Rätt hjälp i brådskande fall med hjälp av nya instruktioner
Nödcentralverkets instruktioner för behandling av uppgifter inom prehospital akutsjukvård förnyades i slutet av november 2023. Reformen syns i uppgiftsmängden och i prioritetsfördelningen inom prehospital akutsjukvård.
Instruktionerna för akutsjukvårdsuppdrag görs upp av centralerna för prehospital akutsjukvård inom samarbetsområdena för social- och hälsovården. De gav Nödcentralsverket nya instruktioner i november i fjol. Målet med instruktionen är att de uppdrag som förmedlas till den prehospitala akutsjukvården motsvarar de faktiska behoven. Tidigare betonades snabbheten, men nu betonas relevansen. Reformen syns som en kraftigare styrning i att söka vård på egen hand i stället för att utgångspunkten alltid ska vara att ett uppdrag förmedlas till den prehospitala akutsjukvården.
Antalet förmedlade uppgifter har minskat
Implementeringen av den nya instruktionen för uppgiftshantering syntes omedelbart och ändringen har varit bestående. Antalet uppgifter som förmedlas till den prehospitala akutsjukvården har minskat, och i fråga om de uppgifter som förmedlas är andelen brådskande uppgifter nu mindre. Detta motsvarar målet, dvs. att hänvisa den som behöver hjälp till rätt hjälp redan i det första skedet.
− Den prehospitala akutsjukvården ska riktas till sjukdomsanfall och allvarliga skador. I andra situationer kan anmälaren instrueras att ringa Jourhjälpen 116 117. Jourhjälpen 116 117 är en rådgivningstjänst som ordnas av välfärdsområdena och Helsingfors stad och som ger råd i akuta hälsoproblem såsom olika smärttillstånd som inte kan avhjälpas med egenvård, berättar branschchef Ari Ekstrand.
Det ligger i allas intresse att resurserna används på rätt sätt
Bakgrunden till reformen av instruktionerna om uppgiftsbehandling inom prehospital akutsjukvård har varit behovet att säkerställa att patienter i nödsituationer kan nås och få vård samt att stödja en graderad användning av jourvården. (egen hälsostation, Jourhjälpen 116117, samjour och prehospital akutsjukvård). När resurserna används på rätt sätt är hjälpen snabbt tillgänglig när den behövs som mest.
Bakgrunden till reformen var också jourhavarnas erfarenhet av ergonomi i arbetet och hur den tidigare instruktionen om uppgiftsbehandling motsvarade jourhavarnas behov. Reformen har också märkts i nödcentralssalen. Tiderna för att hantera samtal inom prehospital akutsjukvård har blivit något längre, och jourhavarna har nu möjlighet att i större utsträckning utnyttja sin egen yrkesskicklighet för att göra en riskbedömning.
Samarbete garanterar bästa möjliga resultat
Erica-huvudanvändaren för samarbetsområdet Inre Finland, Pasi Ketola, säger att bakgrunden till reformen är en lång process där många faktorer som påverkar ökningen av antalet uppgifter inom prehospital akutsjukvård har beaktats.
− Många anser fortfarande att sjuktransporter är prehospital akutsjukvård, som man kan beställa. Sjuktransporterna har dock utvecklats till prehospital akutsjukvård som ska riktas till dem som behöver den mest. Till exempel får hjälpen till en hjärtstilleståndspatient inte fördröjas på grund av att enheten för prehospital akutsjukvård behandlar ett litet sår som jouren kunde ha behandlat och som en anhörig kan transportera patienten till, säger Pasi.
Med den nya instruktionen om uppgiftsbehandling får jourhavarna mer stöd i beslutsfattandet i situationer där en medborgare ringer 112 främst på grund av att hen inte vet vart hen borde ringa. Den tidigare instruktionen gav inte på samma sätt stöd för att låta bli att förmedla en uppgift, men nu styrs hjälpbehövande mer målmedvetet att uppsöka vård på egen hand eller till Jourhjälpen 116117.
"När antalet uppgifter ökar är det viktigt att genast hänvisa dem som behöver hjälp till rätt instans. På så sätt undviker man också resursvakuum och gör det möjligt att snabbt nå en nödfallspatient."
− På fältet är man nöjd med reformen. När antalet uppgifter ökar är det viktigt att genast hänvisa dem som behöver hjälp till rätt instans. På så sätt undviker man också resursvakuum och gör det möjligt att snabbt nå en nödfallspatient. Detta ligger framför allt i den hjälpbehövandes intresse, preciserar Pasi.
För att det ska vara möjligt att larma rätt hjälp måste nödcentralen också få tillräckliga uppgifter av den som lämnar nödmeddelandet.
− Det är viktigt att den som lämnar ett nödmeddelande svarar på nödcentraloperatörens frågor. Först då kan nödcentraloperatören skapa sig en korrekt lägesbild av händelsen och larma rätt hjälp, säger Ekstrand.
- På nödlinjen ska du inte förringa eller överdriva dina symtom, utan du bör ärligt tala om för oss hur du mår och svara på frågor, tillägger Pasi.
Se även
Hitta rätt hjälp i specialsituationer
Det går att prata tryggt om självdestruktivitet
Nya egenskaper till 112 Suomi -appen
Hitta rätt hjälp i specialsituationer
Stormar orsakar olika problem och störningar, såsom omkullfallna träd och strömavbrott. Det är viktigt att känna till när man bör ringa till nödnumret om stormskador, och hur man kan bereda sig för olika situationer som stormar kan orsaka.
Så här använder du 112 Suomi-appen i nöd- och problemsituationer
112 Suomi-appen har laddats ner miljontals gånger och är ett utmärkt hjälpmedel i olika nöd- och problemsituationer. Bekanta dig med tjänsteutbudet i appen och kom ihåg att använda den när det behövs.
Petteri Helisten chef för Kuopio nödcentral
Petteri Helisten har utnämnts till chef för Kuopio nödcentral. Han tillträder tjänsten den 1 november 2024.
Installera 112-widgeten på telefonens hemskärm
Nu finns 112-widgeten för att ringa nödsamtal tillgänglig för smartmobiler. Widgeten kan installeras i telefoner som har 112 Suomi-appen.
Testningshistorik visas i ILMO-systemet
I fortsättningen kan kunden själv kontrollera via ILMO-tjänsten om en larmanordning i ett objekt testats korrekt. Testningshistoriken kommer att visas retroaktivt i tjänsten från och med 1.7.2024.