Pyörä siivittää matkan tekoa sekä töihin että vapaa-ajalla

Julkaisuajankohta 21.9.2023 11.29
Uutinen

Hätäkeskuslaitoksen työntekijöillä on ollut keväästä asti mahdollisuus hankkia työsuhdepolkupyörä. Pitkään toivotulla työsuhde-edulla Hätäkeskuslaitos kannustaa työntekijöitä liikkumaan ja pitämään itsestä huolta.

Hätäkeskuslaitoksella on ollut käytössä jo parin vuoden ajan aktiivinen aloitetoiminta. Jokainen työntekijä voi jättää aloitteen tai kehitysehdotuksen työyhteisön hyväksi. Vuonna 2022 aloitetoimintakunta sai ehdotuksen työsuhdepolkupyörän hankkimisesta. Aloite otettiin käsittelyyn ja työsuhdepolkupyörien hankinnan mahdollisuutta ryhdyttiin selvittämään palveluntuottajien kautta. Apua ja kokemuksia kysyttiin myös muilta virastoilta, joilla on etu jo käytössä. Kartoitus ja kilpailutus kestivät lopulta yli vuoden. Uusi työsuhde-etu tuli hyödynnettäväksi toukokuussa 2023.

− Vastaanotto oli huikea. Kun etu tuli käytettäväksi, ensimmäisen kuukauden aikana yli 100 häkeläistä ilmoitti halukkuudesta hankkia työsuhdepolkupyörä, kertoo työhyvinvointiasiantuntija Elina Rautanen.

Tällä hetkellä jo yli 80 hätäkeskuslaista on hankkinut oman työsuhdepolkupyörän ja lisää on odotettavissa. Järjestelmään, jonka kautta pyörä hankitaan, on rekisteröitynyt jo toista sataa käyttäjää eli sellaista, jotka harkitsevat edun käyttöönottoa ja pyörän hankintaa.

Päivittäistä iloa

Sovellusasiantuntija Minna Ylinen hankki ensimmäisten joukossa työsuhdepolkupyörän. Sopiva pyörä löytyi omasta kotikaupungista. Hankinnan jälkeen Minna on aloittanut aamunsa pyörälenkillä. Lenkki on toimittanut työmatkan virkaa, mutta päättynyt useimmiten etätyöpisteeseen, eli kotiin. Aamuinen pyörälenkki on tuonut virtaa ja jaksamista koko päiväksi.

Iloa työsuhdepolkupyörästä on löytänyt myös ylipäivystäjä Laura Valtonen. Laura oli jo toissa kesänä ihastunut sähköavusteiseen vuokrapyörään, jolla hän ajoi muutaman tunnin ajan pitkin metsiä. Nyt uusi työsuhde-etu mahdollisti oman pyörän hankkimisen vuokraamisen sijaan. Laura onkin hyödyntänyt pyörää jo miltei kaikin puolin.

− Uusi pyörä on innostanut liikkumaan enemmän ja tutustumaan myös nykyiseen kotikaupunkiin uudella tavalla. Myös työmatkat taittuvat nykyään pyörällä, Laura kertoo.

Kehittämisosaston johtaja Arttu Perttula oli harkinnut hankkivansa sähköavusteisen maastopyörän joka tapauksessa, joten työsuhdepyöräetu tuli loistavaan saumaan. Ennen päätöksentekoa Arttu kävi koeajamassa muutamia eri pyörämalleja, kunnes mieluinen pyörä löytyi vähän käytettynä. Hankinnan jälkeen Artulle on kertynyt pyöräkilometrejä jo melkoisesti. 

− Edelleen hymyilyttää sähkön tuoma lisävauhti metsäpoluilla, kertoo Arttu.

Monipuolisia työsuhde-etuja

Työhyvinvointi ja työkyky ovat moninainen kokonaisuus, joka koostuu fyysisestä, psyykkisestä, sosiaalisesta ja asenteellisesta ulottuvuudesta. Hätäkeskuslaitoksessa onkin pyritty huomioimaan kaikki työhyvinvointiin vaikuttavat osa-alueet mahdollistamalla monipuolisia työsuhde-etuja henkilöstölle.

− Työnantajan tehtävä on mahdollistaa hyvä työkyky ja teemme sen eteen työtä koko ajan. Kannustamme myös jatkuvasti itsestä huolta pitämiseen, sillä loppupelissä monesta asiasta vastaa jokainen itse, kertoo Rautanen.

Hätäkeskuslaitoksessa työskenteleville on tarjolla kattavat työterveyspalvelut, jonka kautta on mahdollista hyödyntää lukuisia ennakoivan työkyvyn tukevia palveluita. Lisäksi kaikissa hätäkeskuksissa on työkykyä tukevia liikuntavälineitä, sähköpöytiä ja mm kuntosalit. Keskuksien tyhytiimit järjestävät ympäri vuoden erilaista virkistystoimintaa ja kampanjoita. ePassietua ja tyhyrahaa on kaikille jyvitetty kiva potti, lounasetua unohtamatta.

− Sanoisin, että meillä on erilaisia etuja ja tukimuotoja poikkeuksellisen runsaasti, kertoo Rautanen.

Ja jos joku työhyvinvointia lisäävä etu vielä puuttuu listalta, on henkilöstöllä mahdollisuus vaikuttaa siihen. Kuten kävi työsuhdepolkupyörän kohdalla.

Lue lisää Hätäkeskuslaitoksen henkilöstöeduista.

Henkilöstö