Pyörä siivittää matkan tekoa sekä töihin että vapaa-ajalla
Hätäkeskuslaitoksen työntekijöillä on ollut keväästä asti mahdollisuus hankkia työsuhdepolkupyörä. Pitkään toivotulla työsuhde-edulla Hätäkeskuslaitos kannustaa työntekijöitä liikkumaan ja pitämään itsestä huolta.
Henkilöstötilanne sekä työtyytyväisyys paranivat alkuvuonna
Alkuvuoden aikana Hätäkeskuslaitokseen rekrytoitiin 61 uutta hätäkeskuspäivystäjää, sairauspoissaolot kääntyivät laskuun ja henkilökunnan työtyytyväisyys lisääntyi.
Reaaliaikainen tekstinsyöttö hätäilmoitustavaksi vuonna 2025
Hätäilmoituksen tekeminen reaaliaikaisella tekstinsyötöllä (RTT) tulee mahdolliseksi vuoden 2025 loppuun mennessä. Uusi hätäilmoitustapa auttaa erityisesti henkilöitä, joilla on kuulemisen tai puhumisen kanssa haasteita. Hätäkeskuslaitoksella on jo otettu ensiaskelia RTT:n kehitystyössä.
112 seminaarissa keskusteltiin varautumisesta ja teknologian kehittymisestä
Hätäkeskuslaitoksen 112 seminaaria vietettiin Helsingissä 30.-31.8.2023. Sidosryhmille suunnattujen seminaaripäivien kantavina teemoina olivat varautuminen tulevaisuuteen ja uudet teknologiset ratkaisut hätäkeskustoiminnassa.
Työkykyjohtamisen kehittämisen vaikutuksia jo nyt havaittavissa
Hätäkeskuslaitoksen johtaminen on ollut viime vuosina kehittämisen kohteena ja kehittäminen jatkuu edelleen. Yksi kehittämisalueista on ennakoiva työkykyjohtaminen, jolla parannetaan henkilöstön työhyvinvointia.
PRO 112 -palkittu Virpi Meri
Oppiminen on tärkeä työelämätaito

Hätäkeskuslaitos on myöntänyt PRO 112 -palkinnon koulutussuunnittelija Virpi Merelle. Meri on ollut mukana vaikuttamassa siihen, että hätäkeskuksissa työskentelee tänä päivänä rautaisen ammattitaidon omaavia hätäkeskustoiminnan ammattilaisia.
Meri on toiminut koulutussuunnittelijana miltei viraston perustamisen alusta lähtien. Hätäkeskuslaitos perustettiin vuonna 2001 ja Meri aloitti työt koulutussuunnittelijana muutama vuosi sen jälkeen, vuonna 2006. Meri käynnisti Hätäkeskuslaitoksen valtakunnallisen työhyvinvointiryhmän toiminnan ja kehitti työhyvinvoinnin ja osaamisen kehittämisen rakenteet ja prosessit.
– Olin ensimmäinen koulutussuunnittelija, ja sain melko vapaasti lähteä luomaan omaa toimenkuvaani. Tietyt suuntaviivat olivat toki olemassa, mutta lähes tyhjästä nyhjäistiin osaamisen ja työhyvinvoinnin kehittämisen tontti käyntiin. Toimin tuolloin henkilöstön edustajana johtoryhmässä ja sain vietyä läpi ajatuksen siitä, että työhyvinvointi on myös paljon muuta kuin sairauspoissaolojen seuraamista. Tästä on tultu aimo harppaus eteenpäin, kun esim. työkykyjohtamisesta on nyt tulossa arkipäivää.
Viime vuosina Meri on keskittynyt henkilöstön osaamisen kehittämiseen, koulutusjärjestelyjen organisointiin sekä hätäkeskuspäivystäjätutkintoon liittyvään oppilaitosyhteistyöhön Pelastusopiston ja Poliisiammattikorkeakoulun kanssa. Työn vaikutukset ja saavutukset ovat suuret – onhan suomalainen hätäkeskuspäivystäjien koulutus yksi maailman monipuolisimmista ja laajimmista.
