Uudet hätäkeskuspäivystäjät valmistuivat Pelastusopistolta

Hätäkeskuspäivystäjäkurssin valmistujaisia juhlittiin Pelastusopistolla perjantaina 2.6.2023. Tutkintotodistuksen vastaanotti 21 uutta hätäkeskuspäivystäjää. He aloittavat työnsä 12.6. eri hätäkeskuksissa.
Hätäkeskuslaitoksen ylijohtaja Taito Vainio onnitteli lämpimästi valmistuneita päivystäjiä ja toivotti heidät tervetulleeksi töihin Hätäkeskuslaitokseen. Valmistujaispuheessa Vainio kertoi olevansa varma siitä, että Pelastusopiston tarjoama koulutus antaa erinomaisen lähtökohdan hoitaa asioita myös käytännössä. Vainio korosti hätäkeskuspäivystäjän merkittävää roolia, josta jokaisen valmistuneen kannattaa olla ylpeä.
− Omalla toiminnallanne teillä on mahdollisuus auttaa ihmisiä silloin, kun heidän henki tai terveys, omaisuus tai ympäristö on vaarassa, kertoo Vainio.
Korkeatasoisesta koulutuksesta pidettävä kiinni
Suomessa hätäkeskuspäivystäjän omaan harkintavaltaan ja päätöksentekoon perustuva hätäilmoitusten käsittely on ainutlaatuinen toimintatapa, josta maailmalla ollaan hyvin kiinnostuneita. Korkeatasoisten hätäpalveluiden tuottamisesta on kuitenkin pidettävä jatkuvasti huolta.
Vainio painotti puheessa riittäviä taloudellisia voimavaroja, joilla ylläpitää, kehittää ja varmistaa kaikkien sisäisen turvallisuuden toimijoiden käyttämä hätäkeskustietojärjestelmä kaikissa oloissa. On myös varmistettava hyvä osaaminen ja hyvät yhteistyösuhteet viranomaisiin sekä muihin yhteistoimintatahoihin.
− Yhteistyöllä kykenemme pitämään Suomen turvallisena, Vainio toteaa.
Opiskelun jälkeen heti töihin
Hätäkeskuspäivystäjän koulutus kesti 1,5 vuotta ja oli laajuudeltaan 90 opintopistettä. Opinnot suoritettiin sekä Pelastusopistolla että Poliisiammattikorkeakoululla. Opintojen aikana tulevat hätäkeskuspäivystäjät pääsivät tutustumaan hätäkeskuksiin työharjoittelujaksojen aikana. Uudet päivystäjät aloittavat työnsä maanantaina 12.6. joko Keravalla, Turussa, Vaasassa tai Oulussa.
Kuvassa Hätäkeskuspäivystäjäkurssi 40:n opiskelijoita.
Muokattu 2.6.2023: Uusia päivystäjiä ei aloita Porissa tai Kuopiossa.
Muokattu 13.7.2023 Lisätty nostokuva
Valmistujaisjuhla on katsottavissa Pelastusopiston Youtubessa.
Tutustu myös
Ylijohtaja Taito Vainio: toimintavarmuutemme säilyy kaikissa oloissa
Ihmisen kohtaaminen on hätäkeskuspäivystäjän työn ytimessä
112-hätätekstiviestin rekisteröintivelvoite päättyy
Tekstiviestin voi nyt lähettää hätänumeroon 112 mistä puhelinnumerosta tahansa. Palvelu on suunnattu erityisesti ihmisille, joilla on vaikeuksia kuulemisen tai puheen tuottamisen kanssa.
112 Suomi -sovellus arjen turvana jo 10 vuotta
112 Suomi -sovellus on vuosien varrella kasvanut turvallisuuden palvelukokonaisuudeksi. Sen palveluista on apua erilaisissa hätä- ja ongelmatilanteissa niin normaalioloissa kuin häiriö- ja poikkeustilanteissa.
Sijaintitieto voi pelastaa hengen
Hätäpuhelussa tärkeintä avun saannin kannalta on tietää sijainti, jotta auttajat löytävät paikalle mahdollisimman nopeasti. Tekniikka ja erityisesti 112 Suomi -sovellus on tässä hyvä apuväline.
Juhannuksena tehtiin 24 900 ilmoitusta hätänumeroon
Hätäkeskuslaitos vastaanotti perjantain 20.6. ja sunnuntain 22.6. välisenä aikana yhteensä noin 24 900 hätäilmoitusta (28 300 vuonna 2024), joista 12 400 välitettiin tehtäväksi viranomaisille (14 000 vuonna 2024).
Kesälomakaudella 112-palvelua tarvitaan tavallista enemmän
Hätäilmoitusten määrää voidaan verrata säähän; mitä kauniimpaa ja lämpimämpää on, sitä enemmän sattuu ja tapahtuu. Juhannuksena hätäilmoituksissa korostuvat perinteisesti alkoholin aiheuttamat ongelmat, erilaiset tapaturmat sekä vesillä sattuvat onnettomuudet.