Uudet hätäkeskuspäivystäjät valmistuivat Pelastusopistolta
Hätäkeskuspäivystäjäkurssin valmistujaisia juhlittiin Pelastusopistolla perjantaina 2.6.2023. Tutkintotodistuksen vastaanotti 21 uutta hätäkeskuspäivystäjää. He aloittavat työnsä 12.6. eri hätäkeskuksissa.
Oppiminen on tärkeä työelämätaito
Hätäkeskuslaitos on myöntänyt PRO 112 -palkinnon koulutussuunnittelija Virpi Merelle. Meri on ollut mukana vaikuttamassa siihen, että hätäkeskuksissa työskentelee tänä päivänä rautaisen ammattitaidon omaavia hätäkeskustoiminnan ammattilaisia.
ILMO-järjestelmässä palo- ja rikosilmoitinlaitteiden asiointi sujuu kätevästi
Hätäkeskuslaitoksella on käytössä palo- ja rikosilmoitinlaiteasiakkaille sähköinen asiointipalvelu ILMO. Palvelu nopeuttaa yritysasiakkaiden liittymishakemusten sekä sopimusasioiden käsittelyä.
Ihminen tarvitsee kohtaamista
Vuoden 2023 hätäkeskuspäivystäjäksi on valittu vuoromestari Katja Kankare Turun hätäkeskuksesta. Kankare pitää ihmisten kohtaamista auttamistyön tärkeänä osana, ja osin myös siitä syystä hän hakeutui hätäkeskuspäivystäjän työhön.
Vaasassa vastataan valtaosaan ruotsinkielisistä hätäpuheluista
Yksi Hätäkeskuslaitoksen hätäkeskuksista sijaitsee Vaasassa. Vaasan pienessä, oman henkilöstön keskuudessa "ihmisen kokoiseksikin" kutsutussa hätäkeskuksessa on kaksikielinen kulttuuri.
Vuodenvaihteessa hätänumeroon 15 000 ilmoitusta

Hätänumeroon tehtiin vuodenvaihteessa eniten ilmoituksia tehtävälajeista kaatuminen, ilkivalta, häiriökäyttäytyminen ja muu sairastuminen. Suurin osa tehtävistä välitettiin ensihoidolle.
Hätäkeskukset vastasivat 31.12.2022 kello 18 – 1.1.2023 kello 24 välisenä aikana noin 15 000 hätäpuheluun. Määrä oli samaa tasoa kuin viime vuonna.
Hätäilmoitusten perusteella viranomaisille välitettiin noin 6600 hälytystehtävää. Tehtävät jakautuivat eri toimialoille seuraavasti: ensihoito 54 %, poliisi 36 %, pelastus 5 %, ja sosiaalipäivystys 5 %.
Kolme yleisintä hätäkeskustietojärjestelmään kirjattua hälytystehtävää olivat kaatuminen, ilkivalta, järjestyslakirikkomus tai muu häiriökäyttäytyminen sekä muu sairastuminen. Viranomaistoimijoiden kolme suurinta hälytystehtävää olivat seuraavat:
Ensihoito
- kaatuminen
- muu sairastuminen
- hengitysvaikeus
Poliisi
- ilkivalta, järjestyslakirikkomus tai muu häiriökäyttäytyminen
- potkiminen, hakkaaminen
- päihtynyt henkilö
Pelastus
- tulipalo muu: pieni
- automaattinen palohälytys
- rakennuspalo: pieni
Sosiaalipäivystys
- alaikäisen kiireellinen hoidon- ja huolenpitotarpeen arviointi
- alaikäisen päihteiden ja/tai huumeiden käyttö
- välittömän huolenpidon tarve