Uusi ohje mahdollistaa oikean avun kiireellisessä hädässä
Hätäkeskuslaitoksen ensihoidon tehtävänkäsittelyohje uudistui marraskuun 2023 lopulla. Muutos näkyy ensihoidon tehtävämäärässä ja kiireellisyysjakaumassa.
Viime marraskuussa sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueiden ensihoitokeskukset antoivat Hätäkeskuslaitokselle uudistetun ensihoidon tehtävänkäsittelyohjeen. Ohjeen tavoitteena on, että ensihoidolle välitettävä tehtävä vastaa aitoa tarvetta.
Siinä missä aiemmin painotettiin nopeutta, painotetaan nyt osuvuutta. Uudistus näkyy voimakkaampana ohjauksena omatoimiseen hoitoon hakeutumisessa sen sijaan, että lähtökohtana olisi aina ensihoidolle välitettävä tehtävä.
Välitettyjen tehtävien määrä vähentynyt
Uuden tehtävänkäsittelyohjeen käyttöönotto näkyi välittömästi, ja muutos on ollut pysyvä. Ensihoidolle välitettyjen tehtävien määrä on laskenut, ja välitettyjen tehtävien osalta kiireellisten tehtävien osuus on nyt pienempi. Tämä vastaa tavoitetta, eli avuntarvitsijan ohjaamista oikean avun piiriin jo ensimmäisessä vaiheessa.
− Lähtökohta on se, että apua on edelleen saatavilla. Ensihoito tulee kohdentaa sairauskohtauksiin ja vakaviin vammautumisiin. Muissa tilanteissa ilmoittajaa voidaan ohjeistaa soittamaan Päivystysapuun 116 117. Päivystysapu 116 117 on hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin järjestämä neuvontapalvelu, joka neuvoo äkillisissä terveysongelmissa, kuten erilaisissa kiputiloissa, joihin ei itsehoito auta, toimialapäällikkö Ari Ekstrand kertoo.
Oikea resurssien käyttö on kaikkien etu
Ensihoidon tehtävänkäsittelyohjeen uudistuksen taustalla on ollut tarve turvata hätätilapotilaiden tavoittaminen ja hoito sekä tukea päivystysterveydenhuollon porrastettua käyttöä (oma terveysasema, Päivystysapu 116117, yhteispäivystys ja ensihoito). Kun resursseja käytetään oikein, on apu nopeasti saatavilla, kun sitä eniten tarvitaan.
Muutoksen taustalla oli osaltaan myös päivystäjien kokemus työn ergonomiasta, ja siitä miten aiempi tehtävänkäsittelyohje vastasi päivystäjien tarpeisiin. Muutos onkin näkynyt myös hätäkeskussalissa. Ensihoitotehtävien puhelunkäsittelyajat ovat hieman pidentyneet, ja päivystäjillä on nyt mahdollisuus laajemmin hyödyntää omaa ammattitaitoaan riskinarvion tekemisessä.
Yhteistyö takaa parhaan lopputuloksen
Sisä-Suomen yhteistyöalueen Erica-pääkäyttäjä Pasi Ketola kertoo, että muutoksen taustalla on pitkä prosessi, jossa on otettu huomioon monia ensihoidon tehtävämäärän kasvuun vaikuttavia tekijöitä.
− Ensihoidosta puhutaan edelleen sairaankuljetuksena, joka vain tilataan. Sairaankuljetus on kuitenkin kehittynyt ensihoidoksi, joka tulee kohdistaa sitä eniten tarvitseville. Esimerkiksi sydänpysähdyspotilaan apu ei tule viivästyä sen takia, että ensihoitoyksikkö on hoitamassa pientä haavaa, joka olisi voitu hoitaa päivystyksessä, jonne omainen olisi potilaan kuljettanut, Pasi kertoo.
Uudella tehtävänkäsittelyohjeella tuodaan päivystäjille enemmän tukea päätöksentekoon tilanteissa, joissa kansalainen soittaa 112 lähinnä sen takia, ettei hän tiedä mihin muualle voisi soittaa. Aiempi ohje ei samalla tavalla antanut tukea tehtävän välittämättä jättämiseen, mutta nyt ohjataan määrätietoisemmin omatoimiseen hoitoon hakeutumiseen tai Päivystysapuun 116117.
"Kun tehtävämäärät kasvavat, on tärkeää ohjata avuntarvitsijat heti oikean instanssin luo. Näin vältetään myös resurssityhjiöt, ja mahdollistetaan hätätilapotilaan nopea tavoittaminen."
− Kentällä muutokseen ollaan tyytyväisiä. Kun tehtävämäärät kasvavat, on tärkeää ohjata avuntarvitsijat heti oikean instanssin luo. Näin vältetään myös resurssityhjiöt, ja mahdollistetaan hätätilapotilaan nopea tavoittaminen. Tämä on ennen kaikkea avuntarvitsijan etu, Pasi täsmentää.
Jotta oikeanlainen apu saadaan hälytettyä, vaatii se myös hätäilmoituksen tekijältä lisätietoja tehtävästä.
− On tärkeää, että hätäilmoituksen tekijä vastaa hätäkeskuspäivystäjän esittämiin kysymyksiin. Vain niin hätäkeskuspäivystäjä voi luoda oikea tilannekuvan tapahtuneesta ja hälyttää oikeaa apua, Ekstrand toteaa.
− Omia oireita ei hätälinjalla tule vähätellä eikä liioitella, vaan omasta voinnista tulee kertoa rehellisesti, ja vastata kysymyksiin, Pasi komppaa.
Muokattu 2.8.2024 klo 15, lisätty ruotsin- ja englanninkieliset käännökset.
Tutustu myös
Mistä apua myrskytilanteissa?
Itsetuhoisuudesta voi puhua turvallisesti
112 Suomi -sovellukseen uusia ominaisuuksia
Mistä apua myrskytilanteissa?
Myrskyt aiheuttavat erilaisia ongelmia ja tuhoja, kuten puiden kaatumisia ja sähkökatkoja. On tärkeää tietää, milloin myrskyn aiheuttamissa haasteissa on syytä soittaa hätänumeroon ja miten myrskyn aiheuttamiin hätätilanteisiin voi varautua.
Näin hyödynnät 112 Suomi -sovellusta hätä- ja ongelmatilanteissa
Jo miljoonia latauksia saavuttanut 112 Suomi -sovellus on verraton apu erilaisissa hätä- ja ongelmatilanteissa. Tutustu sovelluksen palveluvalikoimaan ja muista käyttää sitä tarvittaessa.
Aloita 112-päivän suunnittelu ajoissa
112-päivä on valtakunnallinen turvallisuuskampanja, jonka tavoitteena on kiinnittää suomalaisten huomio ensi vuonna hätänumeroon ja hätätilanteiden tunnistamiseen.
Petteri Helisten Kuopion hätäkeskuksen päälliköksi
Petteri Helisten on nimetty Kuopin hätäkeskuksen päälliköksi. Hän aloittaa virassa 1. marraskuuta 2024.
Asenna 112-pikanäppäin puhelimen alkunäytölle
Älypuhelimiin on nyt saatavilla 112-widget, jonka kautta voi soittaa hätänumeroon. Widgetin voi asentaa puhelimiin, joissa on 112 Suomi -sovellus.