Vaatimuksena sekä suomen- että ruotsin kielen taito
Haku hätäkeskuspäivystäjän kaksikieliseen koulutukseen alkaa ensi viikolla
Uusia suomen- ja ruotsin kielen osaajia tarvitaan hätäkeskuspäivystäjiksi eri puolille Suomea. Suurin yksittäinen henkilöstötarve kohdistuu Vaasan hätäkeskukseen, mutta myös Turun ja Keravan keskuksissa tarvitaan kaksikielisiä päivystäjiä. Tutkinnon suorittaneet pääsevät koulutusta vastaaviin töihin heti valmistumisen jälkeen.
Ensi viikolla alkaa haku hätäkeskuspäivystäjäkoulutuksen kaksikieliselle kurssille. Jotta voi tulla valituksi, hakijan tulee hallita sujuvasti sekä suomen- että ruotsin kieli. Kyseessä on toinen kerta, kun kielitaitovaatimuksena on molemmat kotimaiset kielet.
Kielitaito testataan alkusyksystä valintakokeiden yhteydessä. Hakijoille, joilla on koulusivistyskielenä suomi, pidetään kielikoe ruotsin kielestä ja hakijoille, joilla on koulusivistyskielenä ruotsi, pidetään kielikoe suomen kielestä. Kielikokeesta tulee saada hyväksytty tulos.
Kaksikielisellä kurssilla tavoitellaan ruotsinkielisen palvelutason vahvistamista hätäkeskuksissa ympäri Suomen. Tällä hetkellä 11 % hätäkeskuspäivystäjistä hoitaa työtä molemmilla kotimaisille kielillä.
− Kaksikielisen kurssin myötä tavoitteena on saada 24 uutta kielitaitoista hätäkeskuspäivystäjää töihin hätäkeskuksiimme, kertoo Hätäkeskuslaitoksen henkilöstöpäällikkö Antti Koskela.
Henkilöstötarve erityisesti Vaasan hätäkeskuksessa
Hätäkeskuspäivystäjän koulutukseen on tullut aikaisempina vuosina paljon hakijoita Kuopion seudulta, missä myös koulutus pääosin järjestetään. Nyt tavoitteena on houkutella hakijoita erityisesti Pohjanmaalta, mutta myös Uusimaalta.
Tällä hetkellä Vaasan hätäkeskuksessa on avoinna 9 hätäkeskuspäivystäjän virkaa. Lähivuosina useampi päivystäjä eläköityy, jolloin tarve uusille osaajille kasvaa entisestään. Ruotsinkielisen päivystyshenkilöstön vajaus on huolestuttava.
− Tarvitsemme jatkuvasti uusia osaajia päivystyssaliin, jotta varmistamme ydintehtävämme toteutumisen, kertoo Vaasan hätäkeskuksen päällikkö Kari Pastuhov.
Opintoja Kuopiossa ja Tampereella
Haku hätäkeskuspäivystäjän koulutukseen on 8.5.–2.6.2023. Pohjakoulutusvaatimuksena on joko lukion oppimäärä, ylioppilastutkinto, ammatillinen perustutkinto tai ammattitutkinto. Opinnot alkavat tammikuussa 2024 ja kestävät 1,5 vuotta.
Koulutus on laajuudeltaan 90 opintopistettä ja sen järjestää Pelastusopisto Kuopiossa. Osa kursseista suoritetaan Poliisiammattikorkeakoululla Tampereella ja osa voidaan suorittaa itsenäisesti verkko-opetuksessa. Tutkinnon aikana on kaksi työharjoittelua, jotka suoritetaan hätäkeskuksissa Vaasassa, Oulussa, Kuopiossa, Porissa, Turussa tai Keravalla. Opetus, majoitus ja ruokailut ovat opiskelijalle pääosin maksuttomia.
Tutustu myös
Valmistujaisia juhlittiin Pelastusopistolla
Työhyvinvointi näkyy arjessa
Hätäkeskusammattilaisia palkittiin ansiokkaasta työstä
112 Suomi -sovellukseen uusia ominaisuuksia
112 Suomi- sovellukseen tehdään ohjelmistopäivitys tänään 3. syyskuuta. Päivityksessä sovellukseen tuodaan uusi widget-ominaisuus ja parannetaan muun muassa vaaratiedotteiden näyttämiseen liittyvää toiminnallisuutta.
Ensihoidolle välitetyt tehtävät kääntyivät laskuun
Hätäkeskuslaitos välitti tammi-kesäkuun 2024 aikana noin puolet hätäilmoituksista tehtäväksi auttaville viranomaisille. Puolen vuoden tilastot osoittavat, että ensihoidolle välitettyjen tehtävien määrä laski 10 prosentilla viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.
Yleinen ALV-kanta muuttuu – Vaikuttaa ilmoitinlaitteiden laskutukseen 1.9. alkaen
Yleinen ALV-kanta nousee 1. syyskuuta 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Liiketaloudellisesti hinnoiteltavat ilmoitinlaitteet, jotka liitetään Hätäkeskuslaitokseen 1.9. jälkeen, laskutetaan uudella verokannalla.
Hyvä, paha verkko
Poliisin päivän teemana tänä vuonna on Hyvä, paha verkko. Verkon vaarat kuuluvat toisinaan myös hätälinjalla.
Lapsille opetetaan hätätilanteiden tunnistamista
Lapset ovat erinomaisia hätäilmoituksen tekijöitä, vaikkei heidän koskaan soisi joutuvan hätätilanteisiin. Lapsille on kuitenkin tärkeää opettaa hätänumeron oikeaa käyttöä siinä missä aikuisillekin.