Hätäkeskuksissa varaudutaan päättäjäisviikonloppuun
.jpg/672e3b0e-ba36-26a0-5488-61775adca10e?t=1695363623716&width=1200)
Nuoret juhlivat tulevana viikonloppuna ansaitusti koulujen päättymistä ja kesäloman alkamista. Hätälinjalla päättäjäisviikonloppu näyttäytyy tavallisesti normaalia kesäviikonloppua vilkkaampana.
Päättäjäisviikonloppuna juhlitaan koulujen päättymistä ja kesäloman alkua eri puolilla Suomea. Vaikka suurin osa nuorista juhlii maltillisesti ja mallikkaasti, kuuluu lomien alku tyypillisesti myös hätälinjalla. Ensihoidolle, poliisille, sosiaalipäivystykselle ja pelastustoimelle välitettäviin tehtäviin liittyy perinteisesti päihteiden käyttöä, häiriökäyttämistä, väkivaltaa sekä alkoholin vaikutusta eriasteisina myrkytystiloina ja loukkaantumisina. Hätäkeskuksissa viikonloppuun varaudutaankin perinteisesti työvuorosuunnittelun keinoin.
− Olemme varautuneet normaalia viikonvaihdetta suurempaan kysyntään keskittämällä henkilökuntaa viikonlopulle mahdollisuuksiemme mukaan, johtokeskuksen päällikkö Lasse Matilainen kertoo.
Ennakoi ja keskustele
Hätäkeskuslaitoksesta muistutetaan, että useimmat hätätilanteet olisivat vältettävissä hyvällä ennakoinnilla. Aikuisten on hyvä sopia nuorten kanssa etukäteen, missä ja kenen kanssa iltaa vietetään ja miten nuori pääsee kotiin. Huoltajien kannattaa pitää puhelimessa äänet päällä ja vastata, mikäli tuntemattomasta numerosta tavoitellaan. Soittaja voi olla viranomainen, joka soittaa lapsesi asialla.
− Kun hätäkeskuksesta on välitetty tehtävä viranomaiselle, he voivat tavoitella joko tehtävän kohteena olevaa henkilöä tai tehtävän aikana esimerkiksi huoltajaa puhelimitse. Numero voi silloin olla tuntematon tai salainen, Matilainen täsmentää.
Nuorten kannattaa varmistaa, että puhelimessa on riittävästi akkua ja mukana lämpöistä vaatetta. Kaveria ei pidä jättää yksin varsinkaan päihtyneenä. Koulukirjojen polttaminen voi levitä suureksi maasto- tai rakennuspaloksi, ja sähköpotkulaudoilla ajaminen päihtyneenä päättyy usein varsin kivuliaasti. Juhlan lomassa on myös hyvä muistaa, että väkivalta ei tee tulevaisuudesta valoisaa.
Rohkeutta on tehdä hätäilmoitus
Hätäkeskuslaitoksesta muistutetaan, että hätäilmoituksen tekeminen ei koskaan pahenna asiaa. Ilmoittamatta jättäminen sen sijaan voi niin tehdä. Pahoinpitelyn näkeminen, ystävien vaaralliset temput ja myrkytystilan saanut nuori ovat esimerkkejä tilanteista, jolloin nuoret voivat miettiä, uskaltaako tilanteeseen puuttua. Rohkeutta on auttaa ja tehdä hätäilmoitus.
Nuoret voivat myös jännittää puhelimeen puhumista vieraan ihmisen kanssa ja pohtia, osaako hän tehdä hätäilmoituksen. Hätänumeroon soittaessa ei tarvitse etukäteen tietää, mitä tilanteesta pitäisi osata kertoa, ja soittaa voi, vaikka puhelimen saldo olisi loppu.
− Tärkeintä on tunnistaa tai osata epäillä hätätilannetta, soittaa 112 ja vastata hätäkeskuspäivystäjän esittämiin kysymyksiin rehellisesti, Matilainen rohkaisee.
Viikonloppu on monelle koululaiselle ja opiskelijalle vuoden taitekohta. Edessä on kesäloma ja kenties kokonaan uusi elämänvaihe. Sitä pitääkin juhlistaa turvallisuusasiat huomioiden. Hätäkeskuslaitos onnittelee kaikkia koulunsa päättäviä ja valmistuvia!
Edit 26.5.2025 klo 11:57 Kieliversioihin lisätty kuva.
Tutustu myös
Suomalainen hätäkeskustoiminta herättää kansainvälistä kiinnostusta
Kansainvälinen 112-konferenssi Helsingissä
Tehtävien priorisointi mahdollistaa avun akuutissa hädässä
Hätäkeskuksissa varaudutaan päättäjäisviikonloppuun
Nuoret juhlivat tulevana viikonloppuna ansaitusti koulujen päättymistä ja kesäloman alkamista. Hätälinjalla päättäjäisviikonloppu näyttäytyy tavallisesti normaalia kesäviikonloppua vilkkaampana.
Suomalainen hätäkeskustoiminta herättää kansainvälistä kiinnostusta
Suomen ainutlaatuinen malli tuottaa hätäkeskuspalveluita houkuttelee vuosittain useita kansainvälisiä vieraita seuraamaan hätäkeskustoiminnan arkea. Kustannustehokkaasta ja avun nopean hälyttämisen mahdollistavasta mallista halutaan ottaa mallia maailmalla.
Hätänumeron esteettömyyteen tulossa parannuksia
Hätätekstiviestipalvelun käyttäjiltä vaadittu rekisteröitymisvelvoite päättyy kesäkuussa 2025. EU:n esteettömyysdirektiivin mukainen reaaliaikainen teksti (RTT) otetaan käyttöön hätäilmoituksen yhteydessä kahden vuoden kuluttua.
Kansainvälinen 112-konferenssi Helsingissä
Euroopan hätänumerojärjestö EENA järjestää konferenssin Helsingin Messukeskuksessa 9.–11. huhtikuuta. Tapahtuma kokoaa yhteen turvallisuuden ja teknologian edustajia ympäri maailmaa.
Ylijohtaja Taito Vainio: toimintavarmuutemme säilyy kaikissa oloissa
Taito Vainio aloitti maaliskuun alussa toisen viisivuotiskautensa Hätäkeskuslaitoksen ylijohtajana. Tulevien vuosien aikana hänen työtä kehystävät toimintaympäristön muutoksen myötä nousevat haasteet.