Koulut päättyvät – hätäkeskuksilla edessä kiireinen viikonloppu

Julkaisuajankohta 29.5.2024 9.01
Uutinen

Nuoret juhlivat tulevana viikonloppuna ansaitusti koulujen päättymistä ja kesäloman alkamista. Kotona on hyvä pohtia nuoren kanssa jo etukäteen, miten juhliminen sujuisi mahdollisimman turvallisesti.

Päättäjäisviikonloppuna juhlitaan koulujen päättymistä ja kesäloman alkua eri puolilla Suomea. Hätälinjalla päättäjäisviikonloppu näyttäytyy tavallisesti normaalia kesäviikonloppua vilkkaampana. Ensihoidolle, poliisille, sosiaalipäivystykselle ja pelastukselle välitettäviin tehtäviin liittyy perinteisesti päihteiden käyttöä, häiriökäyttämistä, väkivaltaa sekä alkoholin vaikutusta eriasteisina myrkytystiloina ja loukkaantumisina. 

Ennakoi ja keskustele

Hätäkeskuslaitoksesta muistutetaan, että useimmat hätätilanteet olisivat vältettävissä hyvällä ennakoinnilla. Aikuisten on hyvä sopia nuorten kanssa etukäteen, missä ja kenen kanssa iltaa vietetään ja miten nuori pääsee kotiin. Huoltajien kannattaa pitää puhelimessa äänet päällä ja vastata, mikäli tuntemattomasta numerosta tavoitellaan. Soittaja voi olla viranomainen, joka soittaa lapsesi asialla.

Nuorten kannattaa varmistaa, että puhelimessa on riittävästi akkua ja mukana lämpöistä vaatetta. Kaveria ei pidä jättää yksin varsinkaan päihtyneenä. Koulukirjojen polttaminen voi levitä suureksi maasto- tai rakennuspaloksi, ja sähköpotkulaudoilla ajaminen päihtyneenä päättyy usein varsin kivuliaasti. Juhlan lomassa on myös hyvä muistaa, että väkivalta ei tee tulevaisuudesta valoisaa. 

Rohkeutta on tehdä hätäilmoitus

Hätäkeskuslaitoksesta muistutetaan, että hätäilmoituksen tekeminen ei koskaan pahenna asiaa. Ilmoittamatta jättäminen sen sijaan voi niin tehdä. Pahoinpitelyn näkeminen, ystävien vaaralliset temput ja myrkytystilan saanut nuori ovat esimerkkejä tilanteista, jolloin nuoret voivat miettiä, uskaltaako tilanteeseen puuttua. Rohkeutta on auttaa ja tehdä hätäilmoitus.

Nuoret voivat myös jännittää puhelimeen puhumista vieraan ihmisen kanssa ja pohtia, osaako hän tehdä hätäilmoituksen. Hätänumeroon ei tarvitse osata soittaa ja soittaa voi, vaikka puhelimen saldo olisi loppu. Tärkeintä on tunnistaa hätätilanne, soittaa 112 ja vastata hätäkeskuspäivystäjän esittämiin kysymyksiin rehellisesti.

Viikonloppu on monelle koululaiselle ja opiskelijalle vuoden taitekohta. Edessä on kesäloma ja kenties kokonaan uusi elämänvaihe. Sitä pitääkin juhlistaa turvallisuusasiat huomioiden. Hätäkeskuslaitos onnittelee kaikkia koulunsa päättäviä ja valmistuvia!  

Lisää aiheesta:

Kuuntele Hätäkeskuslaitoksen podcast, missä viranomaiset keskustelevat nuoriin liittyvästä yhteisestä huolesta. Keskustelijoina toimivat Patrick Tiainen Hätäkeskuslaitoksesta, Iiro Nahkamäki ”Nurse Iiro” ensihoidosta ja Sonja Kouttinen sosiaali- ja kriisipäivystyksestä. Kuuntele podcast

Katso poliisin ja hätäkeskuksen yhteinen live TikTokissa kanavalla @poliisi.suomi perjantaina 31.5. klo 17.

Hätäkeskuspalvelut Ikäryhmät