Uudet hätäkeskuspäivystäjät valmistuivat Pelastusopistolta
Hätäkeskuspäivystäjäkurssin valmistujaisia juhlittiin Pelastusopistolla perjantaina 2.6.2023. Tutkintotodistuksen vastaanotti 21 uutta hätäkeskuspäivystäjää. He aloittavat työnsä 12.6. eri hätäkeskuksissa.
Oppiminen on tärkeä työelämätaito
Hätäkeskuslaitos on myöntänyt PRO 112 -palkinnon koulutussuunnittelija Virpi Merelle. Meri on ollut mukana vaikuttamassa siihen, että hätäkeskuksissa työskentelee tänä päivänä rautaisen ammattitaidon omaavia hätäkeskustoiminnan ammattilaisia.
ILMO-järjestelmässä palo- ja rikosilmoitinlaitteiden asiointi sujuu kätevästi
Hätäkeskuslaitoksella on käytössä palo- ja rikosilmoitinlaiteasiakkaille sähköinen asiointipalvelu ILMO. Palvelu nopeuttaa yritysasiakkaiden liittymishakemusten sekä sopimusasioiden käsittelyä.
Ihminen tarvitsee kohtaamista
Vuoden 2023 hätäkeskuspäivystäjäksi on valittu vuoromestari Katja Kankare Turun hätäkeskuksesta. Kankare pitää ihmisten kohtaamista auttamistyön tärkeänä osana, ja osin myös siitä syystä hän hakeutui hätäkeskuspäivystäjän työhön.
Vaasassa vastataan valtaosaan ruotsinkielisistä hätäpuheluista
Yksi Hätäkeskuslaitoksen hätäkeskuksista sijaitsee Vaasassa. Vaasan pienessä, oman henkilöstön keskuudessa "ihmisen kokoiseksikin" kutsutussa hätäkeskuksessa on kaksikielinen kulttuuri.
Hätäraketteja Espoon taivaalla 12.2. klo 9-17

Vapaaehtoiset meripelastajat järjestävät veneilijöille hätämerkinantoharjoituksen Espoon Haukilahdessa sunnuntaina 12.2. Harjoituksessa veneilijät saavat harjoitella mm. punaisten hätärakettien ampumista. Tästä syystä Espoon taivaalla tulee näkymään satoja hätäraketteja päivän aikana.
Espoon Meripelastajat ry ja Hätäkeskuslaitos tiedottavat 8.2.2023
Pyroteknisten hätämerkinantovälineiden käyttäminen on kiellettyä paitsi hätätilanteessa tai luvallisissa harjoitustilanteissa. Vapaaehtoiset meripelastajat sekä veneseurat järjestävät silloin tällöin harjoituksia, jotta veneilijät pääsevät testaamaan miten heidän omat hätämerkinantovälineensä toimivat. Edellisen kerran Espoossa ammuttiin hätäraketteja helmikuussa 2020.
Harjoituksen järjestää Espoon Meripelastajat ry, joka kuuluu Suomen Meripelastusseuraan.
Hädässä ei pidä hätääntyä
Meripelastajat suosittelevat hätämerkinannon harjoittelua kaikille veneilijöille. Jos hätään joutuessaan ei ole aiemmin edes lukenut veneestä löytyvän hätäraketin käyttöohjetta, voi käyttö olla hankalaa. Eri raketeilla on erilaiset ampumismekanismit, joihin on syytä tutustua. Lisäksi on erittäin tärkeää osata erottaa hätäsoihtu ja -raketti toisistaan.
”Etenkin hätäraketin ampumisen harjoittelu on tärkeää, jotta hätätilanteessa osaa toimia oikein eikä aiheuta vaaraa itselleen tai muille” kertoo Espoon Meripelastajien tiedottaja Anni Muukkonen.
”Hätämerkinantovälineiden tulisi olla tuttuja koko veneen miehistölle ja kaikkien tulisi tietää missä niitä veneessä säilytetään, jotta tosipaikan tullen ei mene sormi suuhun.” Muukkonen jatkaa.
Hädässä hätäraketit tulisi ampua 3–5 minuutin välein toisistaan.
”Jos sunnuntaina 12.2. kello 9–17 Espoon taivaalla näkee useita peräkkäisiä hätäraketteja, ovat ne todennäköisesti peräisin hätämerkinantoharjoituksista. Toivomme, etteivät alueella olevat ihmiset kuormita hätänumeroa 112 kyseisenä aikana hätäraketteihin liittyvillä ilmoituksilla ja tiedustelusoitoilla”, sanoo Hätäkeskuslaitoksen johtokeskuksen päällikkö Lasse Matilainen.