Under nödnummerveckan uppmärksammas beredskapen
Den riksomfattande säkerhetskampanjen ordnas igen i år under nödnummerveckan 6–12 februari. Kampanjen kulminerar i 112-dagen lördag 11.2. Temat är "Beredskap är en av vardagens små handlingar".
Nödcentralsverket samordnar återigen den riksomfattande säkerhetskampanjen – nu för 26:e gången. 112-dagen är de finländska säkerhetsaktörernas gemensamma evenemang för att förbättra säkerheten i vardagen.
– Kampanjens syfte i år är att uppmuntra människor till att förbereda sig på olika störningar och undantagssituationer samt förebygga olika farliga situationer. Vi hoppas att medierna också kommer att delta i kampanjen och förmedla beredskapsrelaterad information till sin publik. Tillsammans kan vi främja vardagssäkerheten, säger Katri Kalliomäki, kommunikationssakkunnig vid Nödcentralsverket och projektledare för kampanjen.
Under 112-dagarsveckan påminner Nödcentralsverket om korrekt användning av nödnumret, beredskap för strömavbrott samt användningen av och funktionerna i mobilapplikationen 112 Suomi. I år deltar nödcentralerna i publikevenemang på fem olika orter.
Nödnummerveckan 6.–12.2.
- 112-dagen är de finländska säkerhetsaktörernas gemensamma kampanj för att förbättra säkerheten i vardagen.
- Kampanjens festdag är den 11 februari varje år och kampanjen är i gång hela veckan, i år 6.–12.2.
- 112-dagen som redan har blivit tradition har firats i Finland sedan 1997.
- Under kampanjveckan kan vem som helst delta i 112-dagen genom att ordna ett publikevenemang tillsammans med andra aktörer, genomföra en temadag till exempel på arbetsplatsen, i skolan eller hobbygruppen eller genom att dela värdefull säkerhetsinformation på sociala medier.
- 112-dagen är en finsk uppfinning och dagen har firats i Europa sedan 2008. 112-dagen är en EU-omfattande och synlig säkerhetskampanj, som kan bidra till att kommunicera effektivt om säkerheten. Mer information om hur 112-dagen firas finns på dagar finns på Europeiska nödnummerorganisationens (EENA) webbplats och kanaler på sociala medier.
- Läs mer på 112-dagens webbplats och på kampanjens sociala mediekanaler på Facebook, Twitter och Instagram, #112paiva, #112dagen och #112day.
- Se och ladda ner 112-dagens bilder och material för användning.
Test av systemet för förmedling av varningsmeddelanden på 112-dagen 11.2. kl. 11.20.
Det officiella förmedlingssystemet för varningsmeddelanden testas igen den 11.2. från kl. 11.20. I testet förmedlas varningsmeddelanden till tv och text-tv:s sida 112, radio och appen 112 Suomi. Nödcentralsverket publicerar också varningsmeddelanden på Nödcentralsverkets Facebook- och Twitterkonton.
Läs mer: Varning för fara – Nödcentralsverket förmedlar varningsmeddelanden.
Se även
Nödnumret ger säkerhet för barn och ungdomar
Olika betoningar för olika målgrupper
Det går att prata tryggt om självdestruktivitet
Guiden om beredskap för störningar och kriser finns nu i appen 112 Suomi
Beredskapsguiden, som riktar sig till hela befolkningen, innehåller anvisningar om beredskap för exceptionella situationer och om hur man ska agera under dem. Guiden finns nu under fliken Tjänster i mobilappen 112 Suomi.
Nödnumret ger säkerhet för barn och ungdomar
Det är en säkerhetsgärning att lära barn rätt användning av nödnumret. Det är viktigt att prata med barn om identifiering av nödsituationer och inge mod att ringa ett nödsamtal.
Olika betoningar för olika målgrupper
112-dagen är en riksomfattande kampanj vars syfte är att fästa finländarnas uppmärksamhet vid nödnumret 112 och vid att identifiera nödsituationer. I 112-utbildningen är det bra att fundera på den verksamhet och förståelse som är typisk för målgruppen. Exempelvis lönar det sig att betona andra saker för barn och unga än för äldre personer eller till exempel för invandrare och utlänningar.
Vid årsskiftet behandlades omkring 14 200 nödmeddelanden vid nödcentralerna
Flest anmälningar gjordes till nödnumret under årsskiftet; vandalism, ordningslagen överträdelser och andra störande beteende, ramlat omkull och försämrat allmäntillstånd. De flesta uppdragen förmedlades vidare till akutsjukvården.
Nödnumret svarade på 19 700 samtal under julen
Flest anmälningar gjordes till nödnumret under jultiden; försämrat allmäntillstånd, ramlat omkull och bröstsmärta. De flesta uppdragen förmedlades vidare till akutsjukvården.