– Henkilöstön hyvä ja laaja koulutus mahdollistaa osaltaan maailman yhtä edistyksellisintä hätäkeskustoimintaa, missä kaikkien hälytettävien viranomaisten riskinarvio tehdään samassa paikassa, ja apu tavoitetaan yhdestä hätänumerosta 112, Meri toteaa.
Sydämen asiana osaamisen ja työhyvinvoinnin kehittäminen
Meri on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri, ja hän on erikoistunut aikuiskoulutukseen. Hätäkeskusten päivystyshenkilöstön täydennyskoulutusta järjestetään paikan päällä hätäkeskuksissa, jolloin esihenkilöiden, vuoromestarien ja ennen kaikkea ylipäivystäjän rooli on tärkeä osaamisen kehittämisessä. Meren yksi tehtävistä on lisätä henkilöstön koulutusosaamista.
– On tiedostettava, että ihmiset oppivat eri tavoilla. Koulutuksen laatua ja opetusmenetelmien monimuotoisuutta voi aina parantaa. Psykologinen turvallisuus, innostaminen, kannustaminen, yhdessä tekeminen ja keskustelu tukevat oppimista. Hyvää oppimiskulttuuria voi aina kehittää paremmaksi.
Lisäksi Meri painottaa jokaisen omaa vastuuta omissa oppimistaidoissa, jota hän pitää erittäin tärkeänä, meille kaikille kuuluvana työelämätaitona.
– Oppiminen on 2020-luvun keskeisin työelämätaito, jota työpaikalla tulee aktiivisesti tukea. Oppimisen oppiminen on noussut tärkeäksi metataidoksi, joka erottaa parhaiten suoriutuvat yksilöt ja tiimit muista.
Meri kokee, että Hätäkeskuslaitoksessa on ollut hyvä kokeilukulttuuri; on ollut vapaus kokeilla erilaisia toimintatapoja toiminnan kehittämiseksi.
– On uskallettu kokeilla, mutta uskalletaan myös todeta, jos aika ei ole vielä kypsä uusille ajatuksille tai toimintatavoille, hän sanoo.
Osaaminen vaikuttaa työhyvinvointiin
Virpi Mereä PRO 112 -palkinnon saajaksi esittivät yhdessä kaikkien hätäkeskusten päälliköt. Perusteluissaan he toteavat, että Meri on pitkän uransa aikana ollut kehittämässä niin sisäistä kuin ulkoistakin koulutusta niin henkilöstön kuin asiakkaidenkin parhaaksi. Osaamisen hallinta ja kehittäminen sekä henkilöstön työhyvinvointi ovat nousseet keskiöön hänen pitkäjänteisen työn ansiosta. Hän on kehittänyt myös työhyvinvointia, mihin osaaminen ja työn hallinnan tunne vaikuttaa suuresti.
– Olen iloinen saamastani palkinnosta erityisesti siksi, että sen teemana on osaaminen ja työhyvinvointi. Tämä kunnianosoitus on tietysti erityisen tärkeä itselleni, mutta sitä se on myös kaikille niille, jotka työskentelevät osaamisen, oppimisen ja työhyvinvointiasioiden parissa.
PRO 112 -palkinto myönnettiin henkilöstön palkitsemistilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona 31.5.2023. Tilaisuudessa paikalla olivat myös sisäministeri Krista Mikkonen ja pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka.
PRO 112 -palkinto luovutetaan vuosittain henkilölle, joka on tehnyt ammattimaista ja ansiokasta työtä hätänumeron 112 sekä hätäkeskustoiminnan kehittämisen hyväksi, tukenut yleisesti myönteisen turvallisuuskulttuurin vahvistamista sekä toiminut yleisesti PRO 112 -hengen mukaisesti.