Nödcentralsoperatörens tips för en trygg midsommar

Utgivningsdatum 20.6.2023 8.57
Pressmeddelande
Valkoisia kukkia niityllä.

Under midsommar får alkoholrelaterade problem, olycksfall och olyckor till sjöss vanligtvis en större roll i nödmeddelandena. En stor del av nöd- och problemsituationerna kan dock undvikas. I år har skiftmästare Katja Kankare, vald till årets nödcentralsoperatör, listat en rad tips för hur man firar en trygg midsommar.

Antalet nödmeddelanden ökar på sommaren när människor är på semester och särskilt vid midsommarfirande. Semesterfirare i sommarstugor råkar ut för olyckor, riklig alkoholkonsumtion stör den allmänna ordningen och badare och båtfolk hamnar i sjönöd. Dessutom kan värmen orsaka sjukdomsattacker och vårdslös hantering av eld terrängbränder. I trafiken är det trängsel, stockningar och rattfyllerister som orsakar farliga situationer.

– Midsommar är vanligtvis en hektisk helg på nödcentralerna, då det kan komma in över 12 000 nödsamtal inom ett dygn, förklarar skiftmästare Katja Kankare.

Kankare påminner om att de flesta nöd- och problemsituationerna kan undvikas med god inställning och beredskap.

– Tålamod är en tillgång också på midsommar. Ta hand om dina kompisar och ifall alkohol är en del av firandet, kom ihåg att dricka vatten mellan varven, uppmanar Kankare.

Kankares tips för midsommarfirare:

  1. Nödnumret 112 är endast för nödsituationer: Man ska alltid ringa nödnumret 112 i nödsituationer då man behöver brådskande hjälp av myndigheter.
  2. Ladda ner appen 112 Suomi. I appens tjänsteutbud finns bland annat journummer för olika behov av hjälp, anvisningar för fritidsbåtförare vid nöd- och problemsituationer samt information om närmaste hjärtstartare. Dessutom förmedlas uppringarens exakta positionsuppgifter till Sjöräddningscentralen och Vägtrafikantlinjen när man ringer via appen.
  3. Positionera dig. Kontrollera att stugans adress och/eller koordinater finns på en synlig plats i stugan. Du kan använda blanketten för positionsuppgifter för att anteckna uppgifterna. Det är också bäst att regelbundet kontrollera skyltarna längs vägen till stugan. 
  4. Var beredd på förseningar och trafikstockningar.
  5. Var försiktig i öppet vatten. Det är bäst att aldrig vara ensam i öppet vatten och att simma parallellt med stranden. Ha också aktiv uppsikt över barn vid vatten. Använd alltid flytväst om du är ute på vattnet och se till att den sitter rätt. 
  6. Särskild försiktighet måste iakttas vid hantering av eld. Kontrollera med det lokala räddningsverket om det är tillåtet att tända en midsommarbrasa.

Ha en trygg midsommar och en glad sommar!

Nödcentralstjänster