Pyörä siivittää matkan tekoa sekä töihin että vapaa-ajalla
Hätäkeskuslaitoksen työntekijöillä on ollut keväästä asti mahdollisuus hankkia työsuhdepolkupyörä. Pitkään toivotulla työsuhde-edulla Hätäkeskuslaitos kannustaa työntekijöitä liikkumaan ja pitämään itsestä huolta.
Henkilöstötilanne sekä työtyytyväisyys paranivat alkuvuonna
Alkuvuoden aikana Hätäkeskuslaitokseen rekrytoitiin 61 uutta hätäkeskuspäivystäjää, sairauspoissaolot kääntyivät laskuun ja henkilökunnan työtyytyväisyys lisääntyi.
Reaaliaikainen tekstinsyöttö hätäilmoitustavaksi vuonna 2025
Hätäilmoituksen tekeminen reaaliaikaisella tekstinsyötöllä (RTT) tulee mahdolliseksi vuoden 2025 loppuun mennessä. Uusi hätäilmoitustapa auttaa erityisesti henkilöitä, joilla on kuulemisen tai puhumisen kanssa haasteita. Hätäkeskuslaitoksella on jo otettu ensiaskelia RTT:n kehitystyössä.
112 seminaarissa keskusteltiin varautumisesta ja teknologian kehittymisestä
Hätäkeskuslaitoksen 112 seminaaria vietettiin Helsingissä 30.-31.8.2023. Sidosryhmille suunnattujen seminaaripäivien kantavina teemoina olivat varautuminen tulevaisuuteen ja uudet teknologiset ratkaisut hätäkeskustoiminnassa.
Työkykyjohtamisen kehittämisen vaikutuksia jo nyt havaittavissa
Hätäkeskuslaitoksen johtaminen on ollut viime vuosina kehittämisen kohteena ja kehittäminen jatkuu edelleen. Yksi kehittämisalueista on ennakoiva työkykyjohtaminen, jolla parannetaan henkilöstön työhyvinvointia.
Uudet hätäkeskuspäivystäjät valmistuivat Pelastusopistolta

Hätäkeskuspäivystäjäkurssin valmistujaisia juhlittiin Pelastusopistolla perjantaina 2.6.2023. Tutkintotodistuksen vastaanotti 21 uutta hätäkeskuspäivystäjää. He aloittavat työnsä 12.6. eri hätäkeskuksissa.
Hätäkeskuslaitoksen ylijohtaja Taito Vainio onnitteli lämpimästi valmistuneita päivystäjiä ja toivotti heidät tervetulleeksi töihin Hätäkeskuslaitokseen. Valmistujaispuheessa Vainio kertoi olevansa varma siitä, että Pelastusopiston tarjoama koulutus antaa erinomaisen lähtökohdan hoitaa asioita myös käytännössä. Vainio korosti hätäkeskuspäivystäjän merkittävää roolia, josta jokaisen valmistuneen kannattaa olla ylpeä.
− Omalla toiminnallanne teillä on mahdollisuus auttaa ihmisiä silloin, kun heidän henki tai terveys, omaisuus tai ympäristö on vaarassa, kertoo Vainio.
Korkeatasoisesta koulutuksesta pidettävä kiinni
Suomessa hätäkeskuspäivystäjän omaan harkintavaltaan ja päätöksentekoon perustuva hätäilmoitusten käsittely on ainutlaatuinen toimintatapa, josta maailmalla ollaan hyvin kiinnostuneita. Korkeatasoisten hätäpalveluiden tuottamisesta on kuitenkin pidettävä jatkuvasti huolta.
Vainio painotti puheessa riittäviä taloudellisia voimavaroja, joilla ylläpitää, kehittää ja varmistaa kaikkien sisäisen turvallisuuden toimijoiden käyttämä hätäkeskustietojärjestelmä kaikissa oloissa. On myös varmistettava hyvä osaaminen ja hyvät yhteistyösuhteet viranomaisiin sekä muihin yhteistoimintatahoihin.
− Yhteistyöllä kykenemme pitämään Suomen turvallisena, Vainio toteaa.
Opiskelun jälkeen heti töihin
Hätäkeskuspäivystäjän koulutus kesti 1,5 vuotta ja oli laajuudeltaan 90 opintopistettä. Opinnot suoritettiin sekä Pelastusopistolla että Poliisiammattikorkeakoululla. Opintojen aikana tulevat hätäkeskuspäivystäjät pääsivät tutustumaan hätäkeskuksiin työharjoittelujaksojen aikana. Uudet päivystäjät aloittavat työnsä maanantaina 12.6. joko Keravalla, Turussa, Vaasassa tai Oulussa.
Kuvassa Hätäkeskuspäivystäjäkurssi 40:n opiskelijoita.
Muokattu 2.6.2023: Uusia päivystäjiä ei aloita Porissa tai Kuopiossa.
Muokattu 13.7.2023 Lisätty nostokuva
Valmistujaisjuhla on katsottavissa Pelastusopiston Youtubessa.