20 uutta hätäkeskuspäivystäjää aloitti työnsä tänään

Pelastusopistosta valmistui kesäkuun alussa uusia hätäkeskuspäivystäjiä, ja jo tänään he aloittavat työnsä hätäkeskuksissa eri puolilla Suomea. Turun hätäkeskuksessa henkilöstötilanne parani merkittävästi.
Avoimia työpaikkoja oli tarjolla kaikille valmistuneille, ja lisäksi yhteisrekrytointiin osallistui myös kuusi jo aiemmin hätäkeskuspäivystäjän tutkinnon suorittanutta. Henkilöstösuunnittelija Monica Lindh kertoo, että rekrytointi sujui hyvin, ja erityisesti Turun hätäkeskuksen henkilöstötilanne parani merkittävästi.
– Turun hätäkeskuksessa oli haettavana 10 vakituista virkaa ja ne kaikki saatiin täytettyä. Turussa aloitti seitsemän vastavalmistunutta hätäkeskuspäivystäjää, kaksi siirtyi toisista toimipisteistä ja yksi henkilö palasi virastoon lyhyen poissaolon jälkeen. Keravalla aloitti kahdeksan ja Porissa kaksi vastavalmistunutta päivystäjää, Oulussa aloitti yksi vastavalmistunut päivystäjä ja yksi poliisin koulutuksen suorittanut henkilö. Kuopiossa aloitti kaksi vastavalmistunutta päivystäjää sekä kolme henkilöä siirtyi toisesta hätäkeskuksesta Kuopioon. Vaasassa oli kaksi paikka avoinna, mutta sinne ei valitettavasti ollut kelpoisuusvaatimuksia täyttäviä hakijoita, Lindh kertoo.
Kuusi hätäkeskusta
Suomessa on kuusi hätäkeskusta, ja niissä kaikissa on erisuuruiset tavoitteet henkilöstöresursseille. Keravalla on sekä henkilöstö- että tehtävämäärältään suurin hätäkeskus. Seuraavaksi suurin hätäkeskus on Kuopiossa ja kolmanneksi suurin Turussa. Henkilöstöpäällikkö Antti Koskela kertoo, että henkilö voi hätäkeskuspäivystäjäksi valmistuttuaan hakea sillä hetkellä hätäkeskuksissa avoimena oleviin työpaikkoihin.
– Avoimet vakituiset virat ja määräaikaiset virkasuhteet sijoittuvat hätäkeskuksiin kulloisenkin henkilöstötilanteen mukaisesti. Lähes kaikki pääsivät tässä rekrytoinnissa juuri siihen hätäkeskukseen töihin, mihin halusivatkin. Kaikissa yhteisrekrytoinneissa se ei kuitenkaan ole aina mahdollista.
Koskelan mukaan monet aloittavatkin hätäkeskusuransa jossain toisessa hätäkeskuksessa ja siirtyvät myöhemmin siihen hätäkeskukseen, mihin ensisijaisesti haluavat.
– Jos ei heti Pelastusopistosta valmistuttuaan pääse haluamaansa hätäkeskukseen, on aina parempi hakeutua töihin johonkin hätäkeskukseen. Kokemus hätäkeskustyöstä parantaa mahdollisuutta päästä myöhemmin haluamaansa hätäkeskukseen töihin. Tässäkin yhteisrekrytoinnissa kolme henkilöä siirtyi toisesta hätäkeskuksesta Kuopion hätäkeskukseen, Koskela sanoo.
Uudet hätäkeskuspäivystäjät aloittivat työnsä 13.6. osallistumalla kattavaan perehdytykseen, jonka jälkeen he aloittavat merkityksellisen työn Suomen turvallisuuden eteen. Seuraava hakuaika hätäkeskuspäivystäjän koulutukseen Pelastusopistoon alkaa joulukuussa 2022.
Tutustu myös
Sijaintitieto voi pelastaa hengen
Kaksikielinen päivystäjäkurssi valmistui Pelastusopistolta
Ylijohtaja Taito Vainio: toimintavarmuutemme säilyy kaikissa oloissa
Näin toimit myrskyn aiheuttamissa tilanteissa
Myrskyt aiheuttavat erilaisia ongelmia ja tuhoja, kuten puiden kaatumisia ja sähkökatkoja. On tärkeää tietää, milloin myrskyn aiheuttamissa haasteissa on syytä soittaa hätänumeroon ja miten myrskyn aiheuttamiin hätätilanteisiin voi varautua.
112-hätätekstiviestin rekisteröintivelvoite päättyy
Tekstiviestin voi nyt lähettää hätänumeroon 112 mistä puhelinnumerosta tahansa. Palvelu on suunnattu erityisesti ihmisille, joilla on vaikeuksia kuulemisen tai puheen tuottamisen kanssa.
112 Suomi -sovellus arjen turvana jo 10 vuotta
112 Suomi -sovellus on vuosien varrella kasvanut turvallisuuden palvelukokonaisuudeksi. Sen palveluista on apua erilaisissa hätä- ja ongelmatilanteissa niin normaalioloissa kuin häiriö- ja poikkeustilanteissa.
Sijaintitieto voi pelastaa hengen
Hätäpuhelussa tärkeintä avun saannin kannalta on tietää sijainti, jotta auttajat löytävät paikalle mahdollisimman nopeasti. Tekniikka ja erityisesti 112 Suomi -sovellus on tässä hyvä apuväline.
Juhannuksena tehtiin 24 900 ilmoitusta hätänumeroon
Hätäkeskuslaitos vastaanotti perjantain 20.6. ja sunnuntain 22.6. välisenä aikana yhteensä noin 24 900 hätäilmoitusta (28 300 vuonna 2024), joista 12 400 välitettiin tehtäväksi viranomaisille (14 000 vuonna 2024).