Vaasassa vastataan valtaosaan ruotsinkielisistä hätäpuheluista

Julkaisuajankohta 17.5.2023 17.07
Uutinen
Kuvassa Hätäkeskuslaitoksen logo ja Suomen kartta, johon on merkitty hätäkeskusten sijaintipaikat. Vaasan hätäkeskuksen sijainti on ympyröity.

Yksi Hätäkeskuslaitoksen hätäkeskuksista sijaitsee Vaasassa. Vaasan pienessä, oman henkilöstön keskuudessa "ihmisen kokoiseksikin" kutsutussa hätäkeskuksessa on kaksikielinen kulttuuri.

Asiantuntija Pia Latva kertoo, että valtaosa ruotsinkielisistä hätäpuheluista ohjautuvat Vaasan hätäkeskukseen, missä työskenteleekin suuri osa Hätäkeskuslaitoksen kummallakin kotimaisella kielellä työtään tekevistä hätäkeskuspäivystäjistä. 

- Oman haasteensa työhön tuo ruotsin kielen eri murteet. Esimerkiksi Närpiössä ja Kokkolassa puhutaan hyvinkin erilaisia ja vahvoja murteita, Pia toteaa.

Hän haluaa kuitenkin oikaista sitä yleistä harhaluuloa, että Vaasan hätäkeskuksessa olisi pakko osata ruotsia.

- Ruotsia ei ole pakko osata, pelkkää suomeakin työkielenä käyttäen pärjää ja voi tehdä hätäkeskuspäivystäjän töitä. Toki kaksikielisyydestä on etua ja myös kannustamme tähän kielilisää maksamalla, joka on 50-100 euroa kuukaudessa, hän kertoo. 

Henkilöstöosastolla hallintosihteerinä työskentelevä Joona Linna kertoo, että Vaasan hätäkeskuksessa työskentelee tällä hetkellä 62 henkilöä ja henkilöstön keski-ikä on noin 50. Henkilömäärältään Vaasan hätäkeskus on Hätäkeskuslaitoksen pienin. Noin 60 % hätäkeskuksen henkilöstöstä on sitoutunut työskentelemään kummallakin kotimaisella kielellä.

– Hätäkeskuksen pienuus on omalla tavallaan myös vahvuus, meillä on hyvä yhteishenki ja kotoisa ilmapiiri. Oman henkilöstön keskuudessa huumori kukkii. Kaksikielinen kulttuuri on myös rikkaus – on hauskaa kuunnella, miten jotkut voivat vaihtaa kieltä sujuvasti vaikka kesken lauseen, Joona kertoo ja lisää, että itse hän kuitenkin puhuu vain suomea ja englantia.

Hyvä ilmapiiri

Vaasan hätäkeskuksessa on oma työhyvinvointi-ryhmä, joka järjestää vapaa- ja työajalle monenlaista työhyvinvointia tukevaa toimintaa. 

– Meillä on hyvä ilmapiiri ja työkaverien kanssa halutaan viettää aikaa myös vapaa-ajalla. Viimeksi kävimme kokeilemassa hydrospinningiä, kävimme laskettelu- ja mökkireissulla ja työpaikalla järjestimme keväällä hedelmäviikon, Pia luettelee joitakin tyhy-tempauksia mainitakseen.

Uusia työkavereita odotetaan

Vaasan hätäkeskuksessa on tällä hetkellä avoinna useita työpaikkoja, ja Hätäkeskuslaitoksessa tarvitaan pitkälläkin aikavälillä lisää kielitaitoisia hätäkeskuspäivystäjiä. Hätäkeskuslaitoksen yhtenä tavoitteena on parantaa ruotsinkielistä palvelutasoa.

– Odotamme innolla uusia työkavereita joukkoomme. Tarvitsemme lisää työntekijöitä ja varmasti otamme avosylin vastaan työyhteisöömme ja pidämme uusista työkavereista hyvää huolta, Pia sanoo hymyillen.

Hätäkeskuspäivystäjän työ on vaativaa ja siihen vaikuttavat monet ja usein muuttuvat ohjeet. Pia kertoo Vaasan hätäkeskuksessa panostettavan henkilöstön osaamisen ylläpitoon ja jatkuvaan koulutukseen. 

– Vaikka henkilöstöresurssien pienuudesta seuraa kiirettä ja suurta työkuormaa, pidämme kuitenkin tärkeänä henkilöstön jatkuvaa koulutusta. Kaikesta kiireestä huolimatta on otettava aikaa osaamisen ylläpitämiseen ja kehittämiseen, Pia sanoo.

Vaasan hätäkeskuksen päällikkö Kari Pastuhov kehuu hätäkeskuksen sijaintipaikkakunta Vaasaa ja kannustaa hakemaan hätäkeskuspäivystäjän koulutukseen ja Vaasan hätäkeskukseen töihin.

– Jos paikkakunnalle muuttamisessa mietityttää esimerkiksi puolison työllistymismahdollisuudet, niin Vaasassa on paljon työpaikkoja. Vaasa on kaunis ja kehittyvä merikaupunki, ja hätäkeskus on aivan keskustan kupeessa. Kannustan hakemaan hätäkeskuspäivystäjän koulutukseen ja sitä kautta töihin juuri Vaasan hätäkeskukseen. Tervetuloa tekemään merkityksellistä työtä Suomen sisäisen turvallisuuden ytimeen.

Lisätietoja