Barn får lära sig att identifiera nödsituationer
Ett barn är i sin ärlighet en utmärkt person att göra en nödanmälan, även om man önskar att barnet aldrig hamnar i en nödsituation. Det är dock viktigt att barnet lär sig korrekt användning av nödnumret, precis som det är för vuxna.
Missing Children Europe som är en hjälporganisation för försvunna barn samordnar det pågående KEEP SAFE-projektet som i Finland genomförs under ledning av föreningen Lasten perusoikeudet ry. Nödcentralsverket medverkar i projektet, som inleddes i april. I Finland fokuserar projektet på att informera om hur nödnumret 112 används på rätt sätt, men också om telefonnumret för försvunna barn, 116 000. När det gäller korrekt användning av nödnumret är det viktigt att lära barnen hur man identifierar en nödsituation och uppmuntra föräldrar och vårdnadshavare att diskutera nödnumret 112 med barnen.
− Nödcentraler tar dagligen emot meddelanden från barn och meddelandena har vissa särdrag. Barnets upplevelse av nöd kan hänföra sig till en överraskande situation i vardagen, såsom elavbrott i hemmet eller att hunden rymmer från gårdsplanen, varvid nödcentralen naturligtvis uppmanar barnet att ringa vårdnadshavaren. I en brådskande nödsituation får man dock inte underskatta barnens förmåga att agera. En annan helhet utgörs av barnens busringningar, säger kommunikationsexpert Patrick Tiainen från Nödcentralsverket.
Ett barn vill hjälpa
Många nödcentraloperatörer anser att barn är utmärkta nödanmälare. Barn är ärliga och svarar direkt på frågorna. Man försöker ställa frågorna till barnen med beaktande av deras ålder, varför de ofta tillfrågas om sin ålder i samband med anmälan. Man strävar efter att använda ett enkelt språk med barnen och utelämna myndighetsspråk och yrkesjargong. Till exempel orden ”adress” och ”ort” kan vara svåra för barn att begripa. Då kan man be barnet berätta om bekanta företeelser som finns i närheten, till exempel en närbutik eller en skola.
−Språklig växelverkan är alltid annorlunda med barn, och det är viktigt att ge barnet tid och vara närvarande. Det är viktigt att barnet upplever att nödcentraloperatören är närvarande för att hjälpa barnet, säger Patrick.
Barn ska dock inte behöva ta ansvar i nödsituationer. Nödcentraloperatörens uppgift är att vara en trygg och konsekvent vuxen som ger barnet eller den unga som ringer instruktioner så att hen kan handla rätt i den överraskande situationen. En god växelverkan med en trygg vuxen upprätthåller barnets funktionsförmåga, och då är det möjligt att klara även svåra situationer tillsammans.
− Många känslor vaknar i mig när jag hör att den som ringer på nödlinjen är ett barn. Ofta frågar jag mig var de vuxna riktigt befinner sig. Å andra sidan är barn raska och ärliga när de ringer, och med hjälp av nödcentraloperatörens kunnande är det möjligt att få mycket information om händelsen av barnet. Barnet agerar också enligt de instruktioner som de får, kommenterar nödcentraloperatören Niina Sairila.
Niina utexaminerades som nödcentraloperatör 2022, och som tema för det seminariearbete som ingår i studierna valde Niina växelverkan mellan nödcentraloperatören och barn och unga. Under 2023 svarade Niina på mer än 10 000 nödsamtal, varav många gjordes av barn och ungdomar.
− Nödcentraloperatören som svarar i telefonen är en trygg vuxen som hjälper barnet i en nödsituation. Jag är själv mamma och har alltid haft många kontakter med barn i olika åldrar. Det har verkligen gjort det lättare för mig att möta barn och unga. Jag vet att vi har bra och professionella nödcentraloperatörer, trots att de själva inte är föräldrar. De är närvarande för barnet, berömmer och uppmuntrar det så att barnet vågar berätta sitt ärende. Barn har en äkta vilja att hjälpa och det gäller att inte underskatta ett barns förmåga att handla i en nödsituation, tillägger Niina.
Se även
Det går att prata tryggt om självdestruktivitet
Goda webben, dåliga webben
Akutvårdens icke-brådskande uppdrag hanteras genom multiprofessionellt samarbete
Så här använder du 112 Suomi-appen i nöd- och problemsituationer
112 Suomi-appen har laddats ner miljontals gånger och är ett utmärkt hjälpmedel i olika nöd- och problemsituationer. Bekanta dig med tjänsteutbudet i appen och kom ihåg att använda den när det behövs.
Petteri Helisten chef för Kuopio nödcentral
Petteri Helisten har utnämnts till chef för Kuopio nödcentral. Han tillträder tjänsten den 1 november 2024.
Installera 112-widgeten på telefonens hemskärm
Nu finns 112-widgeten för att ringa nödsamtal tillgänglig för smartmobiler. Widgeten kan installeras i telefoner som har 112 Suomi-appen.
Testningshistorik visas i ILMO-systemet
I fortsättningen kan kunden själv kontrollera via ILMO-tjänsten om en larmanordning i ett objekt testats korrekt. Testningshistoriken kommer att visas retroaktivt i tjänsten från och med 1.7.2024.
Det går att prata tryggt om självdestruktivitet
Tusentals nödmeddelanden som gäller självmord eller självmordsförsök görs årligen till nödcentralen. Målet med den suicidpreventiva dagen är att berätta att det finns hjälp att få för självdestruktiva tankar och att självmord kan diskuteras tryggt.