Hätäkeskuspäivystäjän vinkit turvallisen juhannuksen viettoon

Julkaisuajankohta 20.6.2023 8.57
Tiedote
Valkoisia kukkia niityllä.

Juhannuksena hätäilmoituksissa korostuvat perinteisesti alkoholin aiheuttamat ongelmat, tapaturmat ja vesillä sattuvat onnettomuudet. Suuri osa hätä- ja ongelmatilanteista on kuitenkin vältettävissä. Tänä vuonna vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi valittu vuoromestari Katja Kankare listasi vinkkejä turvallisen juhannuksen viettoon.

Hätäilmoitusten määrä kasvaa kesäisin ihmisten lomaillessa ja erityisesti juhannuksen vietossa. Mökkeilijöille sattuu tapaturmia, runsas alkoholin käyttö aiheuttaa järjestyshäiriöitä, uimarit ja veneilijät joutuvat veden varaan. Lisäksi kuumuus saattaa aiheuttaa sairauskohtauksia ja varomaton tulenkäsittely maastopaloja. Liikenteessä taas ruuhkat ja rattijuopot aiheuttavat vaaratilanteita.

− Juhannus on perinteisesti kiireinen juhlapyhä hätäkeskuksissa, jolloin hätäilmoituksia voi tulla vuorokauden aikana yli 12 000, kertoo vuoromestari Katja Kankare.

Kankare muistuttaa, että hyvällä asenteella ja varautumisella suurin osa hätä- ja ongelmatilanteista voidaan välttää.

− Maltti on valttia myös juhannuksena. Pidä kaverista huolta ja jos alkoholi kuuluu asiaan, muista välivesi, kehottaa Kankare.

Kankareen vinkit juhannuksen juhlijoille: 

  1. Hätänumero 112 on vain hätätilanteita varten: Hätänumeroon 112 tulee soittaa aina hätätilanteessa, jolloin paikalle tarvitaan kiireellistä viranomaisapua.
  2. Lataa 112 Suomi -sovellus. Sovelluksen palveluvalikoimasta löytyy muun muassa päivystysnumeroita erilaisiin avuntarpeisiin, huviveneilijöille suunnatut toimintaohjeet hätä- ja ongelmatilanteisiin sekä lähin sydäniskuri. Lisäksi soittajan tarkka sijaintitieto välittyy Meripelastuskeskukselle ja Tienkäyttäjän linjalle, kun soittaa numeroon sovelluksen kautta.
  3. Tiedä sijaintisi. Tarkista, että mökistä löytyy näkyvältä paikalta osoite ja/tai mökin koordinaatit. Tietojen merkitsemiseen voi hyödyntää sijaintitietolomaketta. Mökkitien varrelta löytyvät opasteet kannattaa myös tarkistaa säännöllisin väliajoin. 
  4. Varaudu viivästyksiin ja ruuhkiin liikenteessä.
  5. Ole tarkkana avovesillä. Avovesille kannattaa ottaa kaveri mukaan ja uintimatkat kannattaa suunnata rannan suuntaisesti. Valvo myös aktiivisesti lapsia veden äärellä. Jos liikut vesillä, käytä aina pelastusliivejä ja pue ne oikein. 
  6. Tulen käsittelyssä on oltava erityisen huolellinen. Tiedustele juhannuskokon polttamisesta oman alueesi pelastuslaitokselta.

Turvallista juhannusta ja hyvää kesää!

Hätäkeskuspalvelut