Skolorna slutar – nödcentralerna står inför årets mest brådskande helg
Under det kommande veckoslutet firar unga att läsåret slutar och sommarlovet börjar. Det har de förtjänat. Men det är viktigt att man i hemmet tillsammans med den unga funderar redan på förhand på hur firandet kan göras så tryggt för den unga som möjligt.
På skolavslutningsveckoslutet firas läsårets slut och sommarlovets början överallt i Finland. På nödlinjen syns skolavslutningshelgen vanligen genom större brådska än under ett vanligt sommarveckoslut. Uppdragen som Nödcentralen förmedlar till akutvården, polisen, socialjouren och räddningsväsendet handlar traditionellt om berusningsmedel, störande beteende, våld och alkoholens verkningar i form av förgiftningar och fysiska skador av olika allvarlighetsgrader.
Framförhållning och samtal
Nödcentralen påminner om att de flesta nödsituationer skulle kunna undvikas genom god framförhållning. Det är viktigt att de vuxna i familjen på förhand kommer överens med sina unga om var och med vem de tillbringar kvällen och hur den unga tar sig hem efter firandet. Vårdnadshavarna bör hålla ljudet i telefonerna påslaget och svara om de får ett samtal från ett okänt nummer. Den som ringer kan vara en myndighet som ringer i ett ärende som gäller ditt barn.
De unga ska försäkra sig om att de har tillräckligt med laddning i telefonen och de ska också ta med sig varma kläder. En kompis får inte lämnas ensam, särskilt inte om hen är berusad. Om någon bränner skolböcker, kan elden spridas och orsaka en stor terräng- eller byggnadsbrand, och körning med scoot när man är berusad slutar ofta väldigt smärtsamt. Det är också bra att komma ihåg att våld inte skapar något framtidshopp hos någon av de inblandade.
Mod är att göra en nödanmälan
Nödcentralsverket påminner om att ett nödmeddelande aldrig gör en situation värre. Att låta bli att göra ett nödmeddelande kan däremot göra det. Ute i festyran kan de unga se situationer av olika slag, t.ex. misshandel, kompisar som gör livsfarliga trick eller någon som drabbas av alkoholförgiftning. Då kan de undra om de vågar ingripa. Mod är att hjälpa och göra en nödanmälan.
Unga kan också vara nervösa för att prata i telefon med en främmande människa, och de kan undra om de vet hur man gör en nödanmälan. Man behöver inte veta hur man ska göra när man ringer nödnumret och det går att ringa även om saldot i telefonen är slut. Det viktigaste är att identifiera nödsituationen, ringa 112 och svara uppriktigt på nödcentraloperatörens frågor.
Det kommande veckoslutet är årets höjdpunkt för många skolelever och studerande. De står inför sommarlovet och kanske ett alldeles nytt skede i livet. Det är värt att fira, men det är viktigt att göra det tryggt. Nödcentralsverket gratulerar alla unga som avslutar sitt läsår och alla som får sin examen!
Se även
Installera 112-widgeten på telefonens hemskärm
Antalet uppdrag till den prehospitala akutsjukvården minskade
Under semestersäsongen inträffar fler nödsituationer än normalt
Finländarna litar på Nödcentralsverket
I enkäten Luottamus & Maine som genomfördes av T-Media ger medborgarna Nödcentralsverket det tredje högsta betyget för anseende bland organisationerna inom den offentliga förvaltningen. När det gäller Nödcentralsverket ansåg medborgarna att ansvar var det bästa området inom anseendet.
Yrkeskårens representant på Självständighetsbalen
Årets nödcentraloperatör Anniina Takala firar självständighetsdagen på Presidentens slott. Hon tycker att inbjudan är en hyllning till hela yrkeskåren.
Hitta rätt hjälp i specialsituationer
Stormar orsakar olika problem och störningar, såsom omkullfallna träd och strömavbrott. Det är viktigt att känna till när man bör ringa till nödnumret om stormskador, och hur man kan bereda sig för olika situationer som stormar kan orsaka.
Så här använder du 112 Suomi-appen i nöd- och problemsituationer
112 Suomi-appen har laddats ner miljontals gånger och är ett utmärkt hjälpmedel i olika nöd- och problemsituationer. Bekanta dig med tjänsteutbudet i appen och kom ihåg att använda den när det behövs.
Petteri Helisten chef för Kuopio nödcentral
Petteri Helisten har utnämnts till chef för Kuopio nödcentral. Han tillträder tjänsten den 1 november 2024.