1. Hätäkeskuslaitos virastona

Hätäkeskuslaitoksen tehtävänä on hätäilmoitusten vastaanottaminen, tilannearviointi ja tehtävän välittäminen eri viranomaisille. Hätänumeron 112 lisäksi palveluja ovat mm. 112 Suomi -sovellus, hätätekstiviestipalvelu, ajoneuvojen automaattinen hälytysjärjestelmä eCall, vaaratiedottaminen sekä automaattisiin palo- ja rikosilmoituksiin liittyvät palvelut. Hätäkeskuslaitoksen strategia vuosille 2025-2028 on vahvistettu tammikuussa 2025. Viraston strateginen tahtotila ja visio on tuottaa laadukkaat hätäkeskuspalvelut kaikissa oloissa. 

Henkilöstöön kuuluu noin 600 hätäkeskustoiminnan asiantuntijaa, jotka työskentelevät verkottuneella toimintamallilla kuudella eri paikkakunnalla: Keravalla, Turussa, Porissa, Kuopiossa, Vaasassa ja Oulussa. Hätäkeskuslaitos on avun ja turvan ensimmäinen viranomaislenkki auttamisen ketjussa, jossa yhteistyö laajan verkoston kanssa on avainasemassa. 
Vuonna 2024 Hätäkeskuslaitoksessa vastaanotettiin yhteensä 2 792 620, joista hätäpuheluita oli 2 696 020.

Hätäpuhelujen lisäksi vastaanotettiin ilmoitinlaitehälytyksiä, eCall-hälytyksiä (autojen auttomaattinen hätäpuhelujärjestelmä) sekä hätätekstiviestejä. Hätäilmoitusten perusteella viranomaisille välitettiin 1,4 miljoonaa tehtävää.

2.1 Kestävyystyön johtaminen ja hallinto 

Hätäkeskuslaitoksessa pyrimme korostamaan vastuullisuuden kulttuuria koko organisaatiossa ja vakiinnuttamaan kestävän kehityksen tavoitteiden huomioiminen kaikessa toiminnassa.

Hätäkeskuslaitos on hajautettu organisaatio, joka toimii kuudella eri paikkakunnalla Suomessa. Tiettyjä toimintoja erityisesti hallinto- ja tukipalveluissa on keskitetty ja toisaalta tavoitteena on toimia mahdollisimman verkostomaisesti ja joustavasti. 

Yhtenä kehittämistarpeena on tunnistettu vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvien asioiden käsittely nykyistä verkostoituneemmin siten, että ne ovat osa päivittäistä agendaa eri toiminnoissa. Lisäksi on tarvetta lisätä teemaan liittyvää yleistä tietoisuutta koko henkilöstölle. Aiheeseen liittyvää koulutusta suunnitellaan osaksi viraston sisäistä koulutusohjelmaa.

Hätäkeskuslaitos on hajautettu organisaatio, joka toimii kuudella eri paikkakunnalla Suomessa. Tiettyjä toimintoja erityisesti hallinto- ja tukipalveluissa on keskitetty ja toisaalta tavoitteena on toimia mahdollisimman verkostomaisesti ja joustavasti. 

2.2 Kestävyystyön tavoitteet

Hätäkeskuslaitoksessa on vahvistettu kestävän kehityksen toimenpidesitoumus, jossa on kuvattu keskeisimmät kestävän kehityksen tavoitteet ja toimenpiteet. Useita toimenpidesitoumuksessa kuvattuja toimenpiteitä tehdään jo nyt ja uusien toimenpiteiden osalta etsimme jatkuvasti parhaita mahdollisia käytäntöjä. 

Kestävän kehityksen toimenpiteitä ja niiden mittareita on mahdollisuus sisällyttää Hätäkeskuslaitoksen vuosittaiseen tulossopimukseen. 

Parhaillaan Hätäkeskuslaitoksessa on käynnissä mittava projekti, jossa kartoitetaan viraston ydinjärjestelmäpalveluiden hiilijalanjäljen syntymistä ja etsitään ratkaisuja sen edelleen pienentämiseksi. Muut toimenpiteet liittyvät muun muassa viraston toimitilojen energiatehokkuuteen, kestävien hankintojen toteuttamiseen sekä matkustamisesta aiheutuvien päästöjen vähentämiseen.

Varsinaisessa operatiivisessa palvelutuotannossa syntyvä jätteen määrä on häviävän pieni, syntyvä jäte on rinnastettavissa kotitalousjätteeseen.  Suurimmassa osassa toimipisteitä jätteiden asianmukainen lajittelu ja kierrätys on jo arkipäivää. Viraston virka-autojen uusiminen on yksi asia, jossa kiinnitämme huomiota energiatehokkuuteen sekä vähäpäästöisyyteen.