Kutsu Linnan juhliin muistuttaa työn merkityksestä
Vuoden hätäkeskuspäivystäjä Katja Kankare viettää itsenäisyyspäivää Presidentinlinnassa. Hän kokee kutsun suurena kunniana sekä arvostuksen osoituksena päivystystyölle.
Hätäkeskuslaitoksen toimintaan voi nyt tutustua verkkojulkaisusta
Uudessa Hätäkeskustoiminta Suomessa -julkaisussa kuvataan ytimekkäästi Hätäkeskuslaitoksen toimintaa ja palveluita. Julkaisu on suunnattu kaikille 112-toiminnasta ja virastosta kiinnostuneille. Myös sidosryhmät voivat hyödyntää julkaisua omassa toiminnassaan.
Traumasta voi puhua
112 Hätäkeskus -podcastin kolmannen jakson aiheina ovat posttrauma sekä siihen liittyvä posttrauma-työpaja, joista keskustelemassa ovat vuoromestari Miia Pohjolainen ja psykoterapeutti Markku Andelin. Keskustelua johtaa viestintäasiantuntija Patrick Tiainen.
Vastuullisuusraportissa uudet tunnusluvut
Hätäkeskuslaitos julkaisi huhtikuussa 2022 ensimmäisen vastuullisuusraporttinsa. Tänä vuonna raporttiin tehtiin päivitykset tunnuslukuihin ja tilastoihin. Sisällöltään päivitetty raportti on edellisen kaltainen.
Kansalaisten toiminta onnettomuuspaikalla näkyy sekä hätäkeskuspäivystäjän että palomestarin työssä
Hätäkeskuslaitoksella ja pelastuslaitoksilla törmätään ajoittain samanlaisiin ilmiöihin ja asioihin. Osa tällaisista liittyy liikenteeseen sekä onnettomuuspaikalla toimimiseen.
Vaasassa vastataan valtaosaan ruotsinkielisistä hätäpuheluista

Yksi Hätäkeskuslaitoksen hätäkeskuksista sijaitsee Vaasassa. Vaasan pienessä, oman henkilöstön keskuudessa "ihmisen kokoiseksikin" kutsutussa hätäkeskuksessa on kaksikielinen kulttuuri.
Asiantuntija Pia Latva kertoo, että valtaosa ruotsinkielisistä hätäpuheluista ohjautuvat Vaasan hätäkeskukseen, missä työskenteleekin suuri osa Hätäkeskuslaitoksen kummallakin kotimaisella kielellä työtään tekevistä hätäkeskuspäivystäjistä.
- Oman haasteensa työhön tuo ruotsin kielen eri murteet. Esimerkiksi Närpiössä ja Kokkolassa puhutaan hyvinkin erilaisia ja vahvoja murteita, Pia toteaa.
Hän haluaa kuitenkin oikaista sitä yleistä harhaluuloa, että Vaasan hätäkeskuksessa olisi pakko osata ruotsia.
- Ruotsia ei ole pakko osata, pelkkää suomeakin työkielenä käyttäen pärjää ja voi tehdä hätäkeskuspäivystäjän töitä. Toki kaksikielisyydestä on etua ja myös kannustamme tähän kielilisää maksamalla, joka on 50-100 euroa kuukaudessa, hän kertoo.
Henkilöstöosastolla hallintosihteerinä työskentelevä Joona Linna kertoo, että Vaasan hätäkeskuksessa työskentelee tällä hetkellä 62 henkilöä ja henkilöstön keski-ikä on noin 50. Henkilömäärältään Vaasan hätäkeskus on Hätäkeskuslaitoksen pienin. Noin 60 % hätäkeskuksen henkilöstöstä on sitoutunut työskentelemään kummallakin kotimaisella kielellä.
