Hätäkeskuksissa vastaanotetaan usein ilmoituksia, joissa ilmoittaja kertoo kuulevansa jostain huoneistosta palovaroittimen äänen, ja epäilee näin mahdollista tulipaloa. Soitot tulevat usein kerrostaloista, joissa naapurin palovaroitin on alkanut soimaan, ja sen ääni kantautuu naapuriasuntoihin. Joskus myös ulkoilija saattaa kuulla omakotitalosta kadulle asti kuuluvan palovaroittimen äänen.
Mitä näissä tilanteissa voi tehdä ennen hätänumeroon soittamista?
1. Katso, näkyykö palon merkkejä. Näetkö selvästi liekkejä tai savua? Tupruttaako savua ulos asunnosta esimerkiksi rappukäytävään, talon räystäiden alta, parvekkeelta tai näkyykö jotain savuntapaista ilmassa? Jos savua ei selvästi näy, haiseeko savu?
2. Tarkista, ollaanko asunnossa kotona. Mikäli mahdollista, soita asunnon ovikelloa ja herätä siellä olevien asukkaiden huomio, että palovaroittimen ääni on kuultu. Huhuile postiluukusta selkeästi ja kuuluvasti. Koputtele ikkunoihin.
3. Soita hätänumeroon 112 ja toimi päivystäjän antamien ohjeiden mukaan. Opasta tarvittaessa apu paikalle.
4. Mikäli palonalku on pieni ja alkusammutus voidaan tehdä turvallisesti, yritä sammuttaa palo itseäsi vaarantamatta. Varoita tarvittaessa muita paikalle tulevia sivullisia tilanteesta ja kerro, että hätänumeroon on soitettu. Soita tarvittaessa taloyhtiön huoltopäivystyksen numeroon, joka löytyy kerrostaloissa alaoven läheisyydestä. Näin heillekin välittyy tieto tilanteesta, mikäli asuntoihin pääsemiseksi tarvitaan yleisavainta.
5. Muista oma turvallisuus. Älä mene savuiseen rappukäytävään tai jää palopaikan läheisyyteen, mikäli altistuisit savulle, vaan pysy omassa asunnossasi tai riittävällä etäisyydellä. Jos kerrostalossasi palaa, tee itsesi näkyväksi paikalle tuleville pelastajille esim. parvekkeella tai ikkunassasi.
Palovaroitin voi pelastaa henkesi. Tarkista sen kunto säännöllisesti.
Anne, hätäkeskuspäivystäjä