espoossa ammuttiin hätäraketteja helmikuussa 2020.
Harjoituksen järjestää Espoon Meripelastajat ry, joka kuuluu Suomen Meripelastusseuraan.
Hädässä ei pidä hätääntyä
Meripelastajat suosittelevat hätämerkinannon harjoittelua kaikille veneilijöille. Jos hätään joutuessaan ei ole aiemmin edes lukenut veneestä löytyvän hätäraketin käyttöohjetta, voi käyttö olla hankalaa. Eri raketeilla on erilaiset ampumismekanismit, joihin on syytä tutustua. Lisäksi on erittäin tärkeää osata erottaa hätäsoihtu ja -raketti toisistaan.
”Etenkin hätäraketin ampumisen harjoittelu on tärkeää, jotta hätätilanteessa osaa toimia oikein eikä aiheuta vaaraa itselleen tai muille” kertoo Espoon Meripelastajien tiedottaja Anni Muukkonen.
”Hätämerkinantovälineiden tulisi olla tuttuja koko veneen miehistölle ja kaikkien tulisi tietää missä niitä veneessä säilytetään, jotta tosipaikan tullen ei mene sormi suuhun.” Muukkonen jatkaa.
Hädässä hätäraketit tulisi ampua 3–5 minuutin välein toisistaan.
”Jos sunnuntaina 12.2. kello 9–17 Espoon taivaalla näkee useita peräkkäisiä hätäraketteja, ovat ne todennäköisesti peräisin hätämerkinantoharjoituksista. Toivomme, etteivät alueella olevat ihmiset kuormita hätänumeroa 112 kyseisenä aikana hätäraketteihin liittyvillä ilmoituksilla ja tiedustelusoitoilla”, sanoo Hätäkeskuslaitoksen johtokeskuksen päällikkö Lasse Matilainen.