Vuodenvaihteessa hätänumeroon 15 000 ilmoitusta
Hätänumeroon tehtiin vuodenvaihteessa eniten ilmoituksia tehtävälajeista kaatuminen, ilkivalta, häiriökäyttäytyminen ja muu sairastuminen. Suurin osa tehtävistä välitettiin ensihoidolle.
Hätäkeskukset vastasivat 31.12.2022 kello 18 – 1.1.2023 kello 24 välisenä aikana noin 15 000 hätäpuheluun. Määrä oli samaa tasoa kuin viime vuonna.
Hätäilmoitusten perusteella viranomaisille välitettiin noin 6600 hälytystehtävää. Tehtävät jakautuivat eri toimialoille seuraavasti: ensihoito 54 %, poliisi 36 %, pelastus 5 %, ja sosiaalipäivystys 5 %.
Kolme yleisintä hätäkeskustietojärjestelmään kirjattua hälytystehtävää olivat kaatuminen, ilkivalta, järjestyslakirikkomus tai muu häiriökäyttäytyminen sekä muu sairastuminen. Viranomaistoimijoiden kolme suurinta hälytystehtävää olivat seuraavat:
Ensihoito
- kaatuminen
- muu sairastuminen
- hengitysvaikeus
Poliisi
- ilkivalta, järjestyslakirikkomus tai muu häiriökäyttäytyminen
- potkiminen, hakkaaminen
- päihtynyt henkilö
Pelastus
- tulipalo muu: pieni
- automaattinen palohälytys
- rakennuspalo: pieni
Sosiaalipäivystys
- alaikäisen kiireellinen hoidon- ja huolenpitotarpeen arviointi
- alaikäisen päihteiden ja/tai huumeiden käyttö
- välittömän huolenpidon tarve
Tutustu myös
Hätänumeroon tehtiin vuodenvaihteessa 14 200 ilmoitusta
Hätänumeroon tehtiin jouluna 19 700 ilmoitusta
Ensihoidolle välitetyt tehtävät kääntyivät laskuun
Eri kohderyhmille painotetaan hätänumerosta eri asioita
112-päivä on valtakunnallinen tempaus, jonka tavoitteena on kiinnittää suomalaisten huomio hätänumeroon 112 ja hätätilanteiden tunnistamiseen. 112-koulutuksessa on hyvä pohtia kohderyhmälle ominaista toimintaa ja ymmärrystä. Esimerkiksi lapsille ja nuorille on hyvä painottaa eri asioita kuin ikäihmisille tai vaikka maahanmuuttajille ja ulkomaalaisille.
Ihmisen kohtaaminen on hätäkeskuspäivystäjän työn ytimessä
Vaikka teknologia kehittyy, ovat hätäkeskuspalvelut jatkossakin pääasiassa ihmisten palvelua ihmisille. Se vaatii vuorovaikutustaitoja, ja itsetuntemusta omien reaktioiden tunnistamiseksi ja kuormituksen rajaamiseksi.
Hätänumeroon tehtiin vuodenvaihteessa 14 200 ilmoitusta
Hätänumeroon tehtiin vuodenvaihteessa eniten ilmoituksia tehtävälajeista: ilkivalta, järjestyslakirikkomus tai muu häiriökäyttäytyminen, kaatuminen sekä muu sairastuminen. Suurin osa tehtävistä välitettiin ensihoidolle.
Hätänumeroon tehtiin jouluna 19 700 ilmoitusta
Hätänumeroon tehtiin joulupyhinä eniten ilmoituksia tehtävälajeista heikentynyt yleistila, kaatuminen ja rintakipu. Suurin osa hälytystehtävistä välitettiin ensihoidolle.
Hätäkeskuspäivystäjiä valmistui Pelastusopistolta
Hätäkeskuspäivystäjäkurssi 43 valmistujaisia juhlittiin Pelastusopistolla perjantaina 20. joulukuuta 2024. Työt hätäkeskuksissa alkavat maanantaina 13. tammikuuta 2025.