– Hätäkeskuksen pienuus on omalla tavallaan myös vahvuus, meillä on hyvä yhteishenki ja kotoisa ilmapiiri. Oman henkilöstön keskuudessa huumori kukkii. Kaksikielinen kulttuuri on myös rikkaus – on hauskaa kuunnella, miten jotkut voivat vaihtaa kieltä sujuvasti vaikka kesken lauseen, Joona kertoo ja lisää, että itse hän kuitenkin puhuu vain suomea ja englantia.
Hyvä ilmapiiri
Vaasan hätäkeskuksessa on oma työhyvinvointi-ryhmä, joka järjestää vapaa- ja työajalle monenlaista työhyvinvointia tukevaa toimintaa.
– Meillä on hyvä ilmapiiri ja työkaverien kanssa halutaan viettää aikaa myös vapaa-ajalla. Viimeksi kävimme kokeilemassa hydrospinningiä, kävimme laskettelu- ja mökkireissulla ja työpaikalla järjestimme keväällä hedelmäviikon, Pia luettelee joitakin tyhy-tempauksia mainitakseen.
Uusia työkavereita odotetaan
Vaasan hätäkeskuksessa on tällä hetkellä avoinna useita työpaikkoja, ja Hätäkeskuslaitoksessa tarvitaan pitkälläkin aikavälillä lisää kielitaitoisia hätäkeskuspäivystäjiä. Hätäkeskuslaitoksen yhtenä tavoitteena on parantaa ruotsinkielistä palvelutasoa.
– Odotamme innolla uusia työkavereita joukkoomme. Tarvitsemme lisää työntekijöitä ja varmasti otamme avosylin vastaan työyhteisöömme ja pidämme uusista työkavereista hyvää huolta, Pia sanoo hymyillen.
Hätäkeskuspäivystäjän työ on vaativaa ja siihen vaikuttavat monet ja usein muuttuvat ohjeet. Pia kertoo Vaasan hätäkeskuksessa panostettavan henkilöstön osaamisen ylläpitoon ja jatkuvaan koulutukseen.
– Vaikka henkilöstöresurssien pienuudesta seuraa kiirettä ja suurta työkuormaa, pidämme kuitenkin tärkeänä henkilöstön jatkuvaa koulutusta. Kaikesta kiireestä huolimatta on otettava aikaa osaamisen ylläpitämiseen ja kehittämiseen, Pia sanoo.
Vaasan hätäkeskuksen päällikkö Kari Pastuhov kehuu hätäkeskuksen sijaintipaikkakunta Vaasaa ja kannustaa hakemaan hätäkeskuspäivystäjän koulutukseen ja Vaasan hätäkeskukseen töihin.
– Jos paikkakunnalle muuttamisessa mietityttää esimerkiksi puolison työllistymismahdollisuudet, niin Vaasassa on paljon työpaikkoja. Vaasa on kaunis ja kehittyvä merikaupunki, ja hätäkeskus on aivan keskustan kupeessa. Kannustan hakemaan hätäkeskuspäivystäjän koulutukseen ja sitä kautta töihin juuri Vaasan hätäkeskukseen. Tervetuloa tekemään merkityksellistä työtä Suomen sisäisen turvallisuuden ytimeen.
Lisätietoja
- Olisiko sinusta hätäkeskuspäivystäjäksi? Katso TE-liven video hätäkeskuspäivystäjän työstä ja työpaikasta. Haastattelussa hätäkeskuksen päällikkö Kari Pastuhov, viestintäasiantuntija Patrick Tiainen ja mustasaarelainen hätäkeskuspäivystäjä Pauliina: Sinustako hätäkeskuspäivystäjä? (te-live.fi)
- Katso Hätäkeskuslaitoksen avoimet työpaikat: Hätäkeskuslaitos | valtiolle.fi
- Hakuaika kaksikieliseen hätäkeskuspäivystäjän koulutukseen on 8.5.-2.6.2023. Tutustu työhön ja koulutukseen: Sinustako hätäkeskuspäivystäjä? - Hätäkeskuslaitos (112.fi)