Rätt hjälp i brådskande fall med hjälp av nya instruktioner

Nödcentralverkets instruktioner för behandling av uppgifter inom prehospital akutsjukvård förnyades i slutet av november 2023. Reformen syns i uppgiftsmängden och i prioritetsfördelningen inom prehospital akutsjukvård.
Instruktionerna för akutsjukvårdsuppdrag görs upp av centralerna för prehospital akutsjukvård inom samarbetsområdena för social- och hälsovården. De gav Nödcentralsverket nya instruktioner i november i fjol. Målet med instruktionen är att de uppdrag som förmedlas till den prehospitala akutsjukvården motsvarar de faktiska behoven. Tidigare betonades snabbheten, men nu betonas relevansen. Reformen syns som en kraftigare styrning i att söka vård på egen hand i stället för att utgångspunkten alltid ska vara att ett uppdrag förmedlas till den prehospitala akutsjukvården.
Antalet förmedlade uppgifter har minskat
Implementeringen av den nya instruktionen för uppgiftshantering syntes omedelbart och ändringen har varit bestående. Antalet uppgifter som förmedlas till den prehospitala akutsjukvården har minskat, och i fråga om de uppgifter som förmedlas är andelen brådskande uppgifter nu mindre. Detta motsvarar målet, dvs. att hänvisa den som behöver hjälp till rätt hjälp redan i det första skedet.
− Den prehospitala akutsjukvården ska riktas till sjukdomsanfall och allvarliga skador. I andra situationer kan anmälaren instrueras att ringa Jourhjälpen 116 117. Jourhjälpen 116 117 är en rådgivningstjänst som ordnas av välfärdsområdena och Helsingfors stad och som ger råd i akuta hälsoproblem såsom olika smärttillstånd som inte kan avhjälpas med egenvård, berättar branschchef Ari Ekstrand.
Det ligger i allas intresse att resurserna används på rätt sätt
Bakgrunden till reformen av instruktionerna om uppgiftsbehandling inom prehospital akutsjukvård har varit behovet att säkerställa att patienter i nödsituationer kan nås och få vård samt att stödja en graderad användning av jourvården. (egen hälsostation, Jourhjälpen 116117, samjour och prehospital akutsjukvård). När resurserna används på rätt sätt är hjälpen snabbt tillgänglig när den behövs som mest.
Bakgrunden till reformen var också jourhavarnas erfarenhet av ergonomi i arbetet och hur den tidigare instruktionen om uppgiftsbehandling motsvarade jourhavarnas behov. Reformen har också märkts i nödcentralssalen. Tiderna för att hantera samtal inom prehospital akutsjukvård har blivit något längre, och jourhavarna har nu möjlighet att i större utsträckning utnyttja sin egen yrkesskicklighet för att göra en riskbedömning.
Samarbete garanterar bästa möjliga resultat
Erica-huvudanvändaren för samarbetsområdet Inre Finland, Pasi Ketola, säger att bakgrunden till reformen är en lång process där många faktorer som påverkar ökningen av antalet uppgifter inom prehospital akutsjukvård har beaktats.
− Många anser fortfarande att sjuktransporter är prehospital akutsjukvård, som man kan beställa. Sjuktransporterna har dock utvecklats till prehospital akutsjukvård som ska riktas till dem som behöver den mest. Till exempel får hjälpen till en hjärtstilleståndspatient inte fördröjas på grund av att enheten för prehospital akutsjukvård behandlar ett litet sår som jouren kunde ha behandlat och som en anhörig kan transportera patienten till, säger Pasi.
Med den nya instruktionen om uppgiftsbehandling får jourhavarna mer stöd i beslutsfattandet i situationer där en medborgare ringer 112 främst på grund av att hen inte vet vart hen borde ringa. Den tidigare instruktionen gav inte på samma sätt stöd för att låta bli att förmedla en uppgift, men nu styrs hjälpbehövande mer målmedvetet att uppsöka vård på egen hand eller till Jourhjälpen 116117.
"När antalet uppgifter ökar är det viktigt att genast hänvisa dem som behöver hjälp till rätt instans. På så sätt undviker man också resursvakuum och gör det möjligt att snabbt nå en nödfallspatient."
− På fältet är man nöjd med reformen. När antalet uppgifter ökar är det viktigt att genast hänvisa dem som behöver hjälp till rätt instans. På så sätt undviker man också resursvakuum och gör det möjligt att snabbt nå en nödfallspatient. Detta ligger framför allt i den hjälpbehövandes intresse, preciserar Pasi.
För att det ska vara möjligt att larma rätt hjälp måste nödcentralen också få tillräckliga uppgifter av den som lämnar nödmeddelandet.
− Det är viktigt att den som lämnar ett nödmeddelande svarar på nödcentraloperatörens frågor. Först då kan nödcentraloperatören skapa sig en korrekt lägesbild av händelsen och larma rätt hjälp, säger Ekstrand.
- På nödlinjen ska du inte förringa eller överdriva dina symtom, utan du bör ärligt tala om för oss hur du mår och svara på frågor, tillägger Pasi.
Tutustu myös
Sijaintitieto voi pelastaa hengen
Hätäkeskuksissa varaudutaan päättäjäisviikonloppuun
Tehtävien priorisointi mahdollistaa avun akuutissa hädässä
Näin toimit myrskyn aiheuttamissa tilanteissa
Myrskyt aiheuttavat erilaisia ongelmia ja tuhoja, kuten puiden kaatumisia ja sähkökatkoja. On tärkeää tietää, milloin myrskyn aiheuttamissa haasteissa on syytä soittaa hätänumeroon ja miten myrskyn aiheuttamiin hätätilanteisiin voi varautua.
112-hätätekstiviestin rekisteröintivelvoite päättyy
Tekstiviestin voi nyt lähettää hätänumeroon 112 mistä puhelinnumerosta tahansa. Palvelu on suunnattu erityisesti ihmisille, joilla on vaikeuksia kuulemisen tai puheen tuottamisen kanssa.
112 Suomi -sovellus arjen turvana jo 10 vuotta
112 Suomi -sovellus on vuosien varrella kasvanut turvallisuuden palvelukokonaisuudeksi. Sen palveluista on apua erilaisissa hätä- ja ongelmatilanteissa niin normaalioloissa kuin häiriö- ja poikkeustilanteissa.
Sijaintitieto voi pelastaa hengen
Hätäpuhelussa tärkeintä avun saannin kannalta on tietää sijainti, jotta auttajat löytävät paikalle mahdollisimman nopeasti. Tekniikka ja erityisesti 112 Suomi -sovellus on tässä hyvä apuväline.
Juhannuksena tehtiin 24 900 ilmoitusta hätänumeroon
Hätäkeskuslaitos vastaanotti perjantain 20.6. ja sunnuntain 22.6. välisenä aikana yhteensä noin 24 900 hätäilmoitusta (28 300 vuonna 2024), joista 12 400 välitettiin tehtäväksi viranomaisille (14 000 vuonna 2